fbpx

Najednou tady nebyla. Odešla v nemocnici, kde jsem ji před pár měsíci porodila 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tragédie v podobě syndromu náhlého úmrtí novorozence zasáhla i rodinu dnes čtyřicetileté Natálie

Zveřejněno: 27. 5. 2024

„V den, kdy má dcera slavila osmnácté narozeniny, jsem byla obdarována i já s manželem – pozitivním těhotenským testem. Přestože jsem se strašně bála, jak po tolika letech péči o miminko zvládnu, radost, kterou jsem pociťovala, nedokážu slovy vyjádřit. Po devíti měsících se nám narodila nádherná holčička Emma, která nám otevřela úplně novou kapitolu života. Bylo to nejusměvavější a nejhodnější miminko, jaké si jen dovedete představit. Byla naprosto zdravá, krásně přibírala a téměř neplakala. Každý večer mi usínala v náručí a já se nemohla dočkat dalšího dne, který s ní strávím.“

26. února 2022 se však Natálii a celé její rodině obrátil život vzhůru nohama. „Emmičce bylo 7 měsíců a já ji uložila k polednímu spánku. Přestože většinou spala ve své postýlce, rozhodla jsem se udělat výjimku a položit ji do manželské postele s tím, že až poklidím dům, půjdu si k ní na chvíli odpočinout. Úklid mi nezabral více než 30 minut. Když jsem k malé přišla, ležela na bříšku a tvrdě spala. Vzala jsem ji do náruče, abych ji k sobě přivinula, ale když jsem ji otočila tvářičkou k sobě, byla celá fialová. Začala jsem strašně panikařit, křičet a v zoufalství volala sanitku.“

Sanitka byla na místě za méně než 10 minut. „Ještě když jsme nastupovali, nevěřila jsem, že Emmička už se ze spánku nikdy neprobudí. Přes slzy jsem neviděla, co se v sanitce děje, jen vím, že moji malou resuscitovali. Hned po příjezdu do nemocnice mi lékař sdělil tu nejhorší zprávu, kterou matka může slyšet: „Bohužel se nedalo nic dělat.“ V tu chvíli se mi srdce roztříštilo na milion kousků. Naše malá holčička ležela bezvládně v nemocnici, kde jen pár měsíců zpátky přišla na svět. Naše holčička je pryč.

Související…

Odchod dítěte: Opuštění neznamená prožívat vnitřní poušť
Nový Fénix

Po neprůkazní pitvě byl jako příčina úmrtí určen syndrom náhlého úmrtí novorozence. Bolest, kterou jsme si prošli a dodnes procházíme, je naprosto nepředstavitelná. Jak mohlo umřít naprosto zdravé dítě? Mohla jsem tomu nějak zabránit? Nevím, jestli ztráta Emmičky někdy přebolí, ale vím, že na její usměvavou tvář s dolíčky ve tvářích nikdy nezapomenu. 

SIDS a jeho příčiny

Sudden Infant Death Syndrome neboli syndrom náhlého úmrtí novorozence (zkráceně „SIDS“) je stav, kdy miminko přestane ve spánku bez zjevné příčiny dýchat, a není-li mu okamžitě poskytnuta první pomoc, zemře. V USA je SIDS třetí nejčastější příčinou úmrtí kojenců od narození do jednoho roku věku, v České republice postihuje asi 25 dětí ročně. Dodnes bohužel není jasné, jak tento syndrom vzniká a co ho způsobuje. Proto je důležité vyvarovat se rizikovým faktorům, které zvyšují možnost výskytu SIDS, a dodržovat opatření pro jeho snížení.

Podle MUDr. Daniel Dražana je riziko zvýšeno u dětí s nízkou porodní hmotností, předčasně narozených dětí a dětí s pomalejším nitroděložním a poporodním růstem. Rizikovým faktorem je rovněž kouření matky během těhotenství, které zvyšuje riziko vzniku SIDS až pětinásobně. Riziko zvyšuje také kouření matky a dalších osob v blízkosti kojence či požívání alkoholu a drog během těhotenství.

Ani ten nejlepší monitor dechu dítěti při zástavě srdce nepomůže. 

Mezi další faktory, které prokazatelně riziko SIDS zvyšují, patří spaní dítěte na břiše či na boku, měkké povrchy na spaní, přehřátí způsobené vysokou teplotou v místnosti nebo nadměrným oblečením. Existují i studie, které uvádí zvýšené riziko v případě sdílení postele s dalším sourozencem, spaní na gauči či jiném měkkém povrchu s rodičem nebo sdílení postele s matkou kuřačkou.

Přestože riziko SIDS nelze zcela vyloučit, existují určitá pravidla, při jejichž dodržování můžeme riziko výrazně snížit:

Na bříšku ne

Ukládejte miminko ke spánku vždy do polohy na zádech a na tvrdší matraci s dobře upevněným prostěradlem. Postýlka musí být prázdná, bez polštářku, polohovacích klínů, copových mantinelů, hnízdečka, „usínáčků“, péřové zavinovačky či jiných předmětů. Postýlka má být bezpečným prostorem pro miminko a patří do ní jen a pouze miminko. Vyvarujte se také použití polštářů a peřinek u dětí mladších jednoho roku.

Vhodné oblečení

Miminko ukládejte ke spánku oblečené tak, aby bylo v teple, ale nepřehřívalo se, neboť přehřátí je jedním z hlavních rizikových faktorů SIDS. Ideální je pyžamo a spací pytel podle ročního období. Místnost je vhodné pravidelně větrat, krátce a intenzivně, a udržovat v ní teplotu okolo 20 stupňů Celsia. Teplotu miminka můžete nejlépe kontrolovat na zátylku, můžete ji však poznat i podle studených rukou a nosu nebo rudých tváří.

Dudlík

Existují teorie, podle kterých používání dudlíku u miminka snižuje riziko SIDS. V Nizozemí a Německu je používání dudlíku dokonce doporučováno jako možná cesta ke snížení rizika. Pokud však vaše miminko dudlík odmítá, určitě mu ho nenuťte.

Kojení

Stejně jako v předchozím bodě, i kojení je považováno za skvělé opatření, snižující riziko SIDS. Podle statistik je riziko vzniku syndromu náhlého úmrtí novorozence třikrát nižší než u dětí, které jsou krmeny umělou výživou.

Monitor dechu

Přestože je monitor dechu velmi užitečnou součástí dětské výbavičky, nese s sebou i jedno velké riziko a tím je falešný pocit bezpečí. Je proto třeba si uvědomit, že monitor dechu není preventivním opatřením před vznikem syndromu náhlého úmrtí novorozence, nýbrž pouze informativní jednotkou, která vás může varovat, že nastal problém. Ani ten nejlepší monitor dechu dítěti při zástavě srdce nepomůže. To už je jen a pouze na vás.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...