fbpx

Tváří v tvář smrti: Umírání je šťastnější proces, než si myslíte, tvrdí vědci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Podle výzkumu jsou lidé, kteří umírají, mnohem spokojenější, než by se dalo čekat.

Zveřejněno: 25. 4. 2024

Většina z nás se domnívá, že smrt je depresivní proces. Studie z roku 2017, o které píše magazín Independent, však prokázala, že lidé, kteří se blíží ke konci svého života, jsou překvapivě šťastní.

Výzkum zveřejněný v časopise Psychological Science porovnával, jak si lidé představují, že se budou cítit, až budou umírat, s tím, jak se cítí lidé, kteří skutečně umírají. Provedl to tak, že se zabýval blogovými posty lidí, kteří trpěli nevyléčitelnou nemocí nebo byli v cele smrti.

Studie zjistila, že lidé, kteří si představovali svou vlastní smrt, měli tendenci si myslet, že bude negativní, znepokojující. Ale lidé, kteří skutečně umírali, měli tendenci být pozitivnější, než se očekávalo.

Naše výsledky naznačují, že smrt je pozitivnější, než lidé očekávají: Setkání se smrtkou nemusí být tak chmurné, jak se zdá.

„Když si představujeme své emoce během blížící se smrti, myslíme hlavně na smutek a hrůzu,“ říká psycholog Kurt Gray z Univerzity Severní Karolíny v Chapel Hill. „Ukázalo se však, že umírání ani zdaleka není tak smutné a děsivé, jak si myslíte. Poslední příspěvky na blozích nevyléčitelně nemocných pacientů a poslední slova vězňů v cele smrti jsou plné lásky, sociálních vazeb a smyslu.“

Lepší než představy

První část studie se zabývala blogovými příspěvky lidí, kteří trpěli nevyléčitelnou nemocí – buď rakovinou, nebo amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Vzala také blogové příspěvky lidí, kteří si měli představit, že umírají, a psali blogový příspěvek, když jim zbývalo jen několik měsíců života.

Vědci pak pomocí počítačového programu zkoumali tyto odpovědi a hledali množství slov, která popisovala negativní nebo pozitivní emoce. A zjistili, že lidé, kteří skutečně umírali, měli mnohem více dobrých emocí a mnohem méně těch špatných. Zjistilo se také, že mezi lidmi, kteří skutečně umírali, se počet pozitivních slov skutečně s blížící se smrtí zvyšoval.

Druhá studie použila podobnou metodiku, ale zkoumala dopisy psané lidmi, kteří čekali na smrt, a porovnávala je s lidmi, kteří si měli představit, že se do této situace dostali. Opět se zjistilo, že tón dopisů lidí, kteří měli skutečně zemřít, byl pozitivnější.

Související…

Zážitky blízké smrti dělí vědce: Realita, nebo jen představivost?
Dominika Glaserová

Výzkumníci tvrdí, že výsledky zpochybňují tradiční uvažování o tom, jak umíráme a jak o tom přemýšlíme. „V současné době je lékařský systém zaměřen na vyhýbání se smrti. Tento postoj je často motivován názorem, že smrt je strašná a tragická,“ píší vědci ve svém článku. „Toto zaměření je vzhledem k našim kulturním narativům pochopitelné. Nicméně naše výsledky naznačují, že smrt je pozitivnější, než lidé očekávají: Setkání se smrtkou nemusí být tak chmurné, jak se zdá.“

foto: Shutterstock, zdroj: Indepdendent.co.uk

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...