fbpx

Stimulace orgánu zodpovědného za „motýlky v břiše“ pomáhá při epilepsii i depresích 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Stimulace bloudivého nervu přináší mimo jiné dobrou náladu. Pomůže i pacientům s Crohnovou chorobou či artritidou?

Zveřejněno: 31. 8. 2023

Cítíme díky němu hlad, ale i „motýlky v břiše“, když se zamilujeme. Řeč je o bloudivém nervu, který jako super rychlá dálnice spojuje náš mozek a vnitřní orgány. V posledních letech se stal tento orgán lidského nervového systému cílem výzkumníků, kteří v něm vidí naději pro léčení mnoha nemocí.

Jak píše Scientific American, již dnes patří mezi schválené postupy léčby epilepsie a některých forem deprese tzv. stimulace bloudivého nervu. Probíhá pomocí elektrody implantované do krku, která dodává elektrické impulzy přímo do nervu.

Podle všeho jsme ale pořád ještě na začátku. Vědci nyní zkoumají stimulaci bloudivého nervu u poruch, jako je revmatoidní artritida a Crohnova choroba, způsobujících chronické záněty ve střevě.

Dobrá nálada jako vedlejší efekt

Bloudivý nerv je klíčovým hráčem v parasympatickém nervovém systému, který řídí odpočinek a trávení. „Pokud jste uvolnění, spíte nebo relaxujete, je to bloudivý nerv, který dominuje,“ říká Gregor Hasler, psychiatr z univerzity ve švýcarském Fribourgu, který zkoumá spojení střev a mozku.

Bloudivý nerv vysílá signály přímo do mozku, vědci se ho proto snaží stimulovat už dlouho a upravovat tak mozkovou činnost bez nutnosti implantovat elektrody přímo do tohoto křehkého orgánu.

Bloudivý nerv

Nejdelší ze všech nervů vycházejících z mozku, ale přitom neprochází míchou. Začíná v otvoru na spodině lebky a vede dolů po krku až do břicha. Tady sbírá signály z vnitřností a reguluje automatické procesy v těle jako trávení, spánek, nebo potlačování zánětu. Přibližně 80 % signálů jsou smyslové signály, putující z těla do mozku. Zbylých 20 % putuje z mozku do těla a upravuje například střevní kontrakce a srdeční frekvenci.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil stimulaci bloudivého nervu jako doplněk léčby epilepsie v roce 1997. „Brzy poté si lékaři začali všímat, že u jejich pacientů s epilepsií dochází ke zlepšení nálady bez ohledu na to, zda léčba pomáhá kontrolovat jejich záchvaty,“ říká Ziad Nahas, který studuje stimulaci bloudivého nervu a další typy neuromodulace na Lékařské fakultě Minnesotské univerzity.

Po klinických zkouškách schválil v roce 2005 Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) stimulaci bloudivého nervu také pro léčbu rezistentní deprese. Nahas uvádí, že po roce léčby měli stimulovaní pacienti dvakrát větší pravděpodobnost, že se z deprese dostanou, než pacienti s běžnou léčbou.

Lékaři se domnívají, že tento úspěch souvisí s účinkem bloudivého nervu na uvolňování serotoninu a noradrenalinu, ovlivňujících naše rozpoložení. Stimulace nervu také aktivuje části prefrontální kůry, která se podílí na vytváření a zpracování emocí.

Amerika vs. Česko

Podle Nahase se v Americe s pomocí stimulace bloudivého nervu léčí poměrně málo lidí, a to hlavně proto, že zákrok nehradí pojišťovna. V Česku jsme na tom lépe, zákrok pojišťovny v odůvodněných případech proplácí.

V pražské nemocnici na Na Homolce dosud zavedli už 60 přístrojů: „Pacientovi je voperován přístroj podobný kardiostimulátoru. Operace tedy není složitá, trvá maximálně dvě hodiny a není při ní otevírána lebka. Stimulátor zapojuje a programuje lékař speciálním zařízením, které přikládá na hrudní stěnu. Tato velmi drahá léčba je určena pacientům, kteří splňují podobná měřítka jako pro operaci, ale z různých důvodů u nich nelze operační výkon provést.“

V Americe se s pomocí stimulace bloudivého nervu léčí poměrně málo lidí, a to hlavně proto, že zákrok nehradí pojišťovna. V Česku jsme na tom lépe, zákrok pojišťovny v odůvodněných případech proplácí.

Crohnova nemoc i artritida

Vědci však testují také stimulaci, která místo mozku harmonizuje tělo. „Stimulace bloudivého nervu aktivuje protizánětlivé dráhy v těle, říká Sophie Payneová, vedoucí týmu neuromodulace periferního rozhraní v Bionics institutu v Austrálii.

Stimulační zařízení této společnosti se implantuje do břicha. V současné době probíhají klinické testy s lidmi, kterým byla odstraněna část střeva kvůli Crohnově chorobě. „Toto zánětlivé onemocnění střev se po operaci často vrací,“ dodává Payneová a spolu s celým týmem doufá, že stimulace zánět zklidní a zabrání jeho recidivě.

Současně v USA probíhají také klinické studie společnosti SetPoint Medical, vyrábějící zdravotnické přístroje. V tomto případě vědci využívají stimulaci bloudivého nervu k boji proti revmatoidní artritidě, zánětlivému onemocnění kloubů.

Související…

Spánková deprivace může fungovat jako lék na depresi. Letitou teorii potvrzují nové výzkumy
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Scientific American

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...