fbpx

Zveřejněno: 9. 5. 2017

Jste uspěchaní, cítíte se podráždění a bez energie? V práci je toho moc a doma o regeneraci nelze ani mluvit? Ukážeme vám nákupní seznam, který si vezměte s sebou, až půjdete příště nakupovat. Jsou na něm jídla, která vám doplní energii, a co víc, pomohou vám zahnat úzkost přirozenou cestou.

Úzkostné poruchy jsou v dnešní době poměrně rozšířené. Během života jimi trpí v nějaké formě více než 15 % populace, z toho ženy jsou jimi postiženy dvakrát víc než muži. Úzkost má původně záslužné funkce a měla by našemu organismu sloužit k adaptaci. Problém začíná tam, kde se objevuje příliš často, trvá až moc dlouho a je nepřiměřeně intenzivní.

uzkost shutterstock 335012651

Pocity úzkosti se mohou zhoršovat, pokud nemáte o víkendu žádnou aktivitu.

Projevy úzkosti

Hlavním rysem je dělání si starostí a neustálé zabývání se stresujícími myšlenkami, aniž bychom je uměli zastavit. S tím jde ruku v ruce i zvýšené tělesné napětí, pocity únavy a vyčerpanosti. Odpočinek i kvalitní spánek se stávají problémem. U řady lidí se potíže paradoxně zhoršují, když před sebou nemají žádnou příjemnou aktivitu, například o víkendu nebo o dovolené.

potraviny shutterstock 88917913

Existují potraviny, které vám pomohou úzkostné stavy odbourat. Pravidelně je zařazujte do svého jídelníčku.

Seznam jídel, která vám pomohou

1. Listová zelenina

Potýkáte-li se se stresem a úzkostí, zvyšte přísun listové zeleniny. Rostlinné potraviny, jako je špenát nebo mangold, jsou bohaté na hořčík, který uvolňuje napětí, a mají zklidňující účinky.

2. Omega 3 mastné kyseliny

Aljašský losos nebo hovězí z přirozených chovů obsahuje tuky, které prokazatelně pomáhají stabilizovat kortizol a adrenalin a snižují zánětlivé procesy v těle.

3. Kefír

Střevo je dnes považováno za „druhý mozek“, protože je to domov hormonu dobrých pocitů, serotoninu, a to až z 95 %. Zdravá střeva jsou nezbytná pro regulaci úzkosti. Kefír, starověký fermentovaný mléčný nápoj, je silné probiotikum. Vitamíny v něm obsažené, jako A, D a K2, jsou důležité pro zdraví mozku.

4. Krůtí maso

V krůtím mase je tryptofan, jenž prokazatelně snižuje úzkostné poruchy. Tryptofan je prekurzorem neurotransmiteru serotoninu, který pomáhá k tomu, abyste se cítili v klidu.

5. Kurkuma

Antioxidanty v kurkumě pomáhají zlepšit náladu a chránit mozek.

6. Vnitřnosti

Jsou jedním z nejlepších zdrojů živin a minerálů, s nimiž porazíte úzkosti. Obsahují zinek, vitamín D a cholin, potřebný pro syntézu neurotransmiteru acetylcholinu.

7. Avokádo

Tato superpotravina je skvělá pro zdraví mozku i proti úzkosti. Obsahuje draslík, který pomáhá přirozeně snížit krevní tlak. Avokádo také obsahuje prospěšné vitamíny B a nenasycené mastné kyseliny, které jsou potřebné pro správné fungování neurotransmiterů.

8. Chřest

Je bohatý na síru, obsahuje také velmi prospěšný vitamín ze skupiny B, kyselinu listovou. Nízké hladiny kyseliny listové jsou spojovány s poškozením neurotransmiterů, které může vést k úzkosti. Obsahuje také malé množství draslíku, jež může snižovat krevní tlak.

9. Hořká čokoláda

Studie uveřejněná v Journal of Psychopharmacology ukázala, že lidé, kteří pijí drink z tmavé čokolády, se cítí o poznání klidněji než ti, kteří to nedělají.

10. Bylinky

Stresové hormony jako kortizol mohou způsobit, že jsou receptory serotoninu méně citlivé na aktivaci. Adaptogenní byliny, jako je ašvaganda, rozchodnice růžová a svatá bazalka, pomáhají optimalizovat funkci nadledvinek, a tím regulovat stres.

11. Ústřice

Jsou plné zinku, pomáhají se správnou funkcí neurotransmiterů a s adaptací na stres. Malý přísun zinku ve stravě může vést k úzkostným stavům.

12. Heřmánkový čaj

Tento čaj má přirozené uklidňující účinky. Bylo prokázáno, že dokáže výrazně snížit příznaky úzkosti již během několika týdnů.

13. Rooibos Tea

Africký čaj z buše dokáže vyrovnávat hladiny kortizolu, stresového hormonu v těle.

Zdravý životní styl

Strava se stává lékem, ale funguje, jen pokud je kombinovaná se zdravým životním stylem. Je prokázáno, že ranní cvičení, snídaně bohatá na proteiny a pravidelné pracovní přestávky v průběhu dne vyhrazené na procházku na čerstvém vzduchu mohou společně výrazně ubrat úzkosti na síle.


Autor: Lenka Slívová

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...