fbpx

Zveřejněno: 21. 10. 2017

Kůže, staletími prověřený materiál, se stal synonymem pro luxus, kvalitu a odolnost. Syntetické boty, které po jedné sezóně vyhodíte do kontejneru, zatěžují nejen peněženku, ale také životní prostředí. Kůže se tedy zdá jako nenahraditelný materiál. Bohužel, ani v dnešní době si nemůžete být jistí, že kožená obuv je ta správná volba. Může totiž ohrozit i vaše vlastní zdraví.

Při výrobě obuvi, jako je opalování kůže, její barvení, výroba podrážky, úprava kůže, se využívá velmi rozmanitý sortiment chemických prostředků. Spotřebitelé na celém světě si ale stále více uvědomují důležitost zdraví a ohleduplnosti vůči životnímu prostředí, proto je pozornost stále více věnována nebezpečným chemikáliím a omezování látek používaných během procesu výroby. Ty jsou hazardem jak pro životní prostředí, tak pro samotné zaměstnance i koncové zákazníky.

boty nakupy shutterstock 373830397

Pokud obouváte kožené lodičky na boso, může se vám nebezpečný chrom dostat skrz chodidlo až do těla.

Nebezpečné látky

V systému rychlého varování pro nepotravinářské nebezpečné výrobky (RAPEX) v EU jenom za první polovinu tohoto roku zaznamenala obuv a výrobky z kůže více než 19 stažení z trhu z důvodu nedodržení předpisů týkajících se omezených látek. Více než 90 % případů vykazovalo použití chromu následované ftaláty, uvolňováním niklu, pentachlorfenolem (PCP), zakázanými azobarvivy (karcinogenními aromatickými aminy) a podobnými vysoce nebezpečnými látkami. Většinou se jedná o výrobky importované z Asie, jelikož evropské směrnice výrazně regulují využití těchto látek ve výrobě.

Když o fair trade nemůže být řeč

Kromě stažení produktů byly také zveřejněny zprávy o otravě pracovníků způsobené těkavými organickými chemikáliemi obsaženými v lepidlech. Využití takových látek je snahou o ušetření výrobních nákladů. Bohužel, asijští dělníci, kteří často zaplatí za ušetření nákladů zdravím, z částky navíc nic nevidí a pracují za minimální mzdu. „Zdraví zaměstnanců i našich zákazníků je pro nás na prvním místě. Ve výrobě využíváme pouze disperzní a neoprénová lepidla, která neobsahují organická rozpouštědla,“ vyjádřil se k problematice Aleš Pavelka, obchodní ředitel německé společnosti Gabor, jejíž dceřiný závod na Slovensku má 1500 zaměstnanců, a je tak největším výrobcem obuvi v České a Slovenské republice.

boty gabor

Nic ale není tak černé, jak to vypadá. Jsou samozřejmě i takové firmy, které dbají na používání ekologických materiálů, jako je například Gabor nebo Salamander.

Bez ponožek raději ani krok

Dalším vysoce rizikovým parametrem pro výrobu kožené obuvi je chrom. Více než 85 % celosvětových zpracovatelů kůže využívá technologie právě na bázi chromu. Opalování jeho pomocí může zlepšit rozměrovou stabilitu kůže a její odolnost vůči mechanickému poškození a teplu, ale také může přinést šestivazný chrom jako velké zdravotní riziko. Prodej obuvi, obsahující šestivazný chrom, je na území EU již dva roky zakázán, přesto se výrobky s jeho obsahem objevují. Šestivazný chrom je podezřívaný ze vzniku rakoviny močových cest, zejména pokud je obuv s jeho obsahem nošena na bosém chodidle, a ten se tak skrze kůži dostane do těla.

Vedle chromu jsou při výrobě kožené obuvi také často využívány PCP a chlorfenoly, které jsou vysoce toxické, a při jejich dlouhodobém vystavení mohou mít nepříznivé účinky na lidské zdraví. „Pro veškeré naše produkty platí přísná pravidla pro používání ekologických materiálů. Všichni dodavatelé při výrobě předkládají certifikát o nezávadnosti obuvi a použitých materiálech. Pokud je to možné, tak navštěvujeme továrny našich dodavatelů a sledujeme, jak proces výroby skutečně probíhá,“ sdělil za síť prodejen obuvi Salamander jednatel společnosti Jan Novák.

Informujte se

Volba, zda ušetřit či hazardovat se zdravím a přispívat ke zhoršení životního prostředí, je nejen na výrobcích, ale i zákaznících a nejedná se pouze o odvětví obuvnictví. Získávání informací sice stojí několik málo minut navíc, často to však může být rozhodující...

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...