fbpx

Kalendárium: Mezinárodní den partyzánského sázení slunečnic 2 fotografie
zdroj: Guerrilla Gardening

Třásňová mávátka znáte jen z vyprávění a zrovna nemáte s kým slavit lásky čas? Slavit dnes můžete také International Sunflower Guerrilla Gardening Day

Zveřejněno: 1. 5. 2023

6. dubna 2006 vyrazila skupina aktivistů, známých jako Brussels Farmer, do ulic Bruselu poprvé. Během dvou hodin vysadili na bulváru Chaussée de Waterloo desítky truhlíků s květinami a mimoto stihli zaujmout množství lidí, většinou překvapených, že se někdo zadarmo snaží do betonových ploch vnést trochu estetična a pozitivní energie.

Proč právě slunečnice

Akce měla takový úspěch, že 11. května 2006 vydali Brussels Farmer manifest, ve kterém shrnuli důvody, které je k jejímu uspořádání vedly, a důvody, proč se jejich objektem zájmu od té chvíle staly právě slunečnice:

brussels farmer

Rue Lesbroussart, Brusel, červenec 2007. (zdroj: Brussel Farmer)


„Brussels farmer není organizace ani sdružení. Jedná se o občanský čin, prováděný individuálně nebo ve skupinách, jehož cílem je rozkvět veřejných prostranství, propagace zelené energie originálním způsobem a zlepšení kvality života ve městech.

  1. Slunečnice nespotřebovává nadměrné množství zdrojů (málo vody a nevyčerpává půdu). Vedlejší produkty jsou pro člověka konzumovatelné a jsou známé svými dietetickými účinky. Olej, který se z ní získává, lze také přímo použít jako biopalivo. Květ má žlutou barvu a je neustále otočen ke slunci, což vyvolává pozitivní pocit.
  2. Města jsou přeplněna automobily, které produkují znečišťující a zdraví škodlivé plyny. Použití slunečnicového oleje v motorech snižuje jejich emise.
  3. Města jsou šedá a malé kousky půdy, které jsou vidět, slouží hlavně jako výběh pro psy. Slunečnice vnášejí do tohoto prostředí teplou, přirozenou barvu a vracejí na tyto hřbitovy psích exkrementů život.
  4. Obyvatelé měst pravidelně trpí stresem a izolací. Akt výsadby je jednoduché gesto, které vybízí k relaxaci. Zároveň přitahuje zájem kolemjdoucích a zapojuje je do rozhovoru.
  5. Sázení slunečnic nevyžaduje žádné zvláštní znalosti ani vybavení.
  6. Semena slunečnic jsou běžně dostupná (asi 100 semen za 1 €).
  7. Slunečnici lze divoce vysazovat v městských oblastech ve všech městech/střediscích světa s mírným podnebím.“

Realita guerrilla gardeningu

Mezinárodní den partyzánského sázení slunečnic se každoročně slaví 1. května už od roku 2007, kdy byl právě belgickými Brussels Farmer vyhlášen. Partyzánští zahradníci po celém světě vysazují slunečnicová semena na opuštěných nebo zanedbaných místech, veřejných prostranstvích i soukromých pozemcích. Vyvinula se tedy nová forma politického protestu, jehož cílem je snaha o zkrášlení zanedbaných nebo opuštěných prostranství ve městech.

Samozřejmě, samotný koncept partyzánského zahradničení má nejen své příznivce, ale také odpůrce. Portál Ekolist upozorňuje, že podle českého občanského zákoníku je taková aktivita na cizím pozemku bez souhlasu vlastníka neoprávněným zásahem do jeho vlastnického práva, v závažných případech posuzovaná podle trestního zákoníku jako trestný čin neoprávněného užívání cizí věci nebo poškození cizí věci. Samotní aktivisté proto zhusta poskytují návod, jak svou partyzánštinou nenadělat víc škody než užitku, a zároveň se pokud možno nedostat do sporu s paragrafy.

Související…

Jak lidé hledají symbiózu s přírodou: Živé stavby ve městech i oázy v poušti
Vojtěch Žák

foto: Brussels Farmer, Guerrilla Gardening, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...