fbpx

Éra jednorázových plastů se zkrátka blíží svému konci. Hlavním důvodem tohoto razantního omezení je jejich ekologická zátěž na přírodu. Jakých výrobků se omezení týká?

Zveřejněno: 19. 2. 2021

Možná jste si už všimli, že z obchodů, restaurací a stánků s rychlým občerstvením pomalu mizí některé plastové výrobky, které jsme si zvykli používat téměř denně. V letošním roce podle webu Samosebou.cz dojde k omezení těchto plastových výrobků na jedno použití:

  • jednorázové plastové příbory a talíře;
  • tyčinky na čištění uší;
  • míchátka a brčka do nápojů;
  • násady na nafukovací balonky;
  • kelímky na nápoje a nádoby na potraviny z expandovaného polystyrenu;
  • produkty z oxorozložitelných plastů a z bioplastů.

Jaké plasty můžeme dál používat?

Ne všechny jednorázové plasty však zmizí. Ze zákazu mají některé výjimku. Jedná se třeba o vybrané nádoby na jídlo či nápojové kelímky. Příkladem jsou tácky pod chlazené maso prodávané v obchodech. Avšak i u tohoto zboží je doporučení ke snížení jeho spotřeby. Plastové lahve také na trhu zůstanou. Od roku 2025 by však měly obsahovat alespoň 25 % recyklovaného plastu.

Plastový odpad často končí v přírodě, kde se rozkládá i desítky let. Mikročástice, takzvané mikroplasty, pak pronikají do vodních zdrojů, půdy a ovzduší, kde škodí přírodě i lidem.

Vlhčené ubrousky, hygienické vložky a tampony stejně jako tabákové výrobky s filtrem budou podléhat vyšší regulaci. To znamená, že budou muset nést označení plastového výrobku i návod, jak s nimi naložit po použití.

Proč to všechno?

Důvodů k takovému drastickému omezení plastů je hned několik. Jejich zbytečné nadužívání vede k nadměrné spotřebě neobnovitelných primárních zdrojů, což je velkou zátěží nejen pro životní prostředí. Plastový odpad často končí v přírodě, kde se rozkládá i desítky let. Mikročástice, takzvané mikroplasty, pak pronikají do vodních zdrojů, půdy a ovzduší, kde škodí přírodě i lidem.

Zkrátka a dobře podobné jednorázové výrobky, na něž jsme zvyklí, škodí opravdu všemu a všem. Proto není divu, že se EU snaží situaci zlepšit prostřednictvím restrikcí. Chcete o vlivu plastů na životní prostředí vědět víc? Další informace najdete na Samosebou.cz.

Související…

Ještě řešíte dilema, zda pít balenou, nebo kohoutkovou vodu? Tak si přečtěte tohle
Jan Handl

foto: Samosebou.cz, zdroj: Samosebou.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...