fbpx

Zveřejněno: 31. 5. 2017

Pravděpodobně jste už zaslechli o všech těch skrytých chemických látkách, které na vás číhají v řadě kosmetických produktů nabízených na trhu a o zdravotních rizicích s nimi spojených. Klíčem k péči o „zdravou krásu“ je pochopit, co se skutečně nachází pod víčkem vašich denních přípravků. 

Sestavili jsme proto seznam deseti látek, kterým se pokud možno v kosmetice vyhněte obloukem.

Parabeny

Parabeny jsou nepochybně nejčastěji používané konzervační látky v kosmetickém průmyslu. Jsou obsaženy prakticky v jakémkoliv krému, neboť zabraňují tvorbě plísní a parazitů. Problém je v tom, že mohou být absorbovány skrze kůži a dochází k rostoucí obavě, že jejich nadměrné užívání může způsobit rakovinu prsu u žen a varlat u mužů. V řadě obchodů i v lékárnách se již běžně prodávají produkty bez parabenů.

Tyto látky se mohou objevit v různých formách, pokud se jim chcete vyhnout, měli byste hledat tyto složky: benzylparaben, butylparaben, propylparaben, methylparaben, ethylparaben a isobutylparaben.

chemie kosmetika shutterstock 387791002

Nadměrné množství parabenů v těle může způsobovat rakovinu.

Ftaláty

Tyto látky se nacházejí prakticky ve všem, i ve vás. Studie provedená americkými centry pro kontrolu nemocí našla stopu v každé osobě, kterou analyzovala. Ftaláty, které se používají v kosmetice a také v mnoha plastových předmětech, působí jako hormonální disruptor spojený s reprodukčními vadami, ovlivňují rezistenci na inzulín a způsobují vývojové problémy u dětí. Známé jsou také jejich negativní účinky na ledviny, plíce, játra a srážlivost krve.

Benzoylperoxid

Toto aditivum se používá v boji proti akné, neboť má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Bohužel je však spojováno s podporou růstu nádorů. Navíc podle klinických testů může způsobit alergické reakce, podráždění kůže nebo astmatické stavy.

Triklosan

Technicky se jedná o pesticid, přinejmenším podle Agentury pro ochranu životního prostředí. Triklosan je oblíbenou součástí téměř jakéhokoli produktu, který má antibakteriální vlastnosti, a to je vlastně problém. Ne všechny bakterie jsou totiž špatné a ty není třeba zahubit. Někteří odborníci navíc spekulují o tom, že díky této látce mohou škodlivé bakterie zmutovat a stát se tak odolnými vůči antibiotikům. To není vše, u tricklosanu bylo prokázáno, že funguje jako hormon poškozující štítnou žlázu.

chemie kosmetika shutterstock 260417144

Triklosan najdete skoro všude. Dokonce i v klasickém mýdlu.

Resorcinol

Jak je možné, že byl resorcinol – oblíbená složka bělení – omezen v budovách federální vlády, ale je běžně používán v tolika produktech na barvení vlasů? Resorcinol vyvolává kožní dráždivý účinek. Je také běžnou příčinou alergie na barvivo.

Hydrochinon

Naleznete jej v bělících krémech sloužících nejen k zesvětlení pigmentových skvrn. Ve skutečnosti však škodí vaší pokožce mnoha způsoby. Především se jedná o permanentní změnu pigmentu a zároveň oslabení elastinu a kolagenu – ty jsou klíčové k udržení pevné a mladistvé pokožky! U některých lidí se po užití hydrochinonu objevují nevzhledné skvrny či se u nich projeví alergická reakce. Vzhledem k tomu, jak snadno dráždí kůži, je až s podivem, že se vůbec legálně prodává. Existuje také celá řada podezření, že se jedná o karcinogen.

Ropa

Ropu naleznete v řadě kosmetických produktů. Často se však skrývá za různými jmény: petrolatum, xylén, toluen, minerální olej, tekutý parafín. Obsahuje 1,4-dioxan, který byl jako pravděpodobný karcinogen vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací a Agenturou pro ochranu životního prostředí. Produkty, které obsahují v názvu písmena –eth, signalizují přítomnost této látky. Naleznete jej v dětských mýdlech, šampónech nebo přípravcích na narovnání vlasů. 

chemie kosmetika shutterstock 517925923

Ne vše, co vznikne v laboratoři, je pro nás prospěšné.

Methylisothiazolinone

Jedná se o antibakteriální konzervační látku, kterou naleznete prakticky ve všem, od dětského šamponu až po zvlhčovač. Studie však prokázaly, že může mít neurotoxické vlastnosti. U potkanů stačilo pouhých deset minut vystavení této látce, aby došlo k poškození jejich mozkových buněk. Další studie dospěly k závěru, že už i nízké koncentrace methylisothiazolinu během nervového vývoje zvyšují riziko záchvatů a zrakových odchylek. Pracovní skupina pro životní prostředí klasifikovala tuto látku jako kožní senzibilizátor způsobující dráždivost.

Oxybenzon

Oxybenzon je účinná složka obsažená v přípravcích na ochranu proti slunečnímu záření. Bohužel byla tato chemická látka spojena s podrážděním kůže a alergiemi, narušením hormonů a nízkou porodní hmotností u dívek. Studie provedená americkými centry pro kontrolu nemocí zjistila, že oxybenzon je přítomen v moči 97 % Američanů.

Umělá a syntetická barviva

Všechny ty rtěnky, laky na nehty, tvářenky, které my ženy tak rády používáme, obsahují s největší pravděpodobností syntetické barvy vyrobené z uhelného dehtu. V řadě studií byly prokázány jako karcinogenní a mohou způsobit citlivost a podráždění pokožky díky těžkým kovům.

 

Čtěte také:

Zákaz testování na zvířatech v EU nezaručuje etickou kosmetiku. Podle čeho tedy vybírat?

Antiperspiranty obsahují až 8x vyšší množství hliníku, než je bezpečné

Je kosmetický průmysl největší chemická laboratoř světa?

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...