fbpx

I když nakoupíte špatně, nebo oblečení nenosíte, dá se využít. Třeba přes server Nevyhazujto.cz

Zveřejněno: 28. 6. 2018

Textilní průmysl ubližuje životnímu prostředí spotřebou a znečištěním velkého množství vody a pěstováním textilních plodin, na které využívá vysoké množství chemických postřiků. Ty vedou k dalším problémům. Spolu se snižováním cen se produkce přesouvá do rozvojových zemí, ve kterých je výroba mnohem levnější, často na úkor zdraví a bezpečí pracovníků. Mezi takové země patří hlavně Čína, Indie, Bangladéš a další.

Související…

Co všechno kupujeme s levným oblečením? Chemii i dětskou práci
Milada Kadeřábková

Kvůli popularizaci zdravého životního stylu a návratem k přírodě se mnoho firem rozhodlo na trend reagovat a začalo se měnit k lepšímu. Některé velké oděvní firmy ovšem „oblékají zelený kabát“ jako marketingový trik, často označovaný jako greenwashing. Jak vysvětluje Oxford Dictionary, greenwashing jsou „dezinformace šířené organizací za účelem získání obrazu environmentální zodpovědnosti“. Termín se začal hojně používat v devadesátých letech v USA a může mít mnoho podob, více se o něj zajímá například organizace Greenpeace.

Někdy se vyplatí koupit oblečení, které je vyrobené z umělých vláken. Některé kousky se totiž nemusí prát na vysokou teplotu nebo žehlit.

Férová móda je stále větším problémem. Kde nakoupit oblečení a mít přitom klidné svědomí? Kde se dozvědět, že kvůli jednomu tričku se nevypustil rybník, nehladověly děti a nezvětšila se ozonová díra? Jak do fast fashion nepřispívat?

Čeho si všímat

Nejdůležitější věcí je uvědomit si, které materiály neškodí při vhodném zacházení přírodě. Konkrétní složení je velmi důležité, „vyrobeno z přírodních materiálů“ ještě neznamená, že je produkt ekologický. Mezi ekologické materiály patří organická bavlna, konopí, len, tencel, bambus a ovčí vlna. Každý má své přednosti. Organická, často také bio bavlna je díky absenci předchozí chemické úpravy jemnější, zároveň hypoalergenní a prodyšná. Oblečení z konopí je velmi odolné, častokrát vydrží déle než to bavlněné, len má zase výhodu v dobrém odvádění potu. Tencel odvádí dvakrát tolik vlhkosti co bavlna, navíc dokáže zahřát i zchladit, proto se hojně využívá ve sportovním oblečení.

Mezi další věci, které nám při rozeznání správného oblečení pomůžou, patří certifikáty. Tím nejuznávanějším je The Global Organic Textile Standard.

Ale pozor: Někdy se vyplatí koupit oblečení, které je vyrobené z umělých vláken. Některé kousky se totiž nemusí prát na vysokou teplotu nebo žehlit, a tudíž snížíme spotřebu vody a energie. Mezi další věci, které nám při rozeznání správného oblečení pomůžou, patří certifikáty. Tím nejuznávanějším je The Global Organic Textile Standard (GOTS), který potvrzuje, že je celý proces výroby od začátku do konce po etické i ekologické stránce v souladu s nejvyššími standardy. Pokud vlastní firma toto označení, můžete nakupovat naprosto s klidným svědomím.

Kde nakupovat

Už i v České republice funguje mnoho firem, které prodávají kvalitní férové oblečení, nebo je i samy vyrábí, např. Green Butik, Nila, Tuk Tuki, Ina Fantasy, Bio Šatník, Férová móda (přes ně lze objednat i textil z Anglie oblíbené značky Braintree), Natur Baby Shop, Eco Mama nebo Bio4Planet. Pořádají se i různé akce, které pomalou módu podporují, jedna z nejbližších je vánoční SLOU Fashion days, kde nejen dobře nakoupíte, ale v rámci nejrůznějších workshopů si zde můžete i něco vyrobit.

Nízká cena a lehká dostupnost způsobuje, že si oblečení mnohdy nevážíme. Jakmile se lehce poškodí nebo jen přestane líbit, jdeme pro nové. Přitom existuje hodně variant, jak oblečení využít. Pokud je ještě v pořádku a čisté, lze ho dát například do sběrných kontejnerů Armády spásy či Charitě ČR. Oblečení můžete vyměnit s kamarádkami nebo prodat přes internet, třeba na Nevyhazuj To. Když je oblečení poškozené, dá se přeměnit do nového kousku nebo ho využít aspoň jako hadry na uklízení.

foto: Shutterstock, zdroj: SLOU Fashion

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...