fbpx

Zveřejněno: 3. 9. 2017

Horké dny pomalu končí, děti jdou do škol a podzim se začíná hlásit. Spolu s tím prodejci nabízejí i slevy všemožných ochlazovačů vzduchu či klimatizací. Můžeme se tedy připravit na další letní sezonu a ještě ušetřit. Předtím bychom si ale měli položit otázku: Opravdu klimatizaci potřebujeme?

Vedro k zalknutí, my přijdeme domů, otočíme regulátorem a hned se na nás řine chladný vánek. Náš přehřátý organismus nejprve zajásá, aby nejpozději druhý den začal trpět. Naše představy o tom, jak bychom se měli v horku ochladit (a také v zimě zahřát) příliš často neodpovídají tomu, jak v důsledku reaguje naše tělo. Můžeme si to ověřit třeba v klimatizovaných dopravních prostředcích, kde řidič prostě nastaví určitou teplotu a ta "jede" celý den, ať je dopoledne, parné odpoledne či chladnější večer.   

Což takhle ochlazovač vzduchu?

Je tedy klimatizace tou správnou volbou? Rozhodně není jedinou možností, jak se v bytě ochladit. Tím nejjednodušším prostředkem je ventilátor. Při správném umístění zvládne vyměnit rozehřátý vnitřní vzduch za chladnější z venku.

shutterstock 95684551

I klimatizace může být dobrý sluha, ale špatný pán

Další možností je ochlazovač vzduchu. Jeho výhodou je jednak cena, jednak snadná instalace, protože nemusíme řešit vývod z bytu jako u klimatizace. Problém je ale v tom, že ochlazovače zvyšují vlhkost v místnosti, protože vyfukují zpět vodu, která se při ochlazování odpaří. Protože nemohou tuto vlhkost zvyšovat donekonečna, prostě se v jeden okamžik jednoduše vypnou a nezačnou pracovat, dokud vlhkost v místnosti opět neklesne.

Klimatizace bez vývodu neexistuje

O něco náročnějším řešením je mobilní klimatizace. V principu prostě nasaje vzduch v místnosti, který je třeba ochladit, jeho zvlhčenou část vypouští širokou odvodní hadicí ven a zpět vyfukuje ten ochlazený. Problém je v tom, že odvodní hadice má docela velký průměr, když kvůli ní otevřete okno či dveře na balkon, pouštíte si dovnitř mnohonásobné množství teplého vzduchu.

Jestliže se někde v obchodě setkáme s nabídkou mobilní klimatizace bez vývodu, pak je jasné, že se jedná o omyl prodávajících, ať už úmyslný či neúmyslný, a jde jen o jednoduchý ochlazovač vzduchu. 

Přináší nejen úlevu, ale i problémy

Ještě než vyrazíme na nákup klimatizace, měli bychom zvážit, jestli někomu v bytě či rodinném domě nebude její provoz dělat problémy. Přinejmenším diskutabilní je instalace klimatizace v domácnosti, kde žijí senioři či malé děti.

Nachlazení při skokovém přechodu teplot především směrem dolů není jediným nebezpečím, které nám nesprávným užíváním tohoto zařízení hrozí. Přechod z klimatizovaných prostor ven do horka může zejména u starších či nemocných jedinců skončit kolapsem.

Dlouhodobý pobyt v klimatizovaných prostorách také často přivodí podráždění očí, které jsou nedostatečně zvlhčeny, ale také pravidelně se opakující bolesti hlavy a kloubů, mohou se dostavit záněty uší či močových cest. Při nedostatečné údržbě a pozdní výměně filtrů může klimatizace šířit spory a plísně, což je zase útok na alergiky.

Obejít se bez nich?

Obrana před vysokými teplotami nemusí vždy znamenat to, že si zakoupíme příslušnou techniku. Je dobré zvážit, zda bychom si neměli raději chvíli lámat hlavu nad tím, jak to vlastně naši předkové dělali bez klimatizace, aby se jim v letních vedrech žilo lépe.

Především věděli, jak je důležité nepustit horké paprsky slunce dovnitř obydlí. K tomu využívali předsazené okraje střech a dřevěné okenice byly hlavními zbraněmi. Dnes si můžeme místo střechy vypomoci markýzami, ale okenice, jimiž může dovnitř procházet vzduch, mají určitě něco do sebe.

Markýzy se snažíme nahradit žaluziemi. U nich však může nastat jeden zásadní problém – čím více budeme chtít sluneční světlo odstínit, tím větší plochu žaluzií mu nastavujeme. Kovové žaluzie s tmavším zabarvením umístěné na vnitřní straně oken se navíc mohou rozpálit a proměnit ve velice účinné radiátory, protože se budou chovat jako žebra topení, mezi nimiž proudí vzduch a rozvádí tak teplo po celé místnosti.

Zajímavou variantou jsou okenní folie, jež odrážejí velkou část tepelného záření. Před okno také můžeme zavěsit namočené prostěradlo, které ochladí vzduch proudící dovnitř, záclony zase můžeme navlhčit rozprašovačem. Prohlédněme si také, kolik elektrických přístrojů máme zapnuto třeba jen ve standby režimu. Vypněme je ze sítě a nebudou tak v bytě přitápět. Kombinace zmíněných prvků může být tak efektivní, že sníží vnitřní teplotu oproti venkovní o pět šest stupňů. To by mělo být dostatečné, protože větší rozdíl už neprospívá našemu zdraví.

foto: Shutterstock, zdroj: CZchlazeni

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...