fbpx

Zveřejněno: 10. 7. 2017

Je to už více než 8 let, co multikulturní festival Pražské brány poprvé pozval do Prahy světoznámého spisovatele Dana Millmana. Na jeho přednášku se přišlo podívat přes 800 lidí. Kapacita sálu byla vyprodána doslova raketovou rychlostí. Letos se autor bestselleru Cesta pokojného bojovníka pro velký úspěch opět vrací. Představí se na Meltingpotu v rámci Colours of Ostrava. 

Držitel titulu mistr světa ve sportovní gymnastice představí svou úspěšnou filozofii, která spojuje řešení praktických otázek každodenního života s duchovním rozměrem lidského bytí, na velkokapacitní Gong Stage, a to v pátek 21. 7. 2017. Hodinová přednáška (od 13:00 do 14:00) bude věnována tématu Pokojné srdce, bojovný duch. 

Po intenzivním dvacetiletém duchovním hledání správné cesty definoval Dan Millman 4 hlavní pilíře spokojeného života. Jsou jimi: vyšší účel každodenního života – co se skutečně děje v nás; dvanáct bran na životní cestě; jak udělat moudřejší rozhodnutí v kariéře a vztazích; tajemství poznání svých vnitřních hlasů. Ve všech pasážích, které vedou k jednomu cíli – naplněnému a spokojenému životu, dokazuje, že žít se dá s hlavou v oblacích a s nohama pevně na zemi.

img_9072.jpg

Dan Millman a Ctirad Hemelík

Recept na šťastný život si nosíme v sobě 

„Každý z nás ve svém životě řeší nekonečnou řadu více či méně praktických problémů a hledá odpovědi na otázky. Trápíme se nedostatkem peněz, nemáme na sebe či rodinu dostatek času, neumíme s někým v dobrém vyjít, nevěříme si nebo jsme naopak přehnaně sebejistí až arogantní, odkládáme řešení věcí až na jindy, chtěli bychom být lepší, toužíme po uznání ostatních lidí, nebaví nás naše zaměstnání, bojíme se svého šéfa…

Řešení těchto problémů máme ve svých rukách – musíme  odhodit růžové brýle a přestat se bát si své slabosti přiznat. Cesta k nápravě spočívá v současném zapojení našeho srdce i rozumu – žít a jednat jako pokojný bojovník se srdcem plným klidu, lásky a pokory a zároveň s bojovným a statečným duchem. Jedno nám umožňuje přijmout svoje vlastní nedostatky i slabosti ostatních, to druhé nám dává sílu a odvahu s nimi bojovat. A v neposlední řadě i schopnost nemyslet jen na sebe, ale nalézt smysl v tom, že budeme užiteční i druhým,“ říká Millman. 

Podle Millmana nejde o víc než o kolektivní moudrost celého lidstva. „Vlastně si klíč ke štěstí nosíme v sobě – jen jsme na něj zapomněli. Jedná se o obecně platné principy, které znali moudří lidé již odpradávna. Svůj úkol vidím pouze v tom, že hledám – a snad i nacházím – cesty, jak současným lidem připomenout současným jazykem způsoby, kterými můžeme čelit současným problémům,“ dodává Dan. 

Osobně prý nachází největší naplnění ve výuce – ve sdílení a ovlivňování čtenářů a posluchačů. Při psaní přichází naplnění v daném okamžiku a opět pomine. Tento pocit pravděpodobně znají také všichni ti, kteří prožívají radost z hraní na hudební nástroj, při práci nebo ve svých koníčcích. „Také nacházím uspokojení v prostém potěšení ze sledování mých dospělých dětí, jak nacházejí vlastní cestu v životě, a hlavně ve svěžesti, kterou vnášejí do života moje vnoučata. Čím jsem starší, tím více si užívám společnost velmi mladých,“ říká na závěr Dan.

Koukněte se na film, který vás donutí se zastavit

Více než desítka jeho knih inspirovala miliony čtenářů a byla přeložena do 30 světových jazyků. Patří k nim částečně fiktivní příběhy přinášející nám lekce životní moudrosti – romány Cesta pokojného bojovníka, Návrat pokojného bojovníka a Sokrates, knihy pro děti Tajemství pokojného bojovníka a Hledání křišťálového zámku i řada praktických duchovních průvodců, které Dan Millman považuje za jádro svého učení: Tvůj život má smysl, Život, pro který jsi se narodil, Každodenní osvícení a Zákony Ducha. Každá z knih poskytuje jiný aspekt přístupu pokojného bojovníka k životní moudrosti a každá představuje dílek skládanky na cestě osobního i duchovního rozvoje.

Podle Danovy první knihy, autobiografického románu Cesta pokojného bojovníka, byl natočen celovečerní film „Pokojný bojovník“ s Nickem Noltem v hlavní roli. 

foto: archiv

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...