fbpx

Zveřejněno: 4. 10. 2017

Léto se už pomalu rozloučilo a pár posledních dní jasně ukázalo, že pravý podzim na sebe nenechá dlouho čekat. Šortky a sandály tak v šatníku nahradí gumáky a pláštěnka. Nebo snad membránové pohory a outdoorová bunda? Ruku na srdce, komu by se při dnešních možnostech chtělo pařit v kusu igelitu...

Do nepříznivého počasí je dnes možné se vybavit mnohem lépe. Na funkční triko natáhnete fleecovou mikinu a membránovou bundu, nepromoknete, neprofouknete a nezpotíte se, protože chytré oblečení odvede pot hezky od těla pryč.

Stejný komfort si můžete dopřát i doma. Samozřejmě máte na výběr. Ušetřit (i když ani to někdy nemusí být pravda) a zabalit dům do polystyrenu (rozuměj igelitové pláštěnky), ochránit ho tak před deštěm a zimou, ale zase ho nechat pěkně zapařit. Nebo je tu druhá alternativa. Investovat trochu peněz a času do výběru jeho „oblečení“, vybrat správné materiály, vhodně je poskládat jeden na druhý a zařídit vše tak, aby domácnost nepromokla, neprostydla a neprofoukla, ale přitom se taky „nezapotila“. Chcete vědět, jak na to?

c 1

Podmínky v domě se vám přizpůsobí. V létě bude plášť chladit, v zimě hřát. Nikoli naopak.

Ekologická recyklovaná izolace

Dlouhá léta v Čechách platilo, že tepelná izolace má prostě a jednoduše udržet uvnitř domu teplo. Dnes ale přibývají další nároky, jako je akustická ochrana, ekologičnost a také kvalita vnitřního prostředí. Do popředí tak vystupují materiály, které nejsou syntetické a jsou do značné míry prodyšné, protože díky tomu neuzavírají uvnitř domácnosti vlhkost a zabraňují tvorbě plísní.

V poslední době přibývá kromě realizací ze syntetických a minerálních izolací také použití přírodních materiálů, jejichž výroba je mnohem přátelštější k životnímu prostředí. Přírodní izolace jsou na tom z hlediska prodyšnosti velmi dobře. Hojně se používá například celulóza, která je vyrobená z rozvlákněného dřevitého papíru. Stejně jako dřevo nemá vlhkost žádný vliv na její životnost ani izolační schopnosti. Je její naprostou přirozeností na sebe vlhkost vázat podle svého okolí a zase ji uvolňovat. Vlákna celulózy se jednoduše starají o to, aby se dům „nezapařil“. Přitom je její výroba velmi ekologická – hlavní složkou je recyklovaný novinový papír.

Přírodní klimatizace je zadarmo

Zdravá izolace umí vlhkost z interiéru nejen odvětrat, ale částečně také „schovat“ na horší časy. Důvodem je šetření energie. V parném létě se totiž taková vlhkost může hodit při snižování teploty. Funguje to jako přírodní klimatizace. Když se voda odpařuje, snižuje se okolní teplota. Proto se letní horka vždycky lépe zvládají v zeleni, kde je vlhkosti mnohem více než v rozpáleném městě.

„Savé“ izolace, jako je celulóza, jsou vhodné i pro rekonstrukce starších zděných budov. Celulózová vlákna fungují trochu jako piják, tedy savý papír, kterým se vysoušejí inkoustové kapky. Celulóza dokáže například rychle vysát vodu ze zvlhlého zdiva a bezpečně ji odvést pryč, aby nedala šanci růstu plísní. Protože celulóza je z velké části vyrobená z novinového papíru, můžete si tuto její vlastnost vyzkoušet klidně i doma – ostatně proto se také mokré boty nejrychleji vysuší, když je vycpete novinami.

Domácnost, která volně dýchá

Vlhkost v domácnosti vzniká téměř neustále – samotným pobytem osob, vařením, praním i sušením prádla. Dříve to nebyl problém, protože cihelné nebo kamenné stěny nebyly obložené izolací a okna a dveře nebyly zdaleka tak těsné. Protože je ale dnes požadován jiný tepelný komfort, navíc ceny energií neustále stoupají, je logické, že musíte těsnit a izolovat. Když ale těsníte a izolujete příliš, vlhkost zůstává uvnitř domu a vytváří ideální prostředí pro růst plísní, které dokážou hodně potrápit děti i dospělé trpící astmatem nebo alergií.

Zdravé přírodní izolace zachovají dnešní standard tepelné pohody, navíc se dokážou vyrovnat s množstvím vlhkosti a bezpečně ji odvětrat ven. Umožní tak domácnosti volně „dýchat“, šetří energie, a navíc díky ekologičnosti jejich výroby i naši planetu.

Pokud chcete být opravdu zdraví, nezapomínejte, že kromě zdravého životního stylu je důležité především to, aby bylo zdravé i prostředí, ve kterém trávíte nejvíce času. Volte proto materiály, ze kterých je postavený váš dům, pečlivě a s rozmyslem.

Komerční sdělení, další informace a detaily naleznete na www.izolujzdrave.cz.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...