fbpx

Zveřejněno: 18. 9. 2017

Je konopí výživově bohaté a zdravé jako kapusta? Šéfkuchař se snaží dokázat, že syrové neboli raw konopí v kuchyni je dokonce ještě výživnější.

Když výživoví poradci doporučují, aby naše jídelníčky obsahovaly dost zeleně, asi tím úplně nemyslí tohle. Máme však dobré zprávy pro všechny fanoušky konopí! Probíhající výzkumy naznačují, že tato bylina je možná ještě výživnější než kapusta.

Pojďme si to rozebrat. Před více než deseti lety se Payton Curry vzdal své kariéry šéfkuchaře v restauracích s michelinskou hvězdou, aby mohl vyučovat vaření s nepsychoaktivními částmi konopí – s těmi, které ulevují od bolesti a mají další pozitivní účinky na lidské zdraví, ale nenavozují psychotropní stavy (navíc v případě netepelné úpravy – tedy konzumace „raw konopí“ – není psychoaktivní žádná část rostliny). Nyní založil firmu Flourish, která spolupracuje s laboratořemi v Californii a Arizoně ve snaze vyvinout produkty k ústní konzumaci, které by ulevovaly od nemocí provázených bolestmi žaludku.

„Obyčejný“ džus

Jeho současné pokusy se točí kolem obyčejného konopného džusu, doufá, že ten bude dostupný v různých kalifornských konopných lékárnách ještě dřív, než začnou v roce 2018 fungovat státní obchody s konopím pro rekreační účely. „Konopí je plné fytonutrientů, které neobsahuje kapusta, spirulina ani nic podobného,“ tvrdí slavný šéfkuchař. Fytonutrienty mohou pomoci od rakoviny a podobných nemocí a zajistit správné fungování celého těla.

Konopný džus má také probiotické účinky jako kombucha, kysané zelí a jogurt, navíc zlepšuje imunitní systém a metabolismus. „Je skvělé, že můžeme lidem s žaludečními problémy nabídnout něco tak jednoduchého, jako je tenhle džus, který je může nakopnout tím, že zlepší pH prostředí v jejich žaludku,“ vysvětluje Curry. „Netvrdím, že to vyléčí jakoukoli nemoc, ale prostě to zajistí bohaté probiotické prostředí v žaludku, podobně jako jogurt. Trávení je pro naše životy klíčové, a právě proto je tento džus ve středu našeho zájmu.“

Curry a jeho spolupracovníci srovnávali kapustový a konopný džus a zjistili, že konopný džus obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů, éterických olejů a antioxidandů, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

shutterstock 232897306

Pověstné freshe známé pro své blahodárné účinky by mohly být ještě zelenější.

Specifická chuť ne pro každého

Rádi byste konopí zařadili do svého každodenního jídelníčku? Velkým problémem, který by mohl zabránit tomu, že lidé zahodí kapustu a posadí konopí na piedestal nejhodnotnější zeleniny, je velmi drsná, nahořklá a zemitá chuť. Nemuselo by tedy být úplně snadné prodávat je ve větších obchodech s potravinami nebo zdravou výživou.

Osm amerických států nicméně už konopí legalizovalo a je pravděpodobné, že další brzy přibudou – stejně jako na začátku zmiňovaná Kanada. Technické konopí (s obsahem psychoaktivního THC pod 0,3 %) je navíc ve většině světa legální a i ono může sloužit jak v syrovém, tak tepelně zpracovaném stavu jako skvělá potrava plná zdraví prospěšných látek.  

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...