fbpx

Masáž s nešťastným koncem: Experti varují před nebezpečím masážní pistole na krk 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud vás trápí bolesti v oblasti krku, pravděpodobně byste udělali cokoliv proto, aby zmizely. Ne všechno je ale dobré zkoušet, varují odborníci.

Zveřejněno: 6. 3. 2024

Uživatelka Sophie Dolceová na TikToku zveřejnila video, ve kterém varuje před používáním masážní pistole na krk. Poté, co se probudila s bolestmi, ji prý používala zhruba každou půlhodinu na ramena, záda a krk. Druhý den ráno byly ale bolesti ještě větší, a dokonce si na boku krku našla novou bouli. „Zrovna jsem vyšla z ordinace. Můj lékař mi řekl: Ať vás už nikdy nenapadne používat masážní pistoli na krk,“ vypráví Dolceová. Lékařka jí prý řekla, že jeden z jejích pacientů dostal mrtvici poté, co tento přístroj na krk použil.

Lidé v komentářích hned začali sdílet své vlastní zkušenosti. „Asi během dvou vteřin po použití masážní pistole na krk se mi zatočila hlava a udělalo se mi nevolno,“ píše uživatel Bordy. „Dva týdny jsem z toho měla závratě,“ přidává Sailysbridget. Jak upozorňuje web BuzzFeed, uživatelka Ellie dokonce tvrdí, že její teta dostala z masážní pistole mrtvici.

Je ale skutečně používání masážní pistole na krk tak nebezpečné? Odborníci tvrdí, že problémy jsou vzácné, nicméně nastat mohou. Neurochirurg Justin Neira z nemocnice NewYork-Presbyterian pro web Health upozorňuje, že pistole jsou určeny pro uvolnění napětí svalů – a právě výhradně na svalech by také měly být používány. „(Masážní pistole) jsou určeny pro zadní část a základnu krku, kde máte ramena, ne na přední část nebo boky či základnu lebky,“ vysvětluje. „Pokud zůstanete u svalů, zejména v zadní části krku, pak je jejich použití mnohem bezpečnější,“ souhlasí v rozhovoru pro Health ředitel programu atletického tréninku na fakultě veřejného zdraví a zdravotnických profesí na University at Buffalo Ryan Krzyzanowicz.

Nikdy by neměla být masírována přední část krku. Tato oblast obsahuje citlivé struktury a životně důležité cévy a vyvíjení tlaku může být nebezpečné.

Problémy přitom může způsobit nejen odklon od svalů. Pokud člověka trápí bolesti krku, může být v pokušení používat masážní pistoli poměrně často, upozorňuje Neira. To však podle něj otevírá dveře potenciálním pohmožděninám, otokům nebo celkovému poranění měkkých tkání. „Kdykoliv vyvíjíme velký tlak na kůži po dlouhou dobu, může dojít k místnímu poškození tkáně,“ říká.

Pozor na tepny a žíly

Odborníci se však shodují, že existuje možnost i vážnějších poranění. Krzyzanowicz varuje, že masážní pistole se nesmí používat nad tepnou. „V oblasti krku se obáváme o průtok krve do mozku. Teoreticky by mohlo dojít k dočasnému přerušení průtoku krve mozkem, což by mohlo způsobit malou mozkovou příhodu nebo příznaky podobné mozkové mrtvici,“ nastiňuje. Neira dodává, že v přední části krku – po stranách hrdla – leží krční tepny a žíly. Tyto oblasti jsou podle něj obzvláště citlivé a vyvíjení tlaku v těchto místech může být nebezpečné. „Například stlačení krční žíly může ztížit přívod krve do srdce,“ říká.

„Chcete-li minimalizovat riziko poranění při použití masážní pistole na krku, vyhněte se přední části a bokům kvůli životně důležitým strukturám, jako jsou žíly a tepny,“ potvrzuje v rozhovoru pro portál Well+Good certifikovaná anestezioložka a specialista na léčbu bolesti z Connecticutu Gendai Echezonaová. „Zprávy uvádějí možné problémy, jako jsou bolesti hlavy, závratě nebo příznaky podobné mrtvici,“ dodává. Například případová zpráva z dubna 2023 publikovaná v časopise World Journal of Clinical Cases upozorňuje na 49letou ženu, u které se po použití masážního přístroje na krku objevily krevní sraženiny v krčních tepnách, a v důsledku toho se u ní vyskytly příznaky podobné mrtvici, jako je slabost nohou a potíže s mluvením. Příznaky se zlepšily po týdnu užívání léků.

