fbpx

Obětí manipulátorů bývají často empatičtí lidé s povahou záchranáře 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Mischelle

Jak poznat manipulátora a jak se vymanit ze vztahu s ním? O tom jsme si povídali s Mischelle, průvodkyní obětí manipulace na cestě ke svobodným vztahům.

Zveřejněno: 7. 4. 2024

„Na začátku je to vztah jako z pohádky. Vše působí dokonale. Zdá se vám až neuvěřitelné, že zrovna vy máte takové štěstí. Manipulátor umí být milý, šarmantní, umí velmi dobře komunikovat, působí důvěryhodně. Jenomže prakticky od začátku se vše, velmi nenápadně, odehrává jako na horské dráze,“ začíná Mischelle náš rozhovor o vztahu s manipulátorem. Sama si podobnou zkušeností prošla a nyní pomáhá ostatním, kteří se z této náročné situace chtějí vymanit... 

Jak poznat manipulátora? Čeho bychom si měli všímat?

Těch znaků je mnoho, proto jsem napsala e-book „91 znaků manipulátora“, ve kterém srovnávám jednotlivé znaky v rámci poruch osobnosti narcisty, skrytého narcisty a sociopata/psychopata. Do poloviny roku 2024 bude volně ke stažení. Nicméně základními znaky jsou například: vzbuzování pocitů viny a strachu, vytváření emocionálního zmatku, důvěryhodné působení, činy neodpovídají slovům, rozvracení vztahů, zrcadlení vaší povahy atd.

Co přiměje ženu stále bránit manipulátora a zůstávat ve vztahu?

Falešná realita, kterou manipulátor vytváří. Díky tomu přestane žena věřit sama sobě a celou svou osobnost „odevzdá“ manipulátorovi. Je to paradoxní, ale i přes všechno, co s ním zažijete, tak si nedokážete představit život bez něj.

To mi potvrzuje, že i přes to všechno se do toho může promítat láska. Víme, že jsme s manipulátorem, trápíme se, ale milujeme ho. Co s tím?

Tady je potřeba si uvědomit, že lásku necítíme k němu, ale jsme zamilovaní vlastně sami do sebe, protože manipulátor nám zrcadlí naše vlastnosti a naši osobnost. Kopíruje nás, abychom se do něj zamilovali. To si přeci koneckonců přejeme, mít partnera, se kterým budeme mít co nejvíce vlastností stejných nebo minimálně podobných. To je třeba u manipulátora prokouknout, kým opravdu je, zda to, jak se chová, není pouze maska, která nás má uhranout. Napříč tomu hraje obrovskou roli strach, že o tuto „lásku“ – jinými slovy falešnou iluzi – přijdeme. Vím, že je těžké si to přiznat, a ještě těžší se s tím vyrovnat. Pokud ale chcete být šťastní, musíte otevřít oči a chtít vidět skutečnou pravdu.

Většinou se hovoří o ženách jako obětech manipulace, ale může to být i naopak. Jak je to časté?

Je pravdou, že my ženy jako celek jsme křehčí než muži. Nicméně není to tak vždy a poruchy osobnosti se netýkají pouze mužů. I mezi námi ženami jsou manipulátorky a muži se silnou empatickou povahou, kteří se chytí do jejich pastí. Jen to není tak časté.

Využívají ženy manipulátorky stejné praktiky?

Ano, jen manipulativní vlastnosti a praktiky většinou nedávají tak okatě najevo.

Jaké jsou obvykle oběti manipulace? Jací jsou to lidé?

Oběti manipulace se mnou pravděpodobně nebudou souhlasit. Ve svých očích je vnímám jako velmi silné a odvážné lidi, i když se oni tak sami v tuto chvíli necítí. Když se ale dlouhodobě nacházíte v palbě manipulace, zjistíte, co všechno dokážete ustát a kolikrát se znovu zvednete. To vám říká, jak silná jste osobnost. Bývají to ženy, ale i muži, kteří mají empatickou povahu. Takoví lidé mají často tzv. povahu záchranáře, kdy se manipulátor staví do role oběti. Díky tomu pak svou oběť získá.

Oběti manipulace se kolikrát začnou nenávidět. Naučit se mít se rád je mnohdy celoživotní proces...

V prvé řadě je potřeba se rozhodnout, že k sobě nechci cítit nenávist. Je pravdou, že pokud často slyšíte, že jste takoví nebo makoví, je to velmi složité, ale JDE TO. Ujasněte si, kdo jste ve své podstatě. Uvědomte si, že „nedostatky“, které na vás vidí, nejsou vaším nedostatkem, ale jsou nedostatkem právě osoby, která vám to stále opakuje.

S jakými dotazy se na vás oběti nejčastěji obracejí?

Jak s manipulátorem správně komunikovat a jak od něj odejít.

To mě také zajímá. Jak s ním komunikovat? Uvádí se, že se má mluvit v krátkých větách, souhlasit, neobhajovat se, usmívat, žertovat…

Jak hovořit s manipulátorem, je obrovské téma a není možné to vystihnout několika slovy tak, aby to člověk aplikoval správně, protože i úsměvem nebo žertováním v jistých situacích může oběť dávat manipulátorovi energii, kterou je jeho záměrem z vás vymámit. Proto jsem vytvořila desetitýdenní online kurz Jak správně komunikovat s manipulátorem, ve kterém učím jednotlivé protimanipulativní techniky, kterými se dá manipulátora odzbrojit. Tento kurz bude také přístupný do poloviny roku 2024.

