fbpx

Papírové knihy ničí přírodu. Nebuďte sobci, kupte si čtečku. 1 fotografie
zdroj: Midjourney.ai

Představa intelektuála coby člověka s bytem narvaným knihami patří do 20. století. Chcete chránit hroutící se planetu a zároveň být vzdělaní? Nebuďte pozéři a kupte si čtečku.

Zveřejněno: 25. 9. 2022

Patříte k těm, jejichž obydlí je plné knih od podlahy až ke stropu? Jste ti, kteří vzdělanost a inteligenci svých přátel posuzují podle množství knih na policích a na nočním stolku? Máte za to, že množství knih označuje dobrý vkus? Pak s námi zkuste chvíli počítat.

Od vynálezu knihtisku bylo na světě publikováno necelých 130 milionů knih – myšleno různých titulů knih, ne počet fyzických kopií. Ten je samozřejmě o několik řádů výše. Jen v roce 2021 bylo na světě prodáno asi 826 milionů prodaných kopií knih. 1 strom poskytne dostatek papíru pro 62,5 knihy, čili jen kvůli knihám zemřelo loni 13,2 milionů stromů. Na jednom hektaru roste zhruba 50 stromů, loni tedy padlo čtenářské vášni 264,320 hektarů lesa – to je 5,3x rozloha Prahy. Nebo rozloha 25 největších měst Česka. Nebo rozloha Lucemburska či Hong Kongu. A všechny tyto stromy padnou za oběť vášni lidstva číst. (A to jsme ještě nezačali počítat noviny, časopisy, úřední dokumenty a firemní materiály.) Papír tvoří na skládkách čtvrtinu odpadu, na výrobu 1 kila papíru padne mezi 10 a 25 kilogramy sladké vody.

Pokud tedy cítíte alespoň trochu zodpovědnost za stav naší planety (a jako intelektuálové s knihovnami natřískanými výstavními svazky byste měli), je to pro vás jasná volba. My samozřejmě chápeme, že v diskuzích v hipsterských kavárnách budete potřebovat silné argumenty, abyste obhájili svoji environmentální pozici. A od toho je tady Flowee, aby vám pomohlo podpořit váš zodpovědný přístup. Zde máte několik neprůstřelných argumentů, proč byste okamžitě měli přejít na elektronické knihy.

Úložný prostor

Připadá vám to jako známka inteligence, když k někomu přijdete, a je tam několik stěn zaskládaných knihami (a ostatní v bednách tak porůznu po bytě, protože se to už jinam nevešlo)? Knihy zabírají prostor, který můžete věnovat například rostlinám nebo třeba prostoru pro cvičení. Hromadění knih je velmi sobecká aktivita, která zabírá zbytečně moc místa. Oproti tomu elektronická kniha vám nezabere víc místa než bonboniéra. Je hezké mít doma pořádek a žít v čistém a uklizeném bytě.

Znečištění ovzduší

Při výrobě papírových knih vypouštějí papírny do životního prostředí oxid uhličitý, oxid uhelnatý a oxidy dusíku. Při bělení papíru vzniká karcinogenní dioxin, který byl v minulosti zdrojem mnoha zdravotních skandálů.

Používání čteček snižuje množství spálených fosilních paliv a plynů vypouštěných do životního prostředí. 

Další skleníkové plyny se uvolňují na skládkách, když vás už knihy přestanou bavit a prostě je vyhodíte na skládku.

Mobilita

Tady se nemáme vůbec o čem bavit. Jedete na dovolenou a jedna elektronická kniha (plně nabitá vydrží třeba měsíc) zabere tolik místa jako malý školní sešit. A do jedné e-knihy s pamětí 2 GB se vleze knih asi 500. Objem, váha, skladnost, transport… vyberte si.

Nakupování

Když si chcete koupit papírovou knihu, trvá to několik hodin. Musíte jít do knihkupectví, knihu najít, jít k pokladně, zaplatit, jít domů, vyzout se, umýt si ruce, sednout si do křesla, a pak se teprve můžete začíst. Pokud chcete koupit elektronickou knihu, stačí si sednout k internetu a za 5 minut můžete číst. Nemusíte nikam jezdit, čili opět šetříte životní prostředí. Používání čteček tedy snižuje množství spálených fosilních paliv a plynů vypouštěných do životního prostředí. A to není všechno: je tady ještě přeprava tištěných knih od vydavatele do knihkupectví a také fakt, že 25 až 36 % knih se z knihkupectví často vrací vydavatelům.

Úspora energie

Při výrobě jedné knihy se vyprodukuje 7,5 kg CO². Navíc když potřebujete číst, musíte si svítit – spousta z nás přes den pracuje a čte knihy v noci, a to je další spotřeba energie (pokud chcete tento argument podpořit, koukněte se na poslední ceník vašeho dodavatele elektřiny). Samozřejmě, můžete se rozhodnout, že budete číst pouze ve dne… ale ruku na srdce, kdo z knihomolů to dělá? Čtečky mají na rozdíl od knih podsvícení, díky čemuž nemusíte svítit v noci na čtení vůbec.

Méně odpadu

Jak vám potvrdí všichni nakladatelé, spousta knih se vyhazuje, protože si je prostě nikdo nekoupí. Většina takových knih se vyhodí na skládky (případně recykluje), čímž vznikají další energetické nároky a obří množství odpadu. Elektronické knihy oproti tomu nezabírají žádné fyzické místo – jsou to jen shluky dat ve vašich čtečkách – a ty čtečky se pak mohou také zrecyklovat.

Pokud jste tedy opravdu uvědomělí a záleží vám na tom, aby naše planeta přežila, spolkněte intelektuální hrdost na nekonečné zástupy knih ve vaší knihovně a uvědomte si, že číst můžete najednou stejně jen jednu. Vaše ego se s tím bude možná vyrovnávat obtížně, ale vaše zodpovědnost vás zase spolehlivě uklidní. A navíc: nebude vás hryzat svědomí, až si půjdete koupit novou čtečku.

Související…

Spisovatel Jaron Lanier nabízí deset důvodů, proč vymazat účty na sítích
Luboš Heger

foto: Midjourney.ai, zdroj: EcoBravo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...