fbpx

Zveřejněno: 30. 10. 2017

Jenom třetina Čechů důvěřuje bližním. Přitom je důvěra jednou z klíčových vlastností pro zdravý život: závisí na ní naše schopnost navazovat kontakty, úspěšnost milostných vztahů, nebo třeba i schopnost obchodovat.

Výzkum OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) napříč 34 zeměmi ukázal, jak málo si lidé důvěřují. Pouze 36 % zúčastněných vyjádřilo důvěru k druhým lidem. Nejlepší výsledky mají severské země, kde si navzájem věří až 60 % populace. Oproti tomu v Chile, Turecku a Mexiku si navzájem věří méně než 13 % lidí. V České republice jsme někde mezi nimi – cca 30 % zúčastněných vyjádřilo důvěru v druhé.

Jenomže důvěra je pro nás životně důležitá. Umožňuje nám zamilovat se, žít ve vztahu, kontrolovat naše emoce, nebo třeba vést úspěšný obchod. Nevěříte? Neuroekonom Paul Zak dokázal, že státy s větší důvěrou mezi lidmi prosperují více, neboť uskuteční více transakcí, čímž vzniká větší bohatství a snižuje se chudoba!

„Raní obchodníci plavící se podél Středozemního moře museli důvěřovat, že dostanou zaplaceno za olivový olej, víno a pšenici. Více méně to platí i dnes,“ řekl Joe Navaroo, bývalý agent FBI, odborník na nonverbální komunikaci.

shutterstock 322342232

Přežití versus přežití

Lidé od pradávna vedou vnitřní bitvu na dvou frontách: zda být k sobě otevření, věřit si a vybudovat šťastný vztah, nebo být opatrní a chránit se. Podobné otázce čelili už v minulosti. Když se spojili se savcem stejného druhu, zvýšili svoji loveckou sílu, ale zároveň se vydávali na pospas zradě.

Z ekonomického (a tudíž i z evolučního) hlediska je samozřejmě výhodnější spolupráce než boj. Neuroekonom Paul Zak, kdo objevil hormon, který vzájemnou důvěru reguluje. Oxytocin, který Zak nazval molekulou morálky (bývá také nazýván hormonem důvěry či lásky), se vyskytuje jenom u savců. Hlodavci se díky němu starají o své mladé, u dalších savců umožňuje vzájemnou toleranci a sdílení stejné nory. U lidí napomáhá porodu, kojení, ale mimo jiné i orgasmu (uvolňuje se během sexu).

shutterstock 625626017

Lidé, kteří mají vyšší hladinu oxytocinu, jsou šťastnější. Přitom si ho můžete vyvolat velice jednoduše – stačí druhé obejmout (nebo se s nimi vyspat, ale objímání je tradičně v pořádku i na veřejnosti). Paul Zak se objímá tak rád, že mu kolegové přezdívají doktor láska. „Alespoň osm objetí denně,“ doporučuje. Oxytocin si v těle můžete vyvolat i sledováním roztomilých a srdečných videí, dotekem, pohledem do očí, tancem, masáží nebo třeba smíchem. Díky oxytocinu si s lidmi rychleji vytvoříte vazbu. Vaše vztahy jsou silnější a také můžete dělat lepší obchody. Můžete být lepší rodič, přítel i milenec.

5 principů důvěry

Robin Dreeke je americký spisovatel, poradce pro management a bývalý agent FBI. Slavil úspěch s knihou Kód pro důvěru. Podle jeho teorie můžete vytvořit vzájemnou důvěru tím, že budete následovat 5 principů:

Ignorujte své ego a soustřeďte se na druhého člověka. Nechte ho být centrem vaší pozornosti.

Nesuďte. Lidé nedůvěřují těm, kdo se na ně dívají svrchu.

Važte si názoru druhých. To neznamená, že s nimi musíte souhlasit, ale snažte se pochopit jejich stanovisko.

Vyhýbejte se manipulačním a debatním taktikám.

Buďte štědří. Nabízejte druhým něco navíc místo nutného minima.

Nejdůležitější ze všeho: důvěra musí začít u vás. Pak ji snáze získáte od druhých.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...