fbpx

Červené vlajky jsou stopkou ve vztahu. Béžové představují podnět k zamyšlení 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock
Zveřejněno: 27. 5. 2023

Červené vlajky fungují ve vztazích jako stopky, které nás mohou přimět k zamyšlení se nad dlouhodobým zdravím našeho partnerství. Oranžové a žluté pak ukazují potenciál pro vznik těch červených. A zelené vlajky jsou znamením, že partner stojí za to. Existuje však ještě jedna barva, která by mohla mít silný význam pro zdraví vztahu – béžové vlajky se mohou projevovat tím, že je někdo nudný nebo nevyvíjí dostatečné úsilí, aby bylo vůbec možné rozluštit, zda představuje červené nebo zelené vlajky. Pro Well+Good o tom píše autorka a specialistka na komunikaci Sara Elizabeth Grossmanová.

Randíte s někým, kdo vypadá, že svůj profil na seznamce dal dohromady bez většího přemýšlení, nebo setrváváte ve vztahu s někým, kdo je, no… prostě ok? Právě tak podle Grossmanové mohou vypadat béžové vlajky. Ty nemusí nutně znamenat, že je vztah odsouzen k zániku. Fungují spíše jako podnět k zamyšlení o člověku, se kterým chodíte, a o tom, jaký je mezi vámi vztah. „Béžové vlajky mohou znamenat, že váš sexuální život skomírá, rande pokulhává nebo že partneři prostě nevyvíjejí takové úsilí jako dřív,“ nastiňuje Grossmanová.

Jsou varováním?

Je však toto nevýrazné béžovo samo o sobě špatné? Může jednoduše znamenat, že období líbánek skončilo? Podle vztahové a seznamovací koučky pro lidi nad padesát let Nancy A. Shenkerové záleží na konkrétním případu. „Definice béžových vlajek se může lišit v závislosti na věku a životní etapě. Já jsem u partnera ve svých dvaceti a třiceti letech hledala úplně jiné vlastnosti než to, co hledám teď v šedesáti. Chci si užívat cestování a životní dobrodružství, které jsem v mládí nemohla mít z finančních i praktických důvodů,“ vysvětluje.

Béžové vlajky nemusí nutně znamenat, že je vztah odsouzen k zániku. Fungují spíše jako podnět k zamyšlení o člověku, se kterým chodíte, a o tom, jaký je mezi vámi vztah.

Zatímco dříve byla pro Shenkerovou touha usadit se zelenou vlajkou, nyní může být stejná vlastnost spíše béžovou. „Béžová vlajka je v podstatě cokoliv, co vás nevzrušuje, ale není čistě negativní. Takže zatímco jakoukoliv červenou vlajku je třeba brát vážně, na béžové vlajky je nejlepší pohlížet v kontextu jejich množství a důležitosti. Jedna béžová vlajka nemusí znamenat konec vztahu, ale pokud jich jsou desítky, situace může být jiná,“ píše Grossmanová. Klíčem k tomu, abychom byli schopni béžové vlajky číst a najít plán, jak s nimi naložit, je podle ní introspekce širšího obrazu. Pokud chcete zjistit, jaké jsou vaše béžové vlajky a jak moc na nich záleží, Shenkerová navrhuje zeptat se sám sebe: „Jaký život chci žít? A jaký typ člověka tento život podpoří?“

Pozor na ukvapenost

Identifikace béžových vlajek je prvním krokem k tomu, abyste věděli, jak s nimi zacházet. Pro jednoho člověka ale může být tatáž věc béžovou vlajkou, zatímco pro jiného zelenou nebo červenou. Co se však stane, když nedokážete na začátku určit, jakou barvu vlajka má? „Jedním z nejčastějších problémů mých klientů je záměna toho, co je červená versus béžová versus zelená vlajka,“ říká vztahová expertka Bonnie Winstonová. „V důsledku toho se pak chtějí příliš brzy rozejít s dobrým partnerem nebo zůstávají příliš dlouho se špatným partnerem,“ doplňuje.

Někdy také mají partneři odlišné načasování. Pokud vám například partner neřekne „miluji tě“, když to očekáváte, můžete se cítit odmítnutí, nemilovaní. Můžete mít pocit, že jste narazili na béžovou vlajku. Lidé se ale zamilovávají různou rychlostí a to je v pořádku. V tomto případě se béžová vlajka nezamilovanosti může časem změnit na zelenou. Jako další příklad Grossmanová uvádí to, že lidé mají různé hodnoty. Někdo, kdo má nedbalý styl a neupravuje se ani na rande, může působit, že se nesnaží, což může vypadat jako béžová vlajka. Oblečení a styl se však dají upravit – a stejně tak i tato béžová vlajka na zelenou.

Klíčovou zelenou vlajkou ve vztazích je totiž nakonec efektivní komunikace, která v partnerstvích se zdravým potenciálem může změnit jakoukoliv béžovou vlajku na zelenou. „S rozborem těchto rozhovorů vám může pomoci odborník na vztahy. A pokud si po rozhovoru o béžových vlajkách, které se zdají mít sílu změnit se v červené, uvědomíte, že nejste na stejné vlně, co se týče cílů do budoucna, možná je čas přehodnotit partnerství – raději teď než později,“ píše Grossmanová.

Související…

Příčinou nudy v sexu není partner, ale náš strach se otevřít, říká terapeutka
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Wellandgood.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...