fbpx

Kalendárium: Světový den hesel připomíná rizika kyberútoků i to, jak se ochránit 2 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Stále používáte jako heslo ke svému účtu jméno své kočky následované znakem "&"? Je nám líto, ale to k ochraně vašeho soukromí v roce 2023 rozhodně nestačí.

Zveřejněno: 4. 5. 2023

Dnes 4. května na Světový den hesel nastává ideální příležitost k tomu, abyste se naučili, jak zabránit krádeži identity a dalším kybernetickým zločinům. Tento den vytváří povědomí o důležitosti silných hesel a o tom, proč by si každý měl jednou za několik týdnů tuto kombinaci znaků změnit. Jedno kompromitující heslo totiž může ohrozit celou vaši digitální identitu i osobní údaje. Myslíte si, že nejste ohroženi? Každý den dojde podle magazínu Security kvůli slabým heslům přibližně k 2200 kyberútokům.

Trocha historie

V roce 2005 navrhl bezpečnostní výzkumník Mark Burnett, aby každý měl svůj vlastní "den hesel", kdy si bude svá hesla měnit. Tuto myšlenku nastínil ve své knize "Perfect Passwords" (Dokonalá hesla), která inspirovala společnost Intel k vytvoření celosvětové připomínky. První květnový čtvrtek byl vyhlášen Světovým dnem hesel a poprvé se připomínal v roce 2013.

Ano, stává se to i těm nejlepším z nás; i když se snažíme sami sebe přesvědčit, že naše hesla nikdo neuhodne, profesionální hackeři je dokážou rozluštit během několika sekund! Ale i v případě, že máte silné heslo, je třeba ho jednou za několik týdnů nebo měsíců změnit.

5 nejpoužívanějších hesel, kterým se obloukem vyhněte

123456
K prolomení stačí méně než jedna sekunda, ve studii bylo napočítáno 3,5 milionu použití.

Heslo
Prolomení hesla trvá méně než jednu sekundu, ve studii bylo spočítáno 1,7 milionu použití.

abc123
Prolomení za méně než jednu sekundu, ve studii bylo zaznamenáno 610 000 použití.

qwerty
Prolomení za méně než jednu sekundu, ve studii bylo zaznamenáno 382 000 použití.

11111
Méně než jedna sekunda do hacknutí, 369 000 použití ve studii.

Slabé vs. silné heslo

Příklady slabých hesel vidíte výše. Jedná se o takové kombinace, které hackeři odhalí během chvilky. Asi už tušíte, že taková hesla nejsou dobrý nápad, stejně tak ani případ, kdy jeden kód používáte k více účtům.

Silná hesla je mnohem těžší prolomit, přesto vám stejně nedají stoprocentní záruku ochrany. Proto je nutné i tato hesla pravidelně měnit.

Silné heslo by mělo mít alespoň 12 znaků, mělo by se skládat z kombinace velkých a malých písmen a také by mělo obsahovat čísla a symboly (A-z, 0-9,£#).

qlhrgte9gr2ciphr4fzkn dbzzd tfbfux46mho3jbi

Za jak dlouho mohou hackeři prolomit vaše heslo? Zdroj foto: Security.org


Jak se z toho nezbláznit?

Říká se, že většina lidí má desítky online účtů, k nimž jsou potřeba hesla. Jak si v tom všem udělat pořádek? Můžete použít správce, který dokáže všechna vaše hesla bezpečně vytvořit a uložit, takže si nemusíte dělat starosti s jejich zapamatováním. Vyzkoušet můžete například 1Password, Dashlane, Roboform, NordPass či Keeper.

foto: Shutterstock, Security.org, zdroj: Nationaltoday.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...