fbpx

Zveřejněno: 22. 12. 2017

Jsme zvyklí na vysoce pěnící produkty, které voní exotickými vůněmi. Pasta na zuby má být jasně mentolová, a když není, podruhé si ji nekoupíme. Přírodní produkty ale často nemají ten „wow efekt“, který čekáme. Mají ale jiné přednosti. Přinášíme vám pár pravidel, jak k takové kosmetice přistupovat.

I při výběru přírodní kosmetiky je dobré používat hlavu. To, že na obalu produktu objevíte slovíčko „přírodní“, ještě automaticky neznamená, že skutečně jde o přírodní kosmetiku. Kontrolujte složení i renomé značky.

shutterstock 573290038

Na povrchu přírodního krému poznáte, jestli už se nekazí, dost napoví i vůně.

Je už zkažená?

Na rozdíl od konvenční kosmetiky věnujte zvýšenou pozornost exspiraci produktu. Používejte hlavně čich. Tak nejlépe poznáte, je-li kosmetika ještě v pořádku, nebo zda je už zkažená.

Používejte také zrak. Utvoří-li se například v odličovací vodě jakýsi hutnější kousek, který tam původně nebyl, produkt dál nepoužívejte. Stejně tak je to s barvou. Vnímejte, jestli se na něm netvoří modrá nebo zelená plíseň.

Bez toxických látek

Nebojte se, když šampon nepění. Pravděpodobně neobsahuje průmyslová pěnidla jako SLS (sodiumlaurylsulfát) a SLES (laurethsulfát sodný), které jsou nyní zkoumány kvůli možné toxicitě. Nedal-li vám šampon stejný objem a zdánlivou sílu jednotlivých vlasů jako ten se silikony i parabeny, zkuste se zaměřit na doplňky stravy, které vlasy posílí zevnitř.

shutterstock 637811863

Nebojte se používat oleje. Nevysušují pokožku tak jako běžné krémy.

Nebojte se olejů! Častým a nesprávným krokem je vysušování mastné pleti. O to víc se v ní totiž tvoří maz. Zkuste pleť před spaním promasírovat šetrným mandlovým olejem. Přírodní krémy bývají občas mastnější kvůli absenci chemických konzervantů a látek, které zvyšují absorbci produktu.

Díky vysokému obsahu aktivních látek vám stačí pár produktů, které nemusí být specializované na každou část těla. Nebojte se natřít hutnějším krémem tělo i obličej.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...