Související…

Cílem manipulátora je stát se vaší spřízněnou duší. Pak vždy uděláte to, co chce, říká Petr Casanova
Milada Kadeřábková

Jaké jsou nejčastější chyby při komunikaci s manipulátorem, kterými mu nahrajete na smeč?

Mezi nejčastější chyby patří obhajování, vysvětlování a omlouvání se.

Jak se ze vztahu vymanit?

Jak se vymanit z manipulátorových pout, je také velká oblast, během které může oběť v tom celém chaosu nasekat spoustu chyb. Bohužel neexistuje návod, který by se dal shrnout do jedné věty, proto také do budoucna plánuji vytvořit kurz, ve kterém přesně popíši, co dělat, jak se na rozchod připravit a čemu se naopak úplně vyvarovat, abych tak mohla pomoci ještě o to více lidem.

Chápu, že je to široké téma, přesto alespoň nějakou radu… Co vyžaduje odchod od manipulátora? To chce asi velkou sílu.

Ano, řekla bych, že nesmí chybět odvaha a síla, ale většinou tyto vlastnosti oběť manipulátora absolutně postrádá. Obzvlášť pokud je už úplně vyčerpaná, pohlcená strachem a falešnou realitou. Bohužel, pokud chce člověk odejít od manipulátora, je potřeba to udělat i s tím paralyzujícím strachem, který cítíme. V naprosté většině je to ale strach uměle vytvořený a ve skutečnosti se dané obavy nenaplní, proto zároveň vnímám, že je důležité mít ve svém okolí osobu, která vás podpoří. Vím, že ale takovou osobu spousta obětí manipulace nemá, protože byly manipulátorem izolováni od osob, které by je podpořit mohly. Proto nabízím online konzultace, během kterých se maximálně snažím oběti manipulace podpořit a ukázat cestu.

Na co se vás lidé naopak neptají, ale vy považujete za důležité?

To je velmi individuální. Například pokud má žena v pořadí už pátého manipulátora, opomíná otázku, jak už si dalšího manipulátora nepřitáhnout.

Jak vztah s manipulátorem změní člověka?

Manipulátor vám změní život vzhůru nohama. Před vztahem možná nemáte příliš vysoké sebevědomí, ve vztahu s manipulátorem o něj přijdete úplně. Snažíte se vyhovět, nerespektujete sama sebe a své hranice. Cítíte se absolutně bez hodnoty, nevěříte si a kolikrát si i pokládáte otázku, jestli má vůbec smysl žít. Na opačnou stranu, jakmile se vám podaří se z pout manipulátora vymanit a uchopíte tuto zkušenost správně, máte obrovskou příležitost stát se mnohem silnějším člověkem, než jste byli před tímto vztahem.

O manipulátorech se říká, že jsou velmi inteligentní, ale mají nízké sebevědomí.

Ano, je to tak. Ve skutečnosti svá slabá místa skrývají za veškerá ta dramata a vzbuzování pocitů viny.

Je možné se naučit s manipulátorem žít?

Odpověď je jednoduchá – pokud chcete být šťastní a nechcete ztratit svou osobnost, tak ne.

Mischelle Tachas

Mischelle je průvodkyní obětí manipulace na cestě ke svobodným vztahům, která si sama podobným typem vztahu prošla. Pořádá přednášky, natáčí inspirativní videa, tvoří e-booky, je autorkou mini video online kurzu „Odpuzovač manipulátorů“ a desetitýdenního online kurzu „Jak správně komunikovat s manipulátorem“.

Jak upozornit kamarádku, když vidíme, že je s manipulátorem?

Toto je velmi složité, protože nechceme kamarádku ztratit tím, že „nařkneme“ jejího partnera, ale zároveň vidíme to, co ona v palbě manipulace nevidí nebo nevědomě odmítá vidět. V takové chvíli jí můžete poskytnout například znaky manipulátora a ujistit ji, že tu jste pro ni, avšak skutečné prozření a uvědomění musíme nechat na ní. Většinou si bohužel člověk touto zkušeností musí projít od začátku do konce, než pochopí sám.

Občas asi máme tendenci všichni manipulovat. Jak se tomu vyhnout?

Ano, manipulujeme všichni, otázkou je JAK a s JAKÝM ZÁMĚREM. Manipulace jako taková totiž škodlivá vůbec není, pokud člověk něco dělá ve svůj prospěch a nemá to na nikoho z okolí žádný dopad – tedy, že okolí to nijak neuškodí, anebo že z daného prospěchu profituje i okolí. Takové manipulaci není třeba se vyhýbat. Avšak manipulátora, který má psychickou poruchu osobnosti, jako je narcismus nebo psychopatie, taková otázka ani nenapadne, protože jedná čistě ve svůj prospěch, a svým záměrem, ať už úmyslně nebo neúmyslně, své okolí nebo daného člověka poškodí.

Pokud vás zajímá více informací, Mischelle najdete na tomto facebookovém profilu: https://www.facebook.com/mischelletachas 

foto: Se svolením Mischelle, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...