fbpx

Lidé milují hádanky. Díky evoluční sadě dovedností, která nám umožňuje poskládat fragmenty informací nezbytných k přežití, jsme proměnili biologický instinkt v lásku ke hrám.

Zveřejněno: 3. 10. 2022

Doposud nerozluštěných šifer a kódů je stále dost. CIA čeká na odvážného myslitele, který rozluští čtvrtý kód v památníku KryptosBealeovy šifry mohou nebo také nemusí odhalit skrytý poklad v hodnotě 60 milionů dolarů. Geniální kryptograf Edward Elgar se nám dál směje ze záhrobí.

Ale jsou tu i šifry, u nichž už není pochyb o tom, jakou zprávu jejich autoři do zdánlivě nesmyslné změti písmen, číslic a znaků ukryli:

Zodiac

První Zodiacův kryptogram byl relativně jednoduchý a byl vyřešen 8. srpna 1969 Donaldem a Bettye Hardenovými týden poté, co byl zveřejněn místními novinami. Následoval rébus o 340 znacích, díky kterému zažili kryptografové řadu bezesných nocí během následujících pěti dekád. Úspěšní byli až David Oranchak, Sam Blake a Jarl Van Eycke v roce 2020, a to s pomocí počítačového softwaru.

zodiac killer cipher san francisco examiner july 31st 1969 cropped

Zodiacův vzkaz, zveřejněný v San Francisco Examiner v roce 1969 (zdroj: Wikimedia Commons)


Zpráva v některých částech nedávala smysl, ale základní sdělení bylo zřejmé: „Doufám, že se při té hře na honěnou dobře bavíte. V té televizi jsem to nebyl já. Nebojím se plynové komory, protože mě pošle do ráje. Mám teď otroky, kteří pro mě pracují, kdežto ostatní nemají nic. A proto se bojí smrti. Já se nebojím, protože vím, že můj život v ráji bude snadný.“ Přestože pobočka FBI v San Francisku potvrdila, že zpráva byla rozluštěna, neposkytují žádné další komentáře: případ totiž zůstává otevřený.

Poeova výzva

Poe byl šiframi fascinován až do té míry, že napsal povídku Zlatý brouk, jejímž ústředním tématem bylo řešení jedné z nich. Méně známý je článek, který Poe napsal v roce 1840 pro Graham's Magazine pod názvem „Několik slov o tajném psaní“. Nabídl předplatné Graham´s Magazine každému čtenáři, který mu pošle šifru, kterou by Poe nedokázal rozluštit. Po šesti měsících tvrdil, že jich vyřešil už celkem sto, a aby mohl soutěž ukončit, zveřejnil dvě údajně nerozluštitelné, které měl zaslat jistý W. B. Tyler. Mělo se za to, že W. B. Tyler byl ve skutečnosti pouze Poeův pseudonym, který si Poe vymyslel jen proto, že už jej příliš jednoduché šifry nudily.

tyler2

Druhá „Tylerova" šifra. (zdroj: Cryptiana)


První ze dvou „Tylerových“ šifer vyřešil v roce 1992 Terence Whalen z Illinoiské univerzity v Chicagu, druhou pak až v roce 2000 softwarový inženýr Gil Broza z Toronta. Dešifrovaná zpráva začíná: „Bylo časné jaro, teplé a dusné odpoledne zářilo. Vánek jako by sdílel lahodnou tesknotu přírody...“ Vzhledem k mnoha chybám v sazbě se ale odborníci nově domnívají, že autorem šifry Poe nebyl. Toto tajemství tedy zůstává i nadále neodhaleno.

Kód Enigma

Jednou z nejznámějších kauz šifrování v historii je jistě Enigma. Jde o nezapomenutelný německý šifrovací stroj, který se ovšem do dějin zapsal hlavně díky jeho pokořiteli, geniálnímu matematikovi Alanu Turingovi.

m shutterstock 719004559

Šifrovací stroj Enigma. (zdroj: Shutterstock)


Turing tak pomohl zvrátit vývoj války, protože spojenci díky němu mohli tajné depeše nepřítele po větší část války úspěšně číst. Některé vlády používaly Enigmu a její modifikace ještě v průběhu 50. letech 20. století.

Šifra Copiale

Šifra Copiale je zašifrovaný rukopis z 30. let 18. století, pojednávající o zednářském iniciačním obřadu okulistů. Tvoří jej celkem 75 000 znaků na 105 stranách svazku. Kniha byla zašifrována v němčině a spoléhala na složitý substituční kód, který používal symboly a písmena pro mezery i text. 

copiale cipher09s

Šifra Copiale. (zdroj: Wikimedia Commons)


Rozluštěn byl v roce 2011 pomocí moderních počítačových technik mezinárodním týmem pod vedením Kevina Knighta z University of Southern California.

Zimmermannův telegram

Prvek zábavy postrádá i případ Zimmermannova telegramu, nóty zaslané z Německa do Mexika v roce 1917. Němci v psaní, určeném německému velvyslanci v Mexiku Heinrichu von Eckardtovi, připravovali jižní sousedy Ameriky na bitvu ve jménu Německa. Výměnou za zbraně a financování by Mexičané po vítězství získali zpět Arizonu, Nové Mexiko a Texas.

m zimmermann telegram as received by the german ambassador to mexico nara 302025 1

Zimmermannův telegram. (zdroj: Wikimedia Commons)


Šifru se podařilo rozluštit asi měsíc poté, co ji Britové zachytili. V textu bylo mimo jiné psáno toto: „Předkládáme Mexiku návrh aliance na následujícím základě: veďte společně válku, společně uzavřete mír, máte velkorysou finanční podporu a pochopení z naší strany, protože Mexiko má znovu dobýt ztracená území v Texasu, Novém Mexiku a Arizoně. Podrobné vypořádání je ponecháno na vás.“ O měsíc později prezident Wilson zrušil svůj záměr zůstat neutrální a vstoupil do první světové války na straně spojenců.

Související…

Tajemství vzniku Stonehenge: Lidé tam kameny pravděpodobně dotáhli po zemi
Jan Handl

foto: Shutterstock, Wikimedia Commons, Cryptiana, zdroj: Big Think

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...