fbpx

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Pokud vám střídání času „rozhazuje biorytmus", navštivte prosím lékaře 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Střídání letního a zimního času je dobré pro všechny. Vzpouzet se tomu je podobné jako nesouhlasit se zavedením časových pásem.

Zveřejněno: 3. 11. 2022

Snad jen afiliace ke Spartě či Slavii či dlouhodobě nezodpovězená otázka, jestli se má správně loupat banán od bubáka nebo od stopky, vzbuzuje v Česku takovou iracionální emotivní debatu. Přitom se nejedná o nic jiného, než o přizpůsobení měření času lidským zvyklostem a životnímu rytmu. Jeho nepřátelé říkají, že je to nepřirozené – a prosím vás, co je v tom případě přirozené na časových pásmech? Jak to, že vám nevadí, že cesta z Prahy do Londýna trvá hodinu, a z Londýna do Prahy tři hodiny?

Proč letní čas zachovat?

Upřímně řečeno, nemám tušení, proč mnoha lidem letní čas tolik vadí. Jelikož byl v Česku zaveden nastálo v roce 1979, drtivá většina obyvatel už si nepamatuje nic jiného. Přitom výhody jsou jednoznačné: večer máte prostě o hodinu světla navíc – a to, že je ráno déle tma? A komu to zase tolik vadí?

Začátek pracovní doby v 6 hodin ráno je historický relikt z doby Josefa II., který trpěl nespavostí a nemohl dopustit, aby jeho poddaní začínali pracovat později než on. Více než polovina Čechů v produktivním věku pracuje ve službách – a ukažte mi prosím provozovnu, která otevírá v 6 ráno!

Čím déle bude světlo, tím méně budete muset svítit. A až vám začnou příští rok chodit doplatky za elektřinu, budete vděční za fakt, že letní čas zatím nikdo nezrušil.

Přesto je názor Čechů jednoznačný: podle průzkumu společnosti STEM/MARK jsou více než dvě třetiny z nás pro to, aby se letní čas zrušil. Přitom výhody jsou minimální: více světla ráno a fakt, že zimní čas je ten základní. A s argumentem o tom, že vám to rozhodí biorytmus, na mě nechoďte. Kolik z vás chodí spát a vstává přesně v tu stejnou dobu?

Časový posun dvakrát za rok má oproti tomu samé výhody: máte hodinu světla navíc, proto prostě můžete chodit déle po venku. Spát chodíte většinou se setměním, tak jak je to pro lidské tělo přirozené. Za tmy se také páchá nejvíc zločinů, zjistili vědci, ale co je hlavním argumentem, na který budou Češi slyšet: čím déle bude světlo, tím méně budete muset svítit. A až vám začnou příští rok chodit doplatky za elektřinu, ještě budete minimálně v duchu vděční za fakt, že letní čas zatím nikdo nezrušil.

A jak to tak vypadá, ani brzy nezruší. Pokud by k tomu mělo v Evropské unii dojít, musely by se na tom členské státy shodnout. A šance na to, že se tak v dohledné době stane, jsou zhruba stejné, jako šance sněhových koulí v pekle.

Související…

Jaro, léto, podzim a zima nestačí: Ročních období v sobě nosíme mnohem víc
Ivan Verner

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...