fbpx

Nejchytřejší člověk na světě, jeho léčivé sperma a harém sexuálních otrokyň Dalších 4 fotografií v galerii
Cejch otrokyň NXIVM: jsou to iniciály KR - Keith Raniere. (zdroj: NY Times)

Keith Raniere vypadá jako kříženec profesora literatury, hipíka a Ježíše Krista, ale v jeho hlavě se ukrývá mysl psychopata. Společnost NXIVM založil za účelem „rozvoje lidského potenciálu“, ze které se později vyklubal kult, který sebral mnoha lidem důstojnost, peníze a schopnost kriticky myslet. Dnes je zavřený ve vězení – dostal 120 let

Zveřejněno: 16. 3. 2023

Raniere se podle žalobců označoval za „nejchytřejšího a nejetičtějšího člověka na světě“ a přirovnával se k Einsteinovi a Gándhímu. Tvrdil, že v rozvitých větách mluvil už ve věku jednoho roku, a když mu bylo 12, naučil se sám celou středoškolskou matematiku za 19 hodin. Ve 13 pak už prý zvládal matematiku vysokoškolskou a  ovládal několik programovacích jazyků. Později se zjistilo, že tak trochu přeháněl: reálně oplýval talentem pouze v oblasti manipulace s lidmi.

Společnost NXIVM (čti NEXIJEM) založil v roce 1998 – vydržela fungovat po dalších 20 let. Jméno zvolil podle starořímského systému dluhového otroctví, známého jako „nexum“. Keith se také v sektě nechal titulovat „Vanguard“, což převzal z jedné arkádové hry, ve které ze zabitých nepřátel čerpáte sílu. Parazitické vazby ho nejspíš fascinovaly.

Společnost NXIVM rostla a rostla, díky oblíbené metodě podvodníků – multi-levelovému marketingu. Členů pyramidově přibývalo – za rekrutování dalších byly přislíbeny finanční a jiné odměny. 

profimedia 0594055536

Keith Raniere. (zdroj: Profimedia)


Firma prodávala tzv. ESP (Executive succes programme – Programy exekutivního úspěchu) jako techniku osobnostního rozvoje a mnoho dalšího balastu. Za přednášky u nich lidé platili velké sumy.

Korporátní koučink s filosofickým bonusem

Co bylo náplní jejich činnosti kromě uctívání Keitha? Na intenzivních kurzech seberozvoje Keith svým charismatickým hlasem vykládal, cokoliv se mu v hlavě zrovna urodilo. Vyšla z toho kombinace korporátního koučinku, velmi svérázné psychoterapie a mixu scientologie se sci-fi Isaaca Asimova. Vzhledem ke své oblibě v manipulaci lidí se Keith zabýval také pseudovědeckou metodou neurolingvistického programování. Dokonce tvrdil, že takto lze vyléčit Tourettův syndrom.

V NXIVM se oslavovaly ostré lokty psychopatického manažera z 80. let – hyperindividualismus po vzoru Ayn Rand, kterou Keith jako jednu z mála žen respektoval. Keith také kázal emocionální solipsismus, podle kterého nese každý člověk absolutní odpovědnost za to, jak se cítí. Pokud se „rozhodnete trpět“, jste „paraziti“, vytváříte problém tam, kde není, a jen bažíte po pozornosti. Podle Keitha v životě žádné oběti neexistují, každý si prý svou realitu vytváří sám.

Žáby v hrnci s vodou

NXIVM úspěšně lanařil atraktivní, mladé, úspěšné nebo po úspěchu toužicí lidi. Ulovil vysoce postavené manažery z Enronu, hollywoodské herečky, děti nejvyšší americké vrstvy nebo i syna bývalého mexického prezidenta. Některé Keith zmanipuloval, aby pro jeho společnost zdarma pracovali, nebo do NXVIEM rovnou investovali svoje úspory.

„Věřila jsem jim. Keith i ostatní vypadali inteligentně, úspěšně a charismaticky, NXIVM jako normální, legitimní společnost. Tehdy jsem netušila, že to byla jen fasáda na nalákání nových členů.“

Jednou z členek byla hezká a chytrá dívka India Oxenberg, která vyrostla v privilegované herecké rodině. Když ji rekrutovali, bylo jí teprve 19 let. Doufala, že se díky seberozvojovým kurzům stane pevnější v kramflecích. India se později se svou zkušeností s NXIVM svěřila časopisu People: „Věřila jsem jim. Keith i ostatní vypadali inteligentně, úspěšně a charismaticky, NXIVM jako normální, legitimní společnost. Tehdy jsem netušila, že to byla jen fasáda na nalákání nových členů.“

Zkušenost přeživších NXIVM by se dala přirovnat ke zkazce s žábou, kterou někdo pomalu ohřívá v hrnci s vodou – teplota stoupá pomalu, takže než žábě dojde, co se děje, uvaří se. Indii na začátku bombardovali láskou a zahrnovali pozorností, zneužívání se přidalo až s postupem času. Když se přesunula do vyšších vrstev společnosti, začala na ni tlačit důležitá spolupracovnice Keitha, herečka ze Smallville Allison Mack, aby vstoupila do tajného sesterství žen, tzv. DOSu.

