fbpx

Že jste nikdy nikoho nepodvedli? Možná o tom jenom nevíte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

To, že jste nikdy neměli sex s někým, kdo není váš partner, ještě neznamená, že jste si věrní

Zveřejněno: 10. 8. 2023

Když se řekne nevěra, pro mnoho lidí to znamená jedno – sex. S někým, kdo není váš partner, samozřejmě. Pro jiné však nevěra může znamenat úplně cokoliv, co by měl člověk dělat jenom se svým partnerem.

Klinický psycholog Willard F. Harley Jr. v rozhovoru pro HuffPost vysvětlil, že nevěra podvedenému dokáže hrozně ublížit. Uvedl, že na základě průzkumů prováděných jeho společností Marriage Builders jsou nevěry někdy považovány za bolestivější než smrt malého dítěte, ztráta ruky, vyhoření domu a fyzické týrání.

Protože se definice nevěry u jednotlivých lidí liší, je třeba na začátku vztahu stanovit jasné hranice a oba partneři musí souhlasit s tím, že budou tato pravidla ve vztahu dodržovat. Bez stanovení hranic a očekávání můžete být vy nebo váš partner nevěrní, aniž byste si to uvědomovali. Zde je několik na první pohled nenápadných forem nevěry. 

Fantazírování a sms

Jedním z nejčastějších způsobů podvádění je citová aféra. To je zjednodušeně řečeno srdeční záležitost. Podle párové terapeutky Sheri Meyersové jde o citovou nevěru tehdy, když mezi dvěma lidmi existuje sexuální chemie, flirt a fantazírují o tom, že by vztah posunuli na další úroveň. Jinými slovy, intimní komunikace, kterou byste měli vyhradit pro svého manžela či manželku, probíhá s někým jiným.

Pokud děláte něco, co by se vám nelíbilo, kdyby v podobné situaci dělal váš vlastní partner, pravděpodobně překračujete hranici.

Citová nevěra může bolet stejně, ne-li více, než nevěra sexuální. Ještě více se rozmohla v době sociálních médií. Není neobvyklé slyšet o tom, že si někdo posílá flirtující textovky s bývalou láskou nebo spolupracovníkem.

„Pracovní manželství“

Vztah pracovního manžela/manželky označuje dva kolegy, které pojí podobné pouto jako v manželství. Obracejí se jeden na druhého o radu, chodí spolu na přestávky, obědvají spolu a probírají své osobní životy. Hranice mezi pracovním a osobním vztahem se může stírat a vést k intimnějším (a  méně vhodným) interakcím.

Doktorka Jacqueline Oldsová varuje, že „dva dobří přátelé, kteří si nemyslí, že by se přitahovali, se mohou nechtěně zamilovat. V práci se to stává poměrně často.“

Studie Office Pulse zjistila, že 7 % kancelářských pracovníků rozhodně překročilo hranici se svým pracovním partnerem a až 20 % z nich udělalo něco, co by se dalo považovat za nevhodné. Pokud děláte něco, co by se vám nelíbilo, kdyby v podobné situaci dělal váš vlastní partner, pravděpodobně překračujete hranici.

Nevěry jsou někdy považovány za bolestivější než smrt malého dítěte, ztráta ruky, vyhoření domu a fyzické týrání.

Tajnůstkaření

Pokud máte potřebu mazat své textovky, e-maily nebo zprávy na sociálních sítích, aby na ně váš protějšek nenarazil, není vaše korespondence zrovna platonická. Mazání textů si můžete ospravedlnit tím, že si to váš partner špatně vyloží nebo bude reagovat přehnaně, ale to jen dokazuje, že se záměrně věnujete činnosti, která je v rozporu s přáním vašeho partnera.

Digitální komunikace navíc může být vstupní branou k nevěře.

Zatajený kontakt s ex partnerem

Když začnete chodit s někým novým, je důležité zjistit si jeho názor na kontakty s bývalými partnery. Pokud máte s bývalým partnerem společné dítě, je komunikace nejen nevyhnutelná, ale pro úspěšné rodičovství i nezbytná. Pokud vás však s bývalým nepojí žádné jiné vazby než neúspěšný vztah, měli byste svou případnou touhu s ním komunikovat sdílet se svým současným partnerem. Jestliže tak činíte tajně, může to znamenat, že jde o něco víc než jen o nevinný pokec.

Studie z roku 2016 zjistila, že lidé častěji komunikují s těmi bývalými partnery, ke kterým stále něco cítí. Kromě toho vědci zjistili souvislost mezi udržováním kontaktu s bývalými a tím, jak jste šťastní ve svém současném vztahu. Čím častěji komunikujete s bývalým partnerem, tím méně spokojeni můžete být ve svém současném vztahu.

foto: Shutterstock, zdroj: Insider.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...