fbpx

Satanův odpolední klubík. Jak se v Americe zneužívají vzdělávací svobody 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Satanův chrám propaguje svůj mimoškolní „klub“ od roku 2016 jako alternativu k náboženským programům. Rodiče zuří, samosprávy ale mají svázané ruce

Zveřejněno: 16. 12. 2023

Zákon o rovném přístupu (Equal Access Act), přijatý americkou federální vládou v roce 1984, ukládá státním školám povinnost umožnit studentům rovný přístup k mimoškolním aktivitám. Za jeho přijetí lobbovaly především křesťanské organizace, pro něž bylo přijetí zákona vítězstvím. Znamenalo totiž, že pokud škola umožňovala jakkoliv jinak zaměřené skupině studentů, aby pro svá setkání využívala prostory školy, byla povinna poskytnout prostory i těm, které se věnovaly čtení Bible nebo modlitbám. V roce 1990 byl tento zákon prostřednictvím druhého dodatku zakomponován do Ústavy USA.

Nejlepší je bitva, která se vyhraje sama

Mnout ruce si mohli i představitelé organizace „z opačné strany barikády,“ Satanova chrámu. Přijetím zákona se jim totiž potenciálně otevřely dveře do všech státních škol – jediným způsobem, jak se vyhnout přítomnosti satanistů na škole, kde působit chtěli, bylo tam plošně zakázat jakékoliv mimoškolní aktivity studentů, což je v podstatě nemyslitelné, vezmete-li v potaz například tamní tradici školních fotbalových týmů.

Ráda bych věřila, že lidé, kteří s námi nesouhlasí a nemyslí si, že bychom měli mít rovný přístup do stejných škol, které provozují tyto jiné kluby, že je to připomínka toho, v jaké skvělé a svobodné zemi žijeme. Je to první dodatek v praxi.

Satanův chrám podal žaloby na několik školních obvodů, které odmítly nebo ignorovaly jeho žádosti o založení „Satanových odpoledních klubů (ASSC)“. Některým z nich bylo vyhověno, v některých případech bylo dosaženo „dohody“ ještě před soudním projednáním – naposledy v listopadu 2023 souhlasil školní obvod Saucon Valley v Pensylvánii, pravděpodobně s vidinou výrazně vyšších nákladů v případě projednání u soudu, s úhradou 200 000 USD za právní zastoupení a zavázal se Satanovu chrámu prostory k činnosti ve školních zařízeních na území obvodu poskytnout.

S jídlem roste chuť?

Ještě v listopadu 2023 oznámil Satanův chrám založení „Satanova odpoledního klubu“ na základní škole v Connecticutu, v prosinci 2023 rozjíždí stejnou akci ve školním obvodu Shelby county v Tennessee (MSCS).

Satanův chrám propaguje „Klub“ od roku 2016 jako alternativu k náboženským mimoškolním programům.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Satanic Temple (@thesatanictemple)

„Dobrovolníci ASSC jsou připraveni vytvořit pro žáky zábavné a příjemné místo, kde se budou moci učit a navazovat nová přátelství. Nesnažíme se obracet děti na žádnou náboženskou ideologii,“ uvedli zástupci Satanova chrámu. „Satana považujeme za literární postavu, která představuje metaforický konstrukt odmítání tyranie a obhajoby lidské mysli a ducha.“

Jako součást nabídky klubu jsou uváděny „vědecké projekty“, „projekty veřejně prospěšných prací“, „hádanky a hry“ a „občerstvení“. V příručce Satanský chrám uvádí, že se jeho kluby „scházejí ve vybraných veřejných školách, které již hostí jiné náboženské kluby“.

Jako lilium

Satanský chrám dává jasně najevo, že jeho členové ve skutečnosti neuctívají ďábla ani nevěří v existenci satana či nadpřirozena. Satan je naopak používán jako symbol svobodné vůle a humanismu. Tvrdí, že „nevěří v zavádění náboženství do veřejných škol a kluby otevírá pouze v případě, že na škole působí jiné náboženské skupiny“.

Rodiče zuří, samosprávy mají svázané ruce. „Nepodporuji přesvědčení této organizace, která je středem nedávných titulků,“ řekla ředitelka MSCS Toni Williamsová, „Podporuji však zákon.“

June Everettová, ředitelka národní kampaně pro propagaci „Satanových odpoledních klubů,“ na rozhořčené reakce s údajně patrným přezíravým tónem hlasu reagovala: „Ráda bych věřila, že lidé, kteří s námi nesouhlasí a nemyslí si, že bychom měli mít rovný přístup do stejných škol, které provozují tyto jiné kluby, že je to připomínka toho, v jaké skvělé a svobodné zemi žijeme. Je to první dodatek v praxi.“

Související…

Výchova k alkoholismu. Francouzské děti pily ještě v 50. letech ve škole víno
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...