fbpx

Rozmach bitcoinů a firem pěstujících legální konopí vábí novou generaci investorů

Zveřejněno: 24. 3. 2018

Volně obchodovatelné konopné akcie, tedy akcie firem, které pěstují, zpracovávají, distribuují nebo jinak pracují s legálním konopím, a kryptoměny jako bitcoin stojí za bezprecedentním přílivem mladých investorů na světové burzy. Podle výkonného ředitele finanční instituce TD Ameritrade Tima Hockeyho vzrostl jen za loňský rok počet těchto nováčků ve věku do 35 let o 72 procent a byly to právě akcie z konopného a blockchainového průmyslu, jež mladé investory zajímaly nejvíce.

Čtěte také:
Cash jsou všechny bytosti šťastny aneb proč držet hotovost
Jak málem zhasly bankomaty aneb thriller z Wall Street
Neví se kdy. Neví se jak velká. Ale ví se, že krize znovu přijde

Zelený boom

„Počet nových brokerských účtů založených mladými lidmi vzrostl meziročně skoro o tři čtvrtiny. Využívají je hlavně začínající obchodníci a investoři, kteří tak reagují na bezprecedentní vzestup dvou sektorů – kryptoměn a konopí. Tato dvě odvětví se stala v posledním loňském čtvrtletí největšími skokany na trhu,“ vysvětluje Hockey.

Výrazný nárůst jednotlivých a drobných investorů zaregistrovaly v závěru roku 2017 také makléřské společnosti jako Charles Schwab nebo E*Trade a podle deníku Wall Street Journal tento trend pokračoval i na začátku roku 2018.

Investiční nováčky s plnými kapsami peněz se snaží nalákat i startupy, jako například společnost Robinhood, jejíž aplikace umožňuje bezplatnou správu investic. Tato firma na konci loňského roku oznámila, že od začátku února umožní svým klientům obchodovat s blockchainovými měnami typu bitcoin a ethereum bez jakýchkoli dodatečných poplatků.

I autor těchto řádek vložil do kryptoměn nemalou sumu, bohužel tak učinil těsně před velkým propadem bitcoinu i dalších měn, takže je do dnešního dne hluboko v mínusu a nezbývá mu než doufat, že vše se brzy v dobré obrátí

Avšak i přes vidinu rychlého zbohatnutí je nutné mít neustále na paměti, že podobné typy investic mohou místo milionových zisků velmi rychle skončit naopak proděláním všech investovaných peněz. 

Bitcoinová horečka

Pravděpodobně jste už slyšeli o investičních příležitostech v podobě nákupu kryptoměn prostřednictvím různých českých investičních skupin, které  nakupují a prodávají na světových burzách různé kryptoměny tak, aby klientům vydělaly co nejvíce peněz. I autor těchto řádek do jedné takové vložil nemalou sumu, bohužel tak učinil těsně před velkým propadem bitcoinu i dalších měn, takže je do dnešního dne hluboko v mínusu a nezbývá mu než doufat, že vše se brzy v dobré obrátí (jak ostatně konejší kamarád, který mu tuto „zaručenou“ investici doporučil).

Většina čtenářů už ale zřejmě netuší, že je možné vesele nakupovat i prodávat akcie stovek amerických a kanadských konopných firem i z pohodlí domova kdekoli v České republice, a to díky brokerskému účtu české banky. Chcete vlastnit „kousek“ kanadské společnosti, která ročně vypěstuje stovky tun nejkvalitnějšího konopí pro nemocné? Chcete mít svůj podíl v kalifornském výrobci luxusních dýmek a elektronických cigaret s konopnými náplněmi? Ani jedno z toho dnes není problém – a nemusíte přitom ani opustit svůj byt, stačí si jen zřídit brokerský účet.

Pozor na zajíce v pytli

Na druhou stranu je tento velmi rychle se rozvíjející „marihuanový sektor“ extrémně volatilní (stejně jako ten s kryptoměnami), přičemž řada konopných společností, jejichž akcie se obchodují na méně regulovaných burzách, může uměle nadhodnocovat svou tržní hodnotu, nemusí pravdivě informovat o své finanční situaci a tak dále.

Obecně ale platí, že globální vyhlídky konopného průmyslu jak s léčebným, tak rekreačním konopím jsou velmi optimistické a vývoj v této oblasti je zejména v Severní Americe dech beroucí. Například zisky z produkce a prodeje legálního konopí dosáhly podle výroční zprávy analytické společnosti Arcview Market Research za rok 2016 jen v USA 7,3 miliard dolarů (skoro 150 miliard korun) a v roce 2017 to už bylo zhruba o třetinu více: 9,7 miliard dolarů.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...