fbpx

Zveřejněno: 30. 8. 2017

Každá dekáda v životě ženy má svá specifika, mění se fungování organismu i produkce hormonů. Ale vždycky existuje možnost, jak se času postavit. Projděme se tedy jednotlivými etapami tak, jak je vidí významná britská nutriční terapeutka Cassandra Barnsová.

Ve dvaceti má žena pocit, že veškerý čas a svět patří jen a jen jí, cítí se silná a aktivní a svůj půvab bere jako něco samozřejmého. Většinou nemá ani problém se spalováním tuků a cukrů, takže ji příliš netrápí nějaká kila navíc.

Ani mladé ženy by to ale podle Barnsové neměly přehánět s nezdravými potravinami, jako jsou sladkosti nebo jídla z fastfoodů a do jídelníčku postupně zařazujte více zeleniny, ovoce, ryb, luštěnin, celozrnných obilnin a vajec. Jejich konzumací dodáte tělu látky a energii, která se bude hodit v pozdějších letech. Nutričně bohatá strava zajistí tělu rovněž dostatek vitaminů, především vitaminu B. V období mezi 20. až 30. rokem je ženská pleť pružná a svěží. Pokud tomu tak není, je to nejspíš proto, že jí chybí zinek. Ten není zatím zapotřebí doplňovat nějakými pilulkami, ale stačí jíst alespoň jednou týdně libové červené maso, kvalitní kuřecí, dýni a sezamová semínka.

shutterstock 699847225

Cvičení je důležité i v těhotenství, žena by na porod měla být připravená a v plné kondici

Ve třiceti se naučte relaxovat

Ještě před půl stoletím měla většina žen v tomto věku za sebou první porod. Dnešní trend posunul mateřství mezi 30. až 40. rok, takže je dobré v těchto letech myslet na to, aby naše tělo bylo na tento krok co nejlépe připraveno. Pokud jste se ještě nezbavily zlozvyků jako kouření nebo přílišné popíjení alkoholu, udělejte to právě teď.

Naučte se také dobře relaxovat a nenechat se příliš ovlivňovat běžnými stresovými situacemi. Myslete i na udržování vyvážené hladiny cukru v těle, takže se obloukem vyhýbejte polotovarům a fastfoodům, dopřávejte si plnohodnotná jídla z kvalitních surovin a s vysokým obsahem bílkovin. Kontrolujte si pravidelný příjem vitaminu B v jídle, jeho objem můžete zvýšit i přírodními preparáty. Pozor ale na přílišné přejídání, držte se zásady méně, častěji denně a hlavně kvalitně.

 

Chraňte játra a duševní rovnováhu

Čtyřicítka není pro ženy jednoduchým obdobím. Přicházejí první známky klimaktéria a kvůli hormonálním změnám daleko rychleji podléhají stresu. Na těle, hlavně na pleti, jsou již znatelné známky stárnutí, a to psychické pohodě nepřidá.

Dostatek hořčíku většinou pomáhá při navracení duševní rovnováhy, protože se díky němu lépe vypořádáváme se stresem, posilujeme svalstvo a tento prvek také upravuje hormonální hladinu a zabraňuje mírným formám nespavosti. Pleť s prvními vráskami potřebuje krémy s antioxidanty a játra zase stravu, která je nebude zatěžovat. To v praxi znamená hodně zeleniny, hlavně listové, jako jsou špenát, zelí nebo kapusta. Cibule a česnek jsou zase přirozenými "posilovači" imunity a pomáhají tělu bojovat se zánětlivými procesy.

shutterstock 149502257

Aktivně se dá žít i po padesátce, myslete na zrak i na srdce

Myslete na srdce

Vzhledem k nástupu přechodu by měla být hlavní starostí ženy kolem padesátky péče o kardiovaskulární systém. Procházky, jóga a pravidelné cvičení jsou tou nejlepší cestou, která zároveň pomáhá i při udržení pěkné postavy a duševního klidu.

V tomto věku se také často zhoršuje zrak, čemuž napomáhá i častá práce na počítači. Naše oči proto uvítají přísun luteinu, který obsahuje hlavně listová zelenina, brokolice, dýně a vaječný žloutek. Zralá pleť zase ocení přirozený "dopink" v podobě přírodního karotenu a citrusových plodů.

Vsaďte na omega kyseliny

Kolem šedesátky se objevují problémy s klouby a pohybovým aparátem i u žen, které se až doposud cítily po této stránce zdravé. Do jídelníčku proto zařaďte potraviny s vysokým obsahem vápníku, například kysané mléčné výrobky, listovou zeleninu, ořechy a semena. Celkovou pohybovou kondici udržuje dobře i pravidelné cvičení zaměřené na protažení, zpevnění svalů, pravidelná chůze a zdravotní formy jógy.

Ještě více než dříve by se měly v jídelníčku šedesátnic objevovat ryby s obsahem omega 3 a 6 kyselin, které posilují zrak, srdce i mozkovou činnost a jsou dobré i pro pleť. Ve starším věku hraje důležitou roli také vitamin B12, který potřebuje náš mozek i nervový a kardiovaskulární systém a zároveň podporuje tvorbu červených krvinek. Jeho nejlepším přirozeným zdrojem jsou tučné ryby a kvalitní červené maso.

Trénujte mozek

I při sebelepším stravování a dostatku pohybu se po sedmdesátce neubráníme ochabování kostry a svalové hmoty. Tím spíš se nevzdávejte pohybu, pochopitelně takového, který je adekvátní vašim zdravotním možnostem. Vyzkoušet můžete také kurkumu, na kterou sází čínská a ájurvédská medicína.

V jídelníčku nezapomínejte na tučné ryby. Trénujte také svou paměť, což můžete nejen luštěním hlavolamů a křížovek, ale také četbou a návštěvou různých kurzů. Mozkovou činnost posílíte také ginkgo bilobou, kterou považuje východní léčitelství za dokonalou zbraň proti opotřebování mozkových buněk.

foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...