fbpx

Je to už více než čtyři desítky let, co se v tehdejším Československu na svět rozkřičelo první dítě ze zkumavky. Stalo se tak 4. listopadu 1982 a chlapci, který se narodil zdravý s váhou 3650 gramů je dnes už 41 let. Od té doby ušel pokrok v tomto oboru ohromný kus cesty a dnes je umělé oplodnění alternativou pro miliony párů po celém světě, které nemohou přivést na svět potomka tradičním způsobem.

Zveřejněno: 2. 11. 2023

Průkopníkem oboru v Československu byl vyhlášený gynekolog a porodník prof. MUDr. Ladislav Pilka, DrSc. První pokus v roce 1980 dopadl neúspěšně, o dva roky později už se o Centru asistované reprodukce FN Brno mluvilo po celém světě. Tehdy se oboru umělého oplodnění nevěštila příliš zářná budoucnost a předpokládalo se, že půjde o záležitost, kterou bude využívat jen několik desítek žen.

V socialistickém Československu v 80. letech nepanovaly podmínky, aby se ihned odstartoval boom umělého oplodňování, na to jsme si v tuzemsku museli ještě nějaký čas počkat. Tento úspěch ovšem týmu Ladislava Pilky přinesl pomyslnou startovní čáru, od které se odrazil ke světovému věhlasu.

Prvenství drží Angličanka Louise

Chlapec, který se v roce 1982 v brněnské nemocnici narodil, byl prvním v tehdejším komunistickém bloku a celkově třetím na světě. Úplně prvním dítětem z umělého oplodnění byla Angličanka Louise Brownová. Ta se mamince Lesley narodila 25. července roku 1978.

Její rodiče se o početí miminka snažili dlouhých devět let. Když se nedařilo při klasických kulisách v podobě lahve šampaňského a svíček, přišly na řadu vědci s Petriho miskou. Tým lékařů Patricka Steptoa a Roberta G. Edwardse za sebou měli deset let výzkumu a Lesley Brownovou do něj zařadili. Povedlo se a výsledkem jejich společného snažení byla zmiňovaná holčička Louise. Na svět přišla pomocí císařského řezu a vážila 2600 gramů.

shutterstock 626843126 min

O čtyři roky později se jí narodila sestřička Natalia. Byla celkově 40. dítětem na celém světě, které přišlo na svět pomocí metody mimotělního oplodnění. Natalia se v roce 1999 ale také dočkala jednoho prvenství. Stala se prvním člověkem "ze zkumavky", který porodil vlastního potomka. A to přirozenou cestou!

IVF je nejefektivnější metodou

Československý chlapec z roku 1982 se narodil metodou GIFT, při níž je spermie a vajíčko vkládáno do vejcovodu matky, kde dojde k oplodnění. Při metodě IVF, která je v současnosti tou nejrozšířenější a nejúspěšnější (a která byla použita u zmiňované Louisy), dochází k oplození vajíčka mimo lidský organismus a embryo se následně umístí do dělohy.

Rozhodujícím faktorem úspěchu umělého oplodnění metodou IVF hodně závisí na věku žen, respektive stáří vajíček. "Dlouhodobě dosahujeme vysoké úspěšnosti až 68 procent, což nás řadí k předním světovým centrům asistované reprodukce. Úspěšnost IVF velmi ovlivňuje věk klientů a použité laboratorní metody,” říká Prim. MUDr. Milada Brandejská z pražské kliniky reprodukční medicíny Europe IVF.

"Často od svých pacientů slýchám, že se na vyšetření spermií styděli přijít a návštěvu odkládali. Tenhle přístup se musí změnit. Muži by měli pochopit, že jde o běžné vyšetření, které jim kromě sebevědomí může zachránit i zdravý vztah,“ říká embryolog Ing.Vlastimil Weber z reprodukční kliniky Europe IVF.

Ta v roce 1995 stála u zrodu centra asistované reprodukce ve Fakultní nemocnici v pražském Motole a později také u vzniku přední české kliniky asistované reprodukce, kde působila až do roku 2017 jako vedoucí lékařka. „Během svého studia na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze jsem se věnovala chirurgii a také fiškusovala na gynekologicko-porodnické klinice u Apolináře. Díky vlivu našich učitelů, kteří mě svou vášní pro práci nadchli, jsem se rozhodla zaměřit na obor gynekologie a porodnictví. V roce 1991 jsem pak tento obor ještě rozšířila o reprodukční medicínu. V mnoha procentech je to optimistická medicína, takže tohoto zařazení nelituji,“ usmívá se.

Každý pátý český pár řeší problémy s početím

Mohou za to zdravotní, tělesné i psychické komplikace. Každý pátý pár v České republice řeší problémy s plodností. O potomka se snaží měsíce, někdy i roky, což může být pro oba psychicky deprimující. Navíc snaha o založení rodiny se stále častěji posouvá na pozdější věk.

shutterstock 1694508001 min

"Je přirozené, že zplodit potomka přirozenou cestou je proces, který se někomu může podařit hned napoprvé, druhému může ovšem trvat i několik měsíců. Pravděpodobnost otěhotnění během jednoho nechráněného pohlavního styku je kolem 20 až 25 procent, což se však s věkem postupně snižuje,” vysvětluje MUDr. Milada Brandejská.

Klientkám do 40 let hradí zdravotní pojišťovny první tři cykly umělého oplodnění. Pokud bylo v prvních dvou cyklech transferováno jen jedno embryo, tak hradí i čtvrtý cyklus.

Důležité ovšem je, aby na vyšetření chodili i muži. "Často od svých pacientů slýchám, že se na vyšetření spermií styděli přijít a návštěvu odkládali. Tenhle přístup se musí změnit. Muži by měli pochopit, že jde o běžné vyšetření, které jim kromě sebevědomí může zachránit i zdravý vztah,“ říká embryolog Ing.Vlastimil Weber z reprodukční kliniky Europe IVF.

Miliony lidí na celém světě řeší starosti s početím. Šance na založení šťastné rodiny tu je. Nesmíte ale otálet. Čím dříve zajdete za specialisty, tím dříve může být problém vyřešen. Podle odhadů Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii se dodnes na celém světě narodilo po umělém oplodnění přes devět milionů dětí. Odhaduje se také, že pět až sedm procent dětí se rodí právě po metodě IVF.

Související…

Sahají vám těhotné na břicho? Nesahají. Tak proč máte pocit, že vy jim můžete?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Europe IVF

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...