fbpx

Svobodná menstruace jako nový trend. Periodu můžete ovládat, stačí pár cviků 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Stačí prý jen trocha praxe a nemusíte utrácet za menstruační pomůcky. Zejména na sociálních sítích se šíří návod, jak ovládnout menstruaci tak, jak vy chcete.

Zveřejněno: 3. 3. 2024

Také jste o svobodné menstruaci ještě neslyšeli? Já také ne. Jsem konzervativní žena a toto téma považuji za intimní – v případě potřeby jej konzultuji se svým lékařem. Zřejmě proto na mě také působil příspěvek na Facebooku, na který jsem nedávno narazila, jako řádný bizár.

Jeden z uživatelů se v diskusi na téma dostupnosti a finanční náročnosti pravidelného pořizování menstruačních pomůcek vyjádřil takto, cituji: „Platit nemusíte. Buď používejte přírodní ochrany, jsou lepší po mnoha stránkách a zadarmo (znám pár žen), nebo se naučte menstruaci ovládat jako močení. Jde to, stačí googlit jak.“ A tak jsem googlit začala.

Menstruační chudoba

Menstruační chudoba označuje hyperkorektně situaci, kdy „osoby, které menstruují, nemají adekvátní přístup k menstruačním pomůckám, možnosti hygieny nebo nakládání s použitými pomůckami.“ Podle údajů z roku 2021 postihuje až 500 milionů osob.

Menstruační hygiena je přitom považována za jednu ze základních životních potřeb, jejíž nenaplnění má zásadní dopad na veřejné zdraví. V méně rozvinutých částech světa je to přirozeně problém palčivější, například v Bangladéši podle průzkumu používá zcela nevhodné pomůcky jako staré hadry až 80 % dívek a žen.

Nezní to jako úplný ezoblábol (jen tak napůl), ačkoliv minimálně jeden český lékař se k takové možnosti staví přinejmenším zdrženlivě. Proti němu stojí ovšem řada žen, které jsou přesvědčeny o tom, že svobodná menstruace funguje.

Nicméně zdaleka se netýká pouze afrických zemí, například výzkum z roku 2019 odhalil, že ve Spojených státech si hygienické menstruační potřeby nemohly dovolit téměř dvě třetiny žen, jejichž příjmy byly výrazně pod průměrnou hranicí. Zhruba dvacet procent z nich také uvedlo, že tento problém řeší každý měsíc obdobným způsobem jako výše zmiňované ženy a dívky v Africe: starými hadry, ručníky nebo toaletním papírem, papírovými ubrousky, nebo dokonce dětskými plenami, které jsou volně dostupné na veřejných toaletách.

Udělej si sám

Jak dostupné je pro takto nízkopříjmové skupiny žen internetové připojení, nevíme s určitostí. Předpokládejme však, že mobilní telefon vlastní (alespoň ty v USA a Evropě), a mohou využít některé z free WiFi připojení.

Na internetu pak mohou najít leckdy bizarní nápady, jak se s takovou situací vypořádat: od podrobných návodů, jak nastříhat staré tričko nebo jak k tomuto účelu použít vyřazené ponožky, až po v této souvislosti luxusní návod, jak ušetřit tím, že si ušijí vlastní opakovaně použitelné látkové vložky. V ruce.

Volně a svobodně

Každá žena (osoba, která menstruuje, abych náhodou neurazila), si tohle dilema nejspíš umí minimálně představit – posledních pár kaček v kapse, co za ně koupit: jídlo nebo menstruační pomůcky? V České republice na tom s vysokou pravděpodobností nebudou ani nízkopříjmové skupiny tak špatně jako africké ženy, minimálně co se dostupnosti týká. 

Některé (ženy) ale k celé problematice přistupují z mého pohledu řekněme originálně. Američanka Kiran Gandhi, hudební producentka a aktivistka, se v roce 2015 zúčastnila londýnského maratonu, který absolvovala právě v období menstruace. Na tom by nic zvláštního nebylo, kdyby závod neběžela bez použití jakýchkoliv hygienických potřeb, prý proto, že „starat se o tampon při maratonu by bylo jednoduše příliš nepohodlné.“ A tak se stala „menstruační hrdinkou londýnského maratonu“ – záběry a fotografie Kiran, kterak závodí s menstruační krví, volně jí stékající po nohou, se staly virálními.

Ale to nejlepší na konec: existuje prý možnost, jak svou menstruaci doslova a do písmene ovládat. Tedy tu část, kdy v pochvě nahromaděná krev odtéká z těla ven. Říká se jí svobodná menstruace a pro mě to je novinka. Připouštím, po zběžném googlení mi nezní jako úplný ezoblábol (jen tak napůl), ačkoliv minimálně jeden český lékař se k takové možnosti staví přinejmenším zdrženlivě. Proti němu stojí ovšem řada žen, které jsou přesvědčeny o tom, že svobodná menstruace funguje. A o co tedy jde?

Svobodná menstruace

Podstatou metody je myšlenka, že menstruační krev lze zadržovat a vědomě vylučovat. Toho lze dosáhnout díky plné kontrole nad funkcí svalů pánevního dna, jejichž vědomé stažení ženě umožní udržet menstruační krev v pochvě a vyloučit ji vědomě až v okamžiku, kdy má možnost si odskočit na toaletu nebo do sprchy.

Je tedy třeba se postarat o to, aby svaly pánevního dna byly náležitě posíleny, což netrénované ženě nějakou dobu potrvá. Lektorka kurzů seberozvoje pro ženy k tomu ovšem dodává: „S praktikováním volné menstruace přichází neskutečná svoboda. Nejdůležitější je uvědomění, že všechno, co jsme doposud o menstruaci věděly, jsou jen naše zvyky a paradigmata, jež máme v hlavě.“

Nevím, s metodou osobní zkušenost nemám a zřejmě ji ani v nejbližší době nevyzkouším, její přínos pro svůj duchovní život tedy nedokážu posoudit ani odhadnout. A co vy?

Související…

Méně bolesti i silnější prožitky. Milování během menstruace má skvělé výhody
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...