fbpx

Zveřejněno: 30. 10. 2017

Stovky tisíc nových pracovních míst. Právě ta mají americký konopný průmysl uchránit před zásahy konzervativní Trumpovy vlády. Nová zpráva společnosti New Frontier Data předpokládá, že do roku 2020 by měl konopný průmysl vytvořit přes čtvrt milionu pracovních pozic. To je podle odhadů Úřadu pro pracovní statistiku více, než nabídne zpracovatelský průmysl, veřejně prospěšné služby, a dokonce i státní správa.

Podle oficiálních odhadů amerického úřadu přijde zpracovatelský průmysl do roku 2024 o zhruba 814 000 míst, veřejně prospěšné služby o 47 000 a státní správa o 383 000. Data zároveň ukazují, že všechna nejrychleji rostoucí odvětví souvisí se zdravotnictvím.

Zelená vlna

Legální trh s konopím měl v roce 2016 odhadovanou hodnotu 7,2 miliard dolarů (asi 158 miliard korun) a složená roční míra růstu je stanovena na 17 procent. Prodeje léčebného konopí mají od roku 2016 do roku 2020 vzrůst z hodnoty 4,7 na 13,3 miliard dolarů (zhruba 292 miliard korun). Prodeje této rostliny k rekreačním účelům – tak, jak je dnes u nás navrhuje Pirátská strana – pak mají ve stejném časovém období vzrůst z 2,6 miliard dolarů na 11,2 miliard (tedy přibližně na 246 miliard korun).

New Frontier Data tyto odhady zakládá na vývoji trhů v těch amerických státech, které již legalizací prošly, přičemž nezapočítává státy, které by legalizaci do roku 2020 ještě mohly zavést – reálná čísla mohou tedy být ještě výrazně vyšší. Momentálně v Americe existuje 25 států, ve kterých je léčebné konopí nějakým způsobem legalizované, a dalších sedm, kde je legální nejen léčba, ale i rekreační užívání.

shutterstock 419569681

Konopný průmysl jako výrobna na pracovní místa?

„Tato čísla potvrzují, že konopí je ve Spojených státech zásadním ekonomickým hybatelem a motorem pro tvorbu nových pracovních míst,“ tvrdí Giadha Aguirre De Carcerová, zakladatelka a výkonná ředitelka společnosti. „Zatímco celkově může množství pracovních míst vytvořených ve Státech v roce 2017 klesat, jak hlásí společnost Kiplinger, přičemž se v předlouhé době ekonomického růstu očekává též snížení HDP, konopný průmysl představuje i nadále pozitivní faktor, který přispívá k růstu v období potenciálního ekonomického zpomalení.“

New Frontier Data své odhady zakládá na výsledcích společnosti Marijuana Policy Group, kterou si za účelem vytvoření ekonomické analýzy najal stát Colorado. Podle každoročního výzkumu mezi profesionály v oboru, který provádí časopis Marijuana Business Daily, zaměstnává tento sektor v USA již nyní 100 000 až 150 000 lidí, z čehož téměř 90 000 pracuje ve firmách, které s rostlinou přímo nakládají.

Konopná univerzita

Jednou z mála oficiálních institucí, která zájemcům o zaměstnání v konopném sektoru nabízí průpravu, je Oaksterdamská univerzita v Kalifornii. „Konopný pracovní trh roste, ale mnoho zájemců o vstup do něj se obává trestního stíhání, jelikož na federální úrovni je tato rostlina stále nelegální. To se ale snad brzy změní,“ vyjádřil se Dale Sky Jones, rektor univerzity. I soudy postupně obracejí: „Jeden z regionálních odvolacích soudů nedávno jednohlasně rozhodl, že federální vláda nebude moci stíhat lidi, kteří pěstují a šíří léčebné konopí, pokud tato činnost není v rozporu se zákony daného státu. Přestože momentálně toto rozhodnutí platí jen v oblasti spadající do jurisdikce daného soudu, ovlivní i další oblasti. Je to zásadní událost, protože vstup na trh s konopím teď budou lidé pravděpodobně vnímat jako bezpečnější,“ uzavírá Dale Sky Jones.

shutterstock 181672064

Konopná univerzita v Kalifornii je zatím jedinou, která zájemcům o zaměstnání v konopném sektoru nabízí průpravu

Zdá se, že většina zaměstnanců v konopném sektoru je za svou práci vděčná a upřímně si ji užívá. Alternativní kultura tohoto nového a rychle rostoucího odvětví se zamlouvá mnoha lidem, kteří nejeví zájem o fádní práci v kanceláři. Konopný průmysl přitahuje čím dál víc profesionálů i z tradičnějších branží, kteří hledají nové výzvy a změnu pracovního prostředí.

 „Vlády ve státech s legalizací rozjely programy, díky kterým vytvořily skvělé pracovní i podnikatelské příležitosti,“ vysvětluje Mark Lustig, ředitel společnosti CannaRoyalty. „Vzniklo tak ideální prostředí pro zdravou ekonomickou soutěž.“ Dočkáme se i my v České republice?

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...