fbpx

Japonci vyvinuli cement ze zbytků jídla. Materiál je pevnější než beton 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Japonci vymysleli způsob, jak vyrobit stavební materiál podobný betonu ze zbytků jídla. Čeká nás tak budoucnost, ve které si lidé budou moci postavit domy z recyklovaných banánových slupek? A půjde takové domy v případě potřeby sníst?

Zveřejněno: 18. 6. 2022

Tým na univerzitě v Tokiu vytvořil jedlý cement z velmi rozmanitých ingrediencí. Z bioodpadu, který obsahoval třeba pomerančové slupky, kávovou sedlinu, čajové lístky, cibuli, dýni, banánové slupky a mořské řasy. Nejpůsobivější ze všech složek bylo ​​zelí, které spolu s ostatními zbytky jídla vytvořilo materiál pevnější než běžný beton.

„Zeleninu pěstují farmáři s láskou, ovšem často skončí nevyužitá v odpadcích,“ říkají vědci pracující na nové technologii výroby stavebnin. „Co se stane s kávovou sedlinou po uvaření kávy? My věříme, že zbytky jsou hodny nového života, odpadu dáváme novou hodnotu,“ pějí ódy na nový způsob zužitkování odpadu japonští inovátoři.

Nádobí i domy ze zbytků

Jaký je postup? Odpadní zelenina se suší a rozemele na prášek, poté se tepelně lisuje ve formě. Výsledné materiály se liší kvalitou, ale většina z nich má pevnost větší než beton. „S výjimkou vzorku získaného z dýně přesáhly všechny materiály naši cílovou pevnost v ohybu,“ uvádí Machida Kota, jeden z vedoucích týmu japonských vědců. „Zjistili jsme také, že listy čínského zelí produkovaly materiál, který je dokonce více než třikrát pevnější než beton,“ dodává.

Deska betonu z čínského zelí unese závaží o hmotnosti až 30 kilogramů. Vědci se domnívají, že by mohl být využit i ke stavbě budov.

Podle Koty může právě deska betonu z čínského zelí unést závaží o hmotnosti až 30 kilogramů. V současnosti se z nového materiálu vyrábí nádobí, vědci se však domnívají, že při úpravě přípravkem, který odpuzuje hladové hlodavce, by mohl být použit i ke stavbě budov.

Až bude třeba sníst postel

V roce 2014 bylo v Japonsku zlikvidováno šest milionů tun jedlých potravin poškozených při přepravě a také 21 milionů tun zbytků, jako je kůra, dřeň a kosti. Celosvětově se podle odhadů každý rok vyplýtvá jídlo v hodnotě 1 bilionu dolarů, což by potenciálně stačilo k nasycení dvou miliard lidí, tedy více než dvojnásobku počtu podvyživených lidí na celém světě.

Potravinářský cement je biologicky odbouratelný, takže jej lze zahrabat, když už není potřeba. Pokud je rozemlet a smíchán s vodou, může být znovu využit v potravinářství.

Nový materiál by mohl být použit k výstavbě obydlí po přírodních katastrofách a za extrémních okolností by tato obydlí mohla poskytnout nejen úkryt, ale také potravu. „Například v místech, kam by nebylo možné dodat jídlo, by lidé mohli jíst provizorní postele vyrobené z potravinářského cementu,“ rozvádějí možnosti nového materiálu jeho vynálezci.

Související…

Přichází nová generace materiálů, které absorbují hluk: Autory inspirovaly můry
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...