Materiál k vydírání poskytnete sami

Ženský klubík DOS (Dominus Obsequious Sororium, latinsky „pán nad otrokyní“), který měl napomáhat osobnostnímu rozvoji členek, ve skutečnosti ale sloužil hlavně k sexuálnímu uspokojení Keitha, který byl na vrcholu hierarchie.

profimedia 0425171011

Allison Mack, jedna z hlavních otrokyň, které se na zneužívání také podílely. (zdroj: Profimedia)


Keith na začátku inicioval 8 hlavních otrokyň, mezi těmi byla i Allison Mack, později za zneužívání stejně jako Reniere odsouzená. Hlavní otrokyně převzaly dominantní roli, když rekrutovaly otrokyně vlastní. Některé zneužívaly víc, jiné míň, každá ale musela udělat všechno, co jí Reniere nebo hlavní otrokyně nařídili. Systém dominantně submisivních vztahů měl růst donekonečna, ve chvíli Keithova zatčení bylo v DOSu asi 150 žen.

Abyste mohli do DOSu vstoupit, museli jste odevzdat „zástavu“ – něco kompromitujícího, co by vás v případě zveřejnění mohlo poškodit: nahé fotky, rodinná tajemství, práva k majetku, video s vyfabulovaným přiznáním k věcem, které jste neudělali. Pokud by žena DOS opustila, odmítla se vyspat s Keithem nebo je jinak zradila, její zástava by byla zveřejněna, nebo by byl její majetek zabaven.

Říkali jí, ať si svlékne všechno oblečení. Musela si lehnout na stůl. „Kolegyně“ jí pevně držely ruce a nohy, aby se nevysmekla. Pak jí do oblasti slabin vypálili iniciály KR – Keith Raniere.

Jak se pán/paní chovala ke své otrokyni? Keith doporučoval časté nádavky, fyzické tresty, spánkovou deprivaci a kalorickou restrikci. Otrokyně zadarmo pracovaly a nesměly spát s nikým jiným, než právě s Renierem. Musely být vždy ready svému pánovi odpovědět na zprávu nebo za ním rovnou kamkoliv přijet. Bylo jim řečeno, že takové zacházení je pro jejich dobro.

Vypálený cejch

V roce 2016, čtyři roky poté, co do kultu vstoupila, Indii ocejchovali. Jak to probíhalo? Vzpomíná, že jí říkali, ať si svlékne všechno oblečení. Musela si lehnout na stůl. „Kolegyně“ jí pevně držely ruce a nohy, aby se nevysmekla. Pak jí do oblasti slabin vypálili iniciály KR – Keith Raniere. Tehdy jí říkali, že to znamená něco jiného. Spáleninu pak Keith ošetřil svým údajně léčivým spermatem: ženám o sobě tvrdil, že sex s ním léčí.

profimedia 0623705539

India Oxenberg před svým domem v americkém Brentwoodu. (zdroj: Profimedia)


O povinném sexu s Reniérem India prohlásila: „Snažili se normalizovat sex a intimitu jako moje povinnosti ke skupině. Pokud jsem nechtěla, měla jsem prý problémy s intimitou a v rámci svého duchovního vývoje bych do toho měla jít.“

Keithův konec

V roce 2018 vyšel o NXIVM článek v New York Times, díky němuž vyšly najevo šílenosti, které se v Keithově kultu děly. Keith uprchl do Mexika, FBI ho ale brzy zadržela. Když pro něj přišlo komando, schoval se před ním ve skříni. U soudu ho zastupovala Jennifer Bonjean, slavná obhájkyně mužů zasažených hnutím MeToo, například Billa Cosbyho a R. Kellyho. Jennifer je proslulá svým agresivním stylem, kterým útočí na oběti zneužívání. Na pravé paži má vytetováno „not guilty“.

Ne všichni lidé z NXIVM však Ketha zavrhli. 50 až 60 lidí mu ještě zůstalo věrných. Tancují před jeho vězením, pořádají protesty, píší placené články o jeho nevině a aktivně rekrutují další členy.

Keith teď sedí ve vězení s maximální ochranou v Tucsonu v Arizoně, které je speciálně určené pro sexuální devianty. Zůstane tam 120 let. Byl pravomocně odsouzen za obchodování se sexem, konspirace za účelem podvodu, vlastnictví dětské pornografie, nucené práce a vydírání.

Související…

Co vede lidi k tomu, aby vstoupili do sekt? Nejistota, izolace i potřeba změny
Hana Průšová




 

 

 

foto: Profimedia, New York Times, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...