fbpx

Vítejte v době odpadkové. Ročně svět vychrlí 320 milionů tun odpadu. Jen desetina se recykluje.

Zveřejněno: 1. 7. 2018

Na konci roku 2017 čínská vláda v rámci probíhající ekologické reformy zavedla trvalý zákaz dovozu plastového odpadu. Do té doby do Číny putovaly obrovské zásilky nejrůznějších odpadků, které místní továrny recyklovaly.

Přijde vám divné, proč většina zemí nerecykluje odpad, který produkuje? Třídění a recyklace mnohdy nebezpečného odpadu je velmi drahé a energeticky náročné, takže nejsnadnějším řešením bylo dopravení odpadu do Číny. Ta je vybavená potřebnou infrastrukturou a dlouhodobě má se zpracováním plastového odpadu zkušenosti. Podle studie University of Georgia přijala Čína v roce 2016 neuvěřitelných 7,35 milionů tun plastového odpadu určeného k recyklaci – šlo o více než polovinu celkového množství vyvezeného v tomto roce. Každý rok vznikne více než 320 milionů tun plastového odpadu a pouze 9 % se recykluje. 80 % procent končí na skládkách nebo v oceánech. Pro představu – množství plastového odpadu za rok váží stejně jako 100 budov Empire State Building.

Množství vyprodukovaného plastového odpadu za rok váží stejně jako 100 budov Empire State Building.

Vzhledem ke změně pohledu čínských politiků na věc je nyní klíčová otázka pro odborníky na manipulaci s odpady a ekology zřejmá – co bude dál? Jaký bude mít čínský zákaz přijímání plastového odpadu dopad na celosvětový obchod s touto nechtěnou komoditou?

plasty recykl

Studie publikovaná v časopise Science Advances nasimulovala budoucí vývoj s využitím 28 let informací o dovozu a vývozu odpadu v komoditní databázi OSN. Při předpokládané spotřebě plastů odborníci předpovídají, že do roku 2030 dojde k nahromadění 111 miliónů tun odpadu. Nutno podotknout, že jde o čísla odpovídající zdokumentovanému pohybu odpadu, nezahrnující černý trh.

Do roku 2030 přibyde na Zemi 111 miliónu tun odpadů, které nebude kam dát.

Mnohé vlády se zavázaly k recyklaci plastů, ale nemají k tomu podmínky. Proto vyvážely „své“ plasty do Číny. Rozhodování, zda odpad dávat na skládku nebo recyklovat, má nyní trochu jiné konsekvence, protože mnohým státům prostě infrastruktura na recyklaci chybí.

Související…

Moře plastů zaplavuje oceány. Odpad by pokryl celou Francii
Klára Kutilová

Výzkumnice Amy Brooksová a její kolegové doporučují, aby devět nejbohatších zemí (včetně USA a Velké Británie), které vyvážejí 87 % celosvětového plastového odpadu, bralo tato varování opravdu vážně a zodpovědně. Nikdo se snad nechceme utopit v odpadcích.

 

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: IFLScience

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...