fbpx

Stanou se z lidí kyborgové? Mozkové čipy Elona Muska mají zelenou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Elon Musk je známý svými velkolepými plány na budoucnost lidstva. Jedním z jeho nejambicióznějších projektů je Neuralink, společnost zaměřená na vývoj mozkových čipů. A tyhle čipy teď mohou být implantovány do lidí.

Zveřejněno: 16. 6. 2023

Neuralink nedávno oznámil, že získal povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k provedení prvních klinických studií na lidech. Tento krok je významným milníkem pro společnost, která se snaží překonat hranice lidských možností.

Neuralink se od svého založení v roce 2016 zaměřuje na vývoj a výzkum mozkových čipů. Tyto čipy by měly umožnit lidem s tělesným postižením, aby se mohli znovu pohybovat a komunikovat. Vývoj těchto čipů byl však už od počátku doprovázen kontroverzemi, zejména kvůli testování na opicích, které byly podle některých zpráv vystaveny „extrémnímu utrpení“.

V březnu zakázáno

Ještě v březnu tohoto roku americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) přitom zastavil možnost testování Neuralinku na zvířatech a lidech. Podle FDA zde bylo příliš mnoho problémů. Úřadu se především nelíbila přítomnost lithiové baterie v těle uživatele. Pokud by selhala a vybila se, mohla by popálit šedou kůru mozkovou, nebo by došlo k selhání systému a poškození mozku.

Musk také hovoří o spojení mozku s umělou inteligencí. Představuje si, že propojení člověka a počítače může pomoci člověku konkurovat stále silnějším a schopnějším umělým inteligencím. 

Další problém vykazovaly elektrody, které by vedly do pacientova mozku. Podle FDA by se mohly snadno uvolnit nebo zničit vlivem své křehkosti. Stejně tak Neuralink nedostatečně popsal proces vyjmutí celého zařízení z mozku.

Nicméně přes všechny kontroverze a výzvy a zákazy nyní může Neuralink s posvěcením FDA ve svém výzkumu pokračovat. Musk zdůraznil, že společnost v nadcházejících měsících a letech vývoj mozkových čipů ještě urychlí. „Pokrok se na začátku, zejména pokud jde o lidi, může zdát možná neskutečně pomalý, ale děláme všechno pro to, abychom ho mohli výrazně zrychlovat,“ řekl Musk.

Udržet krok s dobou

Potenciální aplikace Muskových mozkových čipů jsou nekonečné a dosud téměř neprobádané. Neuralink má ambici vyvinout čip, který by umožnil mozku ovládat složitá elektronická zařízení, obnovit motorické funkce u ochrnutých lidí a léčit mozkové choroby, jako je Parkinsonova choroba, demence nebo Alzheimerova choroba.

Musk také hovoří o spojení mozku s umělou inteligencí. Představuje si, že propojení člověka a počítače může pomoci člověku konkurovat stále silnějším a schopnějším umělým inteligencím. Vize je taková, že postižení i zdraví lidé budou dostávat chirurgické implantáty na klinikách.

Neuralink má ambici vyvinout čip, který by umožnil mozku ovládat složitá elektronická zařízení, obnovit motorické funkce u ochrnutých lidí a léčit mozkové choroby, jako je Parkinsonova choroba, demence nebo Alzheimerova choroba.

Člověk jako kyborg?

V současné době Musk tvrdí, že čipy budou nejvíce zaměřeny na léčbu paralýzy a obnovu zraku. „I když někdo nikdy neviděl, tedy se narodil slepý, věříme, že mu můžeme obnovit zrak,“ tvrdí. Nicméně, v minulosti hovořil také o spojení mozku s umělou inteligencí. Proč by nemohl člověk ovládat elektroniku pouhou myšlenkou, když bude možné myšlenky přetavit do elektrických impulsů a naopak? Proč by člověk nemohl být spojen s umělou inteligencí a být tak milionkrát chytřejší, než by to dokázal přirozenou cestou? Jenže pak už by to nebyl člověk, ale kyborg a na to není ještě ani FDA připravena.

Přestože je tento vývoj doprovázen kontroverzemi, Neuralink pokračuje ve svém poslání překonat hranice lidských možností a změnit způsob, jakým lidé komunikují, učí se a vnímají svět. Budoucnost je každopádně tady a s ní přichází pro lidstvo nové možnosti.

Související…

Jak ovládat počítač mozkem? Firma Elona Muska už testuje implantát na opici
Ivan Verner
 

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...