fbpx


Zveřejněno: 26. 4. 2017

Nemusíte být sportovci nebo profesionální atleti, abyste měli rádi běh. A když vás tento druh pohybu baví, můžete ho udělat ještě zajímavějším – začněte ho provozovat se psem!

Samotný běh je skvělým kondičním cvičením nejen pro člověka, ale také pro čtyřnohé mazlíčky. Některá psí plemena jsou dokonce natolik aktivní, že jim „jen“ každodenní procházky nestačí a vyžadují mnohem více pohybu. Vědomí toho, že při běhu se psem uběhnete i vzdálenější trasy kvalitněji, je k nezaplacení.

To jsem naběhal/a tolik?

Jednou z výhod běhu se psem je to, že naši pozornost tříštíme mezi nás, okolí a čtyřnohého společníka. A tak si ani neuvědomíme, že jsme byli schopní uběhnout „zrovna dneska“ až 10 km. Tím, že se věnujeme také psovi, zaměstnáváme hlavu a naše myšlenky, a tak jsme schopní nevědomky zdolat delší vzdálenost, než na kterou jsme zvyklí. V tomto případě je pro mozek běh paradoxně druhořadou aktivitou, protože se zaměřuje hlavně na štěkajícího mazlíčka. Ten nás svým způsobem vede a my se musíme naladit na jeho rychlost, což může být vyčerpávající, ale také motivující!

beh se psem shutterstock 285631049

Při běhu se psem se vaše mysl nesoustředí jen na sebe sama, vaše pozornost se roztříští a vy nevědomky uběhnete víc.

Já už nemůžu...

Už jste si asi vyzkoušeli, že jestliže běžíte a u toho se ještě bavíte s tím, kdo s vámi běží, je to mnohem namáhavější a dech vám dojde velice rychle (pokud už nejste určitým způsobem na stejně úrovni, co se týče tempa i schopnosti udýchat ho, a neběháte spolu třeba i se sluchátky v uších nebo v tichosti). Výhodou vykonávání této aktivity se psem je, že vás nebude nijak zatěžovat mluvením. Můžete tak běžet jako o závod a celou kapacitu plic využívat pouze ke správnému dýchání.

„Ve chvílích, kdy běháte sami, moc přemýšlíte, soustřeďujete se na sebe. Když však utíkáte za psem, který představuje člena rodiny, a sledujete ho, jak si užívá nových pachů, nových koutů lesa, jak využívá potenciál psovité šelmy – automaticky ve vás vzbuzuje pohled na něj radost. To je výsledek biologických postupů ve vašem těle. Pocit, že jste se svým přítelem, vede k vyplavování hormonu štěstí endorfinu do těla. To má oproti dlouhodobé svalové zátěži a kontraproduktivitě své výhody, jako je oddalovaní bolesti, úzkosti a naopak navozování pocitu radosti a štěstí. Někdy se při delším běhu může projevit jako tzv. druhý dech,“ říká Filip Šrubař, trenér Simply fitness.

Co je vlastně ten canicross?

Canicross spojuje divokost zvířete s radostí z pohybu. A čím se vlastně liší od klasického běhu s pobíhajícím psem kolem? S vaším mazlíčkem jste spojeni skrze pružnou část vodítka a ten vás takto vede.

Je vhodné, abyste k tomu měli uzpůsobené vodítko se speciálním popruhem pro vás, ale také pro vašeho čtyřnohého parťáka. Pás pro lidi je často zpevněný, aby si člověk nepoškodil páteř při táhnutí psem. Na zdraví psa by se také nemělo zapomínat, a tak jej rozhodně v rámci canicrossu nenechávejte na obyčejném obojku, není to bezpečné a ani zdravé, vyberte mu kvalitní postroj nebo tzv. kšíry.

Tip: Nebojte se, vodítko má pro nedůvěřivé i rukojeť pro držení psa u nohy, jestliže vaše trasa běhu vede podél silnice nebo se přes ni někam musíte dostat.

beh se psem shutterstock 413793601

Jestliže běžíte delší vzdálenost, udělejte si někdy také přestávku, a to hlavně kvůli psovi. Ti totiž sami nezastaví, dokud vy stále pokračujete.

Jste soutěživí?

Tvoříte – spolu se psem – skvělý aktivní tým? Jestliže ano, můžete se přihlásit do nějaké soutěže! Pokud se na takovou výzvu ještě necítíte, stačí trénovat a jednou budete ve správný čas na správném místě.

Na co při běhu se psem nezapomínat?

Mějte u sebe dostatek vody – nejen pro sebe, ale také pro vašeho čtyřnohého kamaráda. Jestliže běžíte delší vzdálenost, udělejte si někdy také přestávku, a to hlavně kvůli psovi. Ti totiž sami nezastaví, dokud vy stále pokračujete (jedině až úplným vyčerpáním a to samozřejmě nechcete). „Spojuji příjemné s užitečným – pes se vyvenčí a zároveň si společně zaběháme. Má to ale také své nevýhody: musím se mu dost přizpůsobit, takže na intervalový nebo tempový běh chodím sama. Nebo v létě plánuji trasu kolem řeky či s sebou beru hodně vody,“ říká běžkyně Katka.

Dbejte na zdraví své i vašeho psa – v horkých dnech vyberte vhodný čas, kdy není příliš vysoká teplota. Buď se vydejte běhat v ranních brzkých hodinách, nebo to nechejte spíše až na večer, kdy není vzduch venku tak horký a slunce neohřívá všechno, na co dosáhne. S tím souvisí také důležitá informace, že byste měli věnovat pozornost také tlapkám psů – jestliže vlastní rukou nevydržíte na chodníku déle než pět sekund, pak po tomto povrchu nenuťte chodit ani psa (buď počkejte na to, až zem trochu vychladne, nebo ho veďte po trávě nebo jiném nevyhřátém povrchu).

 

Čtěte také: 

Mazlení se psem léčí, říká zakladatelka canisterapie

Proč nás zvířecí utrpení bolí více než to lidské?

Chcete své děti dobře připravit do života? Pořiďte jim zvířecího mazlíčka!

foto: Shutterstock, zdroj: vegansport.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...