fbpx

Společné bydlení? Připravte se na finanční striptýz. Poradkyně přidala tipy, jak mluvit o penězích 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud s partnerem uvažujete o společném bydlení, zapomeňte na chvíli na romantiku. Připravte se na vážný rozhovor a začněte uvažovat racionálně. Pokud se na všem nedohodnete ještě před podpisem hypotéky a koupí nebo stavbou vysněného bydlení, zaděláváte si na pořádný průšvih.

Zveřejněno: 29. 10. 2023

Nákup první nemovitosti je velkým životním krokem. Obrovská porce zodpovědnosti, váhání při výběru a stres z hypotéky. Co když mi ji neschválí? A co když byt v téhle čtvrti není dobrý nápad? Zatímco někteří lidé si svůj první dům nebo byt koupí sami, většinou Den D nadejde v páru. A to je teprve emoční jízda!

Nákup nemovitosti ve dvou má své nesporné výhody. Spolu máte větší balík peněz, který vám znatelně rozšíří výběr. Než se ale vrhnete do zasněných úvah o krbu v obýváku a zimní zahradě, je potřeba ujasnit si pár čistě praktických věcí. Třeba čí jméno bude na hypotéce a jak se budete na splácení podílet. Budete muset také nahlédnout do vzdálené budoucnosti vašeho vztahu: Chcete mít děti? Zůstat nějakou dobu ve stejném městě?

Jste sehraný tým?

„Nejdůležitější první otázkou je: Máme s partnerem stejné dlouhodobé cíle?“ popisuje odbornice na finance Victoria Devineová pro magazín Body and Soul. „A nejen to. Potřebujete se ujistit, že jste si tyto cíle stanovili jako tým.“

„Páry mají často pocit, že je třeba spěchat a koupit nemovitost dříve, než budou ceny dále růst, ale někdy je lepší trochu počkat. Pokud jste si s partnerem ujasnili, že chcete společně vlastnit dům, dalším krokem je uvědomit si, v jaké situaci se nacházíte a zda je to v tuto chvíli reálné.“

Jedním z nejtěžších diskuzních bodů večera je potom domluva, co se s nemovitostí stane, kdyby se váš vztah rozpadl. Ale i v tom byste měli mít oba jasno.

„Jakmile se zavážete k nemovitosti, zavazujete se i ke společné velké investici,“ dodává Victoria. „V dohledné budoucnosti to pravděpodobně bude znamenat méně večeří v restauracích, protože budete potřebovat víc peněz na financování bydlení.“

Devine párům také doporučuje před nákupem nemovitosti žít nějakou dobu společně v pronájmu. „Oba byste se měli cítit dobře, když s tím druhým žijete. A měli byste tak chtít žít i nadále.“

Hodinka pravdy

Možná si nákup domu představujete romanticky, ale je to naopak chvíle, kdy budete muset odložit růžové brýle. „Pokud nejste připraveni vést nepříjemně vlezlé rozhovory, nejste připraveni vlastnit společný domov,“ říká Devineová. Zároveň si tyto konverzace nedělejte zbytečně ještě těžší.

„Naplánujte si konkrétní čas, kdy si sednete a proberete všechno okolo peněz a vašich vzájemných očekávání,“ říká odbornice. „Zpříjemněte si to třeba tím, že si objednáte oblíbenou pizzu a uděláte z toho rande.“

Promluvte si o tom, jak koupě domu ovlivní vaši budoucnost. Nejspíš se budete muset něčeho vzdát – cestování, drahých koníčků nebo plánovaného studia. Stojí vám společný byt i za to?

Dejte na svou intuici. Pokud vás myšlenka na koupi určité nemovitosti zneklidňuje, možná to není to pravé.

Jedním z nejtěžších diskuzních bodů večera je potom domluva, co se s nemovitostí stane, kdyby se váš vztah rozpadl. Ale i v tom byste měli mít oba jasno.

Máte na to?

„Ideální byt nebo dům je ten, který si můžete dovolit!“ tvrdí Devineová, podle které je to vůbec nejdůležitější pravidlo pro nákup nemovitostí. „Klidně si to napište na samolepicí lísteček na lednici, abyste to měli pořád na očích,“ dodává.

„Nikdy nevyhazujte své těžce vydělané peníze za předražený dům. Pokud se pro jeho koupi vzdáte veškerých svých rezerv a splátky vám vyjdou až nadoraz, hrozí vám velký finanční průšvih. Ale i kdyby nepřišel, vnáší to dlouhodobé napětí do vztahu,“ varuje Victoria.

Dejte na intuici

Jdete do toho? Skvěle, potom přišel čas udělat si seznam svého hmotného majetku, úspor, ale také půjček a kreditních karet. Počítejte, že vám to ušetří čas předtím, než si od vás všechny doklady vyžádá banka. Pravidelný příjem je pro hypotéku nutností. Pozor si dejte na všechny úvěrové hříchy i z dávné minulosti. Ty vám totiž mohou cestu k novému domu minimálně znepříjemnit.

Nejde ale jen o praktické výčty. Neskrývejte před sebou v páru ani zdánlivě iracionální dojmy. „Dejte na svou intuici. Pokud vás myšlenka na koupi určité nemovitosti zneklidňuje, možná to není to pravé,“ říká Victoria. V takovém případě se vyplatí pokračovat v hledání nebo počkat na jiné místo.

Ale platí to i naopak: Pokud dlouhodobě cítíte oboustranné nadšení, nejspíš jste opravdu na nákup připravení!

Související…

Proč si tak často bereme „špatné“ partnery? Jsme naivní a ne dost vybíraví
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...