fbpx

Trend zájmu Čechů o hodinky potvrdil i nedávný veletrh Umění času. Zde byly za zásluhy oceněny i tuzemské osobnosti

Zveřejněno: 10. 12. 2018

Trh s luxusním zbožím v Česku zažívá v posledních letech značný růst. Aktuální statistiky Federace švýcarského hodinářského průmyslu (FHS) z dat sebraných za prvních 10 měsíců roku ukazují, že export luxusních mechanických hodinek (v hodnotě nad 70 tisíc korun) do Česka roste meziročně o 16 %. Mezi lety 2016 a 2018 pak šlo souhrnně o 53% růst (z 2233 kusů na 3422 kusů).

Související…

Job snů? Daigou nakupují zboží pro bohaté klienty
Zdeňka Musilová

Pozitivní vliv na obchod má zejména stabilní ekonomická situace, fungující cestovní ruch a, jak doplňuje majitelka společnosti Carollinum Tamara Kotvalová, i „vyspělost lokální klientely, která v hodinkách objevila produkt s dlouhodobou hodnotou“.

Návštěvníci mohli obdivovat ukázky hodinářského řemesla: práci hodinářského mistra či umělecké rytkyně.

Potvrzuje to i obchodními výsledky své společnosti Carollinum, která je hlavním hráčem v prodeji mechanických náramkových hodinek v Česku: „Letošní obrat roste aktuálně o 24 procent, naše čtyři obchody míří na celkový obrat 600 milionů korun,“ podotýká Kotvalová. V příštím roce společnost rozšíří stávající butik Rolex v Pařížské ulici, který se tak stane jedním z vůbec největších obchodních míst značky ve středoevropském regionu.

Veletrh světových značek

Trend stoupajícího zájmu o luxusní hodinky potvrdil i nedávný veletrh Umění času, který proběhl koncem listopadu v pražském Rudolfinu. Zde bylo prezentováno více než dvě stě náramkových hodinek od dvanácti špičkových hodinářských značek: konkrétně Rolex, Patek Philippe, A. Lange & Söhne, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, Breitling, IWC, Panerai, Tudor, TAG Heuer, Montblanc a Baume & Mercier.

iwc carollinum mala

Na veletrhu se představilo dvanáct výrobců luxusních hodinek, mimo jiné i hodinářství IWC Schaffhausen


Exkluzivně se letos přehlídky zúčastnila i značka Patek Philippe, nejstarší rodinná manufaktura ze Ženevy, která patří mezi nejuznávanější v oboru a na podobných prezentacích se objevuje jen velmi výjimečně.

Pro Prahu je veletrh uznáním, že je světovými značkami vnímána jako místo, kde takováto exkluzivní akce najde erudované a vášnivé publikum.

Návštěvníci mohli obdivovat ukázky hodinářského řemesla: práci hodinářského mistra či umělecké rytkyně. Mohli si také prohlédnout, jak se vyrábí strojek mechanických hodinek. Veletrh Umění času navazuje na takzvané Salony vysokého hodinářství, které mají svou tradici především v Ženevě, Londýně, New Yorku anebo ve Vídni. „Pro Prahu je veletrh uznáním, že je světovými značkami vnímána jako místo, kde takováto exkluzivní akce najde erudované a vášnivé publikum,“ uvedla k akci majitelka rodinné společnosti Carollinum Tamara Kotvalová.

Ocenění Zlatá vteřina

V rámci akce a oslav 100. výročí založení Československa byla také představena iniciativa společnosti Carollinum, která spojuje významné české osobnosti a společnosti za účelem podpory národní hrdosti. Prvním příkladem je spolupráce s Českou filharmonií, jejímž domovem je právě budova Rudolfina, a se společností Moser.

Zlatá vteřina se zhmotnila v díle, na kterém pracovali mistři té nejvyšší řemeslné úrovně.

Během Umění času bylo předáno ocenění Zlatá vteřina, které je určené významným osobnostem česko-slovenské společnosti. Speciálně pro tuto příležitost vznikla v tradiční české sklářské manufaktuře Moser cena ve tvaru přesýpacích hodin. Kreativní ředitel značky Moser Petr Larva se při tvorbě inspiroval hodnotou času jako nejvyšší esencí luxusu. „Zlatá vteřina se zhmotnila v díle, na kterém pracovali mistři té nejvyšší řemeslné úrovně.

carolinum 2

I počet návštěvníků v Rudolfinu ukázal, že o luxusní zboží v podobě hodinek je stejný zájem jako o kvalitní umění


Každý postupně povyšoval dílo o svůj kus zodpovědnosti a řemeslné dokonalosti. Byla to pro mě úžasná zkušenost, kdy jsem poprvé měl možnost zažít synergii tak vysokého řemesla a umu. Moser se ve své suverenitě a svébytnosti rozhodl připojit k oslavám 100. výročí založení republiky sobě vlastním způsobem – křišťálovým unikátem.“

Ocenění pak během galavečera, který veletrh zakončil, převzali generálmajor Emil Boček, poslední žijící československý válečný veterán RAF, významný český kardiochirurg Jan Pirk a akademický sochař Petr Skála, který pečuje o jeden z největších hodinářských pokladů Česka – o Staroměstský orloj a také o hodiny v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

foto: Carollinum, zdroj: Carollinum

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...