fbpx

Hodnota Facebooku na akciovém trhu poprvé dosáhla 1 bilionu dolarů poté, co technologický gigant vyhrál soud s americkými regulačními orgány. Federální soud zamítl dvě žaloby, a to Federální obchodní komise (FTC) a koalice států. Akcie Facebooku poté posílily o 4,2 %.

Zveřejněno: 1. 7. 2021

Facebooku trvalo dosažení magické hranice hodnoty nad bilion dolarů z „velké pětky“ technologických firem nejdéle. Paradoxně k tomu pomohl soud, kde se Facebook ubránil obvinění z poškozování konkurence.

Soudce James Boasberg rozhodl, že antimonopolní stížnost FTC proti Facebooku byla příliš vágní a nedostatečná k tomu, aby se jí soud zabýval. Neúspěšná byla i žaloba skupiny 46 států, v tomto případě k porušení pravidel došlo již dávno.

Nebylo proč přikývnout

Soudní spor vyvolaný FTC požadoval rozdělení technologického giganta, který vlastní také Instagram a WhatsApp. „Stížnost FTC neříká téměř nic konkrétního o klíčové otázce, jakou moc Facebook skutečně měl a stále má na správně definovaném trhu konkurenčních produktů,“ napsal soudce Boasberg. „Je to téměř, jako by agentura očekávala, že soud jednoduše přikývne na konvenční tvrzení, že Facebook je monopolista.“

Kromě sporu s FTC soudce Boasberg rovněž zamítl protisoutěžní žalobu podanou koalicí 45 amerických států.

Někteří analytici tvrdí, že by výsledek sporu mohl mít dopad na budoucnost protimonopolního práva v USA. Regulační komise může ovšem obvinění znovu podat, má na to čas do 28. července.

Analytici považují toto vítězství Facebooku za důležité a investoři poslali cenu akcií výše. Hodnoty ostatních technologických gigantů, tedy Applu, Alphabetu, které vlastní společnost Google, Microsoftu a Amazonu, již bilionové výše dosáhly.

Nesmyslné žaloby?

Kromě sporu s FTC soudce Boasberg rovněž zamítl protisoutěžní žalobu podanou koalicí 45 amerických států. Tento soudní proces se také snažil přinutit Facebook, aby se zbavil Instagramu a WhatsAppu, dvou aplikací, které si firma Marka Zuckerberga pořídila v letech 2012 a 2014. Facebook samotný žaloby komentoval jako „nesmyslné“ a uvedl, že „případ FTC“ ignoruje realitu dynamického a silně konkurenčního high-tech průmyslu, ve kterém Facebook působí.

Ve svém rozhodnutí o tomto případu soudce Boasberg uvedl, že státy neposkytly rozumné zdůvodnění, proč čekaly šest až osm let, než se rozhodly Facebook žalovat. Tímto argumentem se oháněl i Facebook a dodal, že státy nevedly „faktický spor“, ale pouze „polovičatě tvrdily, že Facebook měl prospěch z toho, že státy nepodaly žalobu dříve“.

Související…

Na Facebooku bude jednou víc mrtvých uživatelů než živých. Tak za 50 let
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...