fbpx

Zveřejněno: 22. 6. 2017

Pozvali byste si někoho do ložnice, když by byl váš partner doma? Pravděpodobně by vás to ani nenapadlo. Jenže v případě lechtivých textovek už odpověď tak jednoznačná nebude. Podle profesora Zacka Cartera z Taylor University ve Spojených státech je ale jedno, jestli s někým máte sexuální styk nebo si jen píšete. Dopady jsou prý stejné. 

V dnešní době nejde o nic výjimečného, když si jeden z páru píše s někým jiným. Lidé si často textují o každodenních záležitostech i o svých partnerech. „Jakmile si však na naši polovičku začneme stěžovat, jsme už jen krůček od toho získat k smskovému příteli citovou a emocionální vazbu. A to jen díky vyměněným zprávám,“ říká Carter.

sms shutterstock 237364282

Dnes už se považuje bohužel skoro za normální psát si s někým jiným, i když jste zadaní. Neměli byste ale překročit určitou mez.

Rozvod kvůli SMS? 

Profesor zároveň uznává, že existuje řada vztahů, v nichž se oba partneři navzájem respektují a při dopisování si s opačným pohlavím nikdy nepřekročí pomyslnou mez. „Stále více výzkumů potvrzuje, že jsou sociální média, porušení věrnosti a snížená spokojenost se vztahem velmi propojené nádoby,“ varuje Carter. „Ve vztahu, v němž si jeden z páru posílal citově nebo sexuálně zabarvené zprávy s opačným pohlavím, zažíval ten druhý stejné pocity, jako kdyby se jeho partner dopustil sexuální nevěry. Mísí se v nich zrada, odmítnutí, opuštěnost, ponížení, žárlivost, ztráta důvěry i hněv,“ říká profesor s tím, že většina mimomanželských afér, které začínají na sociálních sítích, také končí rozvodem.

Podvádět je stále snadnější

Carter nepopírá, že k nevěrám docházelo již dříve a mohly začít prostřednictvím jiných médií, se sociálními sítěmi je ale vše ještě o úroveň snadnější. Často nemusíme partnera chtít záměrně podvést, v průběhu komunikace s opačným pohlavím si však můžeme vytvořit silnou emocionální vazbu. „Představte si desetibodovou stupnici, na níž bod jedna představuje první setkání mezi dvěma osobami a bod deset se již rovná plnohodnotné sexuální záležitosti. Emocionální vazba může vzniknout kdekoliv mezi body jedna a deset. Textové zprávy mezi nimi jen zvyšují rychlost, neboť se můžete vzájemně poznávat daleko snáze a rychleji,“ vysvětluje profesor. Jak říká známé přísloví, každý má někdy pocit, že „tráva je na druhé straně zelenější“. Proto se tak často k chatování s opačným pohlavím uchylují ženy i muži, kterým připadá, že z jejich vztahu již vyprchává vášeň. K nechtěně osobním zprávám však může snadno sklouznout i ten, který je ve vztahu jinak spokojený.

sexting shutterstock 337475933

Jakmile začnou mít vaše zprávy sexuální podtext, přestaňte psát a raději se svěřte partnerovi. Možná tak ještě váš vztah zachráníte.

Jak tomu zabránit?

Nastavte si několik pravidel, díky kterým nepodlehnete pokušení tak snadno. „Snažte se nedávat své číslo člověku, který by se vám potencionálně mohl líbit. Pakliže musíte z nějakého důvodu zůstat v kontaktu, raději přenechejte komunikaci na vašem partnerovi. Pokud už jste si telefon s osobou opačného pohlaví vyměnili, nepište si, ale raději volejte a v případě emailové pošty je lepší přidat svého partnera do kopie,“ radí Carter. Nacházíte se už ve fázi, kdy píšete zprávy s emocionálním či sexuálním podtextem? Okamžitě toho nechte a o všem svému protějšku řekněte. Jen tak můžete přešlap překonat.  

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...