fbpx

KAŽDÝ JINÝ DEN BYSTE BYLI ZA VIDLÁKY. DNES NE. DNES MŮŽETE POUŽÍVAT CAPS LOCK, JAK SE VÁM ZLÍBÍ.

Zveřejněno: 28. 6. 2023

Používání caps locku, tedy pouze verzálek nebo velkých písmen v psaném textu, je v online prostředí považováno za nepatřičnost, něco jako ponožky v sandálech, loupání banánu od stopky nebo jezdit na pivo do Brna. Caps lock používají mnozí blahoslavení, kteří mají pocit, že když budou na někoho křičet (což je původně zamýšlený účel psaní verzálkami), budou v online prostoru víc slyšet. Často jej používají chcimíři, konspirační teoretici a podobná havěť, které najdete v online prostoru spoustu.

Nic není trapnějšího, než když se lidé mezi sebou civilizovaně baví, a někdo začne zničehonic křičet, aby svým slovům dodal důraz – není tomu tak, jen se daná osoba ztrapní. A Mezinárodní den caps locku si právě z toho dělá legraci. Svátek založil americký softwarový vývojář Derek Arnold, pesimistický milovník černého humoru. Jako první jasně řekl: používání velkých písmen je neslušné. Ti, kdo váš příspěvek čtou, nevidí, jak se tváříte, a nemůžou číst řeč těla, takže si velká písmena často vyloží jako VZTEK. „Většina lidí na světě píše velkými písmeny, protože nemají ponětí o tom, jak se mají velká a malá písmena správně používat,“ řekl Derek Arnold s nadsázkou.

To sice může být pravda, nicméně většina fontů obsahuje jak velká, tak malá písmena – a drtivá většina populace ví, jak je používat. Přinejmenším v tom svém jazyce, nebo v jazycích příbuzných – latinka je sice nejpoužívanější font na světě (používá jej asi 2,6 miliardy lidí, 36 % světové populace), jiná pravidla ale mohou platit například v čínském písmu (1,3 miliardy lidí, 18 % světové populace), jiná v indickém písmu devangari (1 miliarda lidí, 14 %), v arabštině (1 miliarda lidí, 14 %) nebo písma vycházející z cyrilice, například ruština, bulharština či ukrajinština (250 milionů lidí, 3,5 %). Většina jazyků přitom používá některou z forem velkých či malých písmen.

Když napíšete svému kamarádovi „pojď ven“, zní to úplně jinak než „POJĎ VEN!!“

Existuje jedna jediná výjimka, kdy můžete používat caps lock bez obav, aniž by vás ostatní považovali za vidláka – a to je právě Mezinárodní den caps locku. Používejte jej bez omezení! Když napíšete svému kamarádovi „pojď ven“, zní to úplně jinak než „POJĎ VEN!!“ Kdykoliv jindy by si vaši přátelé ťukali na hlavu, 28. června vám to projde bez problémů, zvláště když upozorníte na to, jaký den to dnes slavíme. Takže neváhejte, používejte jej v příspěvcích na Facebooku, na Twitteru si dejte hashtag #CapsLockDay, a pokud jste odvážní, zkuste třeba napsat své drahé polovičce na whatsappu: „KDE JSI????“

A proč právě 28. června? Pravzorem vlezlého nátlaku ve verbální komunikaci je americká reklamní ikona Billy Mays, který hromovým hlasem nutil volat lidi na různé teleshoppingy, a jeho řev KUPTE HNED! se stal legendární. No, a když Billy dne 28. června 2009 zemřel, bylo o datumu rozhodnuto.

TAKŽE SI UŽÍVEJTE MEZINÁRODNÍ DEN CAPS LOCKU! Jen si dovolíme připomenout, že ani v tento den byste to neměli zase moc přehánět – přeci jen 28. červnu neříká MEZINÁRODNÍ DEN CAPSLOCKU OD RÁNA DO VEČERA.

Související…

Kalendárium: Světový den pomalých procházek
Daniel Dorazil

foto: Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...