fbpx

Cigareta jako cesta k Alzheimerovi. Kouř přispívá ke zmenšování mozku, odhalila studie 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Počet kuřáků je celosvětově nejvyšší v historii i přes mohutnou kampaň proti kouření. Podle nových studií zplodiny z cigaretového kouře přispívají ke zmenšování mozku a zvyšují riziko Alzheimerovy choroby

Zveřejněno: 20. 12. 2023

Kuřáci s oblibou říkají, že cigareta chutná nejlépe tehdy, pokud si ji dopřejí zároveň se sklenkou svého oblíbeného alkoholu. Může být, svému mozku tak ale prokazují skutečně medvědí službu. Možná, že jej na chvíli ošálí a tíha aktuálních problémů nebude tak velká, všeho ale jen do času.

Kromě prokázaných změn na mozku, jejichž závažnost je přímo úměrná objemu konzumovaného alkoholu, a notoricky známého vlivu cigaret na plíce a trávicí soustavu, způsobují zplodiny z kouře také faktické zmenšování mozku a jeho předčasné stárnutí.

Máme pro vás dobrou a špatnou zprávu…

Lidský mozek s věkem na objemu přirozeně ztrácí. Podle studie, publikované v odborném magazínu Biological Psychiatry Global Open Science, jsou však kuřáci vystaveni mnohem většímu riziku úbytku kognitivních funkcí souvisejícího s věkem a riziku Alzheimerovy choroby. Vedoucí výzkumu Laura J. Bierut, profesorka psychiatrie na Washingtonské univerzitě v St. Louis, závěry studie komentovala takto: „Zní to špatně a je to špatně. Snížení objemu mozku je v příčinné souvislosti s jeho zrychleným stárnutím. A to je důležitá informace, protože jak kouření, tak stárnutí jsou rizikové faktory demence.“

Dobrou zprávou je, že pokud kouřit přestanete, k dalšímu úbytku mozkové tkáně už v důsledku kouření nedojde. Tou špatnou je na druhou stranu fakt, že na rozdíl od jater nemá mozek schopnost regenerace a k obnově atrofované mozkové tkáně už tedy nedojde.

Podle některých studií je u dětí kuřáků pravděpodobnost, že kouřit začnou také, oproti dětem nekuřáků více než dvojnásobná.

Rizika kouření jsou všeobecně dobře známa a intenzivně komunikována především zdravotnickými organizacemi. Podle Světové zdravotnické organizace počet kuřáků celosvětově klesá, přesto je jich mezi námi v roce 2023 nejvíce v zaznamenané historii – celá 1,1 miliardy. Ale co vlastně nové kuřáky k jejich „koníčku“ přivádí?

Tlak okolí

Tlak okolí je jedním z největších u jedné z nejzranitelnějších skupin – dospívajících. V tomto období života se teenageři často nejvíce spoléhají na své vrstevníky, kteří jim poskytují sociální podporu a ujištění o vlastní hodnotě.

Sociální odměny

Stručně řečeno, sociální odměny jsou „dárky“, které lidé cítí, že dostávají, když se účastní skupinové aktivity. Stejně tak vztah, který vznikne, když se jeden kuřák zeptá druhého: „Máš oheň?“ dává účastníkům pocit přijetí a kamarádství.

Chuť zakázaného ovoce

V zemích, kde jsou běžné značky zákazu kouření, vyhrazené prostory pro kuřáky a obecná omezení možnosti kouřit, může být rigidních pravidel zvláště pro mladé lidi prostě už „trochu moc“. Pravidla jsou všude, navíc mnohdy (zdánlivě) nesmyslná a prvoplánově omezující, a jejich porušování je tím lákavější, čím více se jimi člověk cítí svázán.

Vliv rodičů

Vztah mezi kouřením rodičů a kouřením jejich dětí je zřejmý: děti aktivních kuřáků začínají kouřit častěji než děti nekuřáků nebo děti rodičů, kteří kouřit přestali. Podle některých studií je u dětí kuřáků pravděpodobnost, že kouřit začnou také, oproti dětem nekuřáků více než dvojnásobná.

profimedia 0670347902

Takový billboard už v ČR nepotkáte. (zdroj: Profimedia)


Genetické faktory

Od alergií přes poruchy krve až po některé typy rakoviny – genové mutace mohou způsobovat řadu zdravotních stavů a výzkum také začíná naznačovat, že genetickou složku mohou mít také závislosti, včetně závislosti na tabáku.

Reklama

Propagace tabákových výrobků byla v České republice zakázána postupně v různých formách. Podle evropské směrnice 2003/33/ES byla od roku 2005 zakázána reklama na tabákové výrobky v tisku, rozhlasu a na internetu, od roku 2017 byla zavedena novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která znemožnila propagaci tabákových výrobků v televizi, v kinech, na venkovních plochách, v dopravních prostředcích a na prodejních místech. Od roku 2023 platí také zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi nebo s obsahem aromat.

Uvolnění, rituály

Kuřáci závislí na tabáku často uvádějí řadu pozitivních pocitů, které jim kouření přináší. Ty sahají od snížení napětí nebo zvýšení pocitu pohody až po zdravotní benefity (!) – zlepšení funkce trávení. Vědci to vysvětlují záplavou chemických látek, které nikotin uvolňuje do nervového systému. Pacienti, trpící některými formami duševních onemocnění, mohou začít kouřit, protože jim to „pomáhá zmírnit příznaky nemoci“.  

Související…

Po sexu si čeští kuřáci už nezapalují. S kouřením začínají i kvůli stresu
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...