Případová zpráva publikovaná v květnu 2022 v časopise Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine zase popisuje, jak 27letá žena po opakovaném používání ruční masážní pistole pociťovala bolesti hlavy, krku a závratě. U pacientky byla dokonce zjištěna disekce vertebrální tepny, což je trhlina v krční cévní výstelce, která bývá příčinou mozkové mrtvice u pacientů mladších 45 let. Po pobytu v nemocnici však byla žena propuštěna bez nutnosti operace.

A existují i další způsoby, jak mohou masážní pistole v této oblasti potenciálně způsobit problémy. „Jak totiž lidé stárnou, může se v tepnách vytvářet plak, který souvisí s vysokým krevním tlakem a cholesterolem,“ vysvětluje Neira. „Tlačení na tyto krční tepny může vést k uvolnění plaku, který se může dostat do mozku a způsobit mrtvici,“ popisuje s tím, že stejně tak může dlouhodobý tlak na krční tepnu vést k zastavení průtoku krve nebo k tvorbě krevních sraženin. A pokud se v krční tepně už nějaká sraženina vytvořila, může ji rozpohybování masážní pistolí poslat do mozku, upozorňuje Neira. Web Health podotýká, že loni v dubnu čínští vědci zveřejnili zprávu o případu pacientky, u které se objevily příznaky podobné mrtvici poté, co jí ruční masážní přístroj způsobil krevní sraženiny v krčních tepnách.

Asi během dvou vteřin po použití masážní pistole na krk se mi zatočila hlava a udělalo se mi nevolno. Dva týdny jsem z toho měla závratě.

Je však důležité zmínit, že tyto příhody jsou velmi vzácné, poznamenává Krzyzanowicz. „V literatuře jsem k tomu neviděl žádné statistiky. Předpokládal bych však, že zranění způsobená nesprávným používáním masážních pistolí jsou vzácná,“ míní.

Zásady bezpečného používání

Zpráva publikovaná v časopise Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine také upozorňuje, že mnohé reklamy na masážní pistole ukazují modelky, které je nesprávně používají na citlivých místech na krku. Při správném používání však mohou být tyto přístroje prospěšnou součástí wellness rutiny. Výzkum ukázal, že masážní pistole mohou skutečně do určité míry zlepšit flexibilitu, snížit ztuhlost a zlepšit krátkodobý rozsah pohybu. „Ačkoliv na sociálních sítích kolují obavy z možných rizik, je nutné si uvědomit, že při správném používání mohou být masážní pistole bezpečné a účinné při řešení svalového napětí,“ potvrzuje pro Well+Good certifikovaný osobní trenér z Floridy Jamie Costello.

Pokud se tedy rozhodnete masážní pistoli použít, nikdy nemiřte na přední část krku. „Zaměřte se na svaly v zadní polovině těla a vyhněte se přímému kontaktu s páteří, krkem a přední polovinou krku,“ radí pro Well+Good chiropraktička Anjali Agrawalová z kalifornského Los Altos. „Nikdy by neměla být masírována přední část krku. Tato oblast obsahuje citlivé struktury a životně důležité cévy a vyvíjení tlaku může být nebezpečné,“ zdůrazňuje. Měli byste se také vyvarovat přímého kontaktu s obratli.

Podle odborníků je tedy nutné vyhnout se kostnatým oblastem, jako je páteř, žebra, holeně, dále také kloubům, místu přímo za kolenem, hlavě a obličeji včetně očí, oblastem nad srdcem, břichu, oblasti pánve, pohlavních orgánů, otevřeným ranám, infikovaným místům a místům se sníženou citlivostí – například znecitlivělým po operaci.

Obecně jsou masážní pistole určeny k použití na velké svalové plochy. Začněte s jemným nastavením a ujistěte se, že používáte správný nástavec. Pokud si nejste jisti, zda je na danou oblast bezpečné používat masážní pistoli, poraďte se se svým lékařem. I při správném použití navíc nemusí být vždy dobré spoléhat se na přístroje. Pokud si všimnete jakýchkoliv neobvyklých příznaků nebo pokud vaše bolest přetrvává, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc.

Související…

Vyzkoušeli jsme za vás: Akupresurní podložka pomáhá relaxovat i uvolnit ztuhlé svaly
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...