fbpx

Proč si tiktokerky mažou pupík olejem? Věří, že se tak zbaví menstruačních křečí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nová virální metoda olejování pupíku je spojována se starobylou tradiční indickou holistickou praxí zvanou ájurvéda. Odborníci ale varují před nedostatkem vědeckých důkazů, které by ji podporovaly

Zveřejněno: 17. 12. 2023

„Co se týče nejnovějších trendů v oblasti přírodního zdraví, jsem ráda v obraze. Tohle mě ale zarazilo. Možná jste si toho všimli i vy: Vaše oblíbená influencerka se podělila o svou večerní rutinu – heřmánkový čaj, doplňky s hořčíkem a tlumené osvětlení. To všechno jsou triky, o kterých jste už asi slyšeli... tedy dokud si nezačala do pupíku vtírat ricinový olej. Věřte mi, byla jsem stejně zmatená jako vy,“ píše pro Evie Magazine licencovaná masérka, instruktorka jógy a autorka Renée Waltonová.

Nový trend mazání pupíku esenciálním olejem kvůli údajným zdravotním přínosům začal být na TikToku rychle populární. Koneckonců ricinový olej je v poslední době na sociálních sítích obecně v kurzu, a to třeba v oblasti péče o pleť. Podle některých uživatelů může jeho lokální aplikace pomoci odstranit skvrny a zajistit jasnou, jemnou a zdravě vypadající pleť. Ricinový olej je také propagován jako sérum pro delší a plnější řasy. To vše pravděpodobně díky jeho bohatým antibakteriálním a protizánětlivými vlastnostem.

Takže vlastně není tak divné, že olej influenceři zkoušejí aplikovat i na jiná místa, jako je pupík. Na TikToku hashtag #naveloiling (olejování pupku) nasbíral přes 25 milionů zhlédnutí. Uživatelé tvrdí, že praktika dokáže odstranit zažívací potíže, menstruační křeče a někteří dokonce tvrdí, že jim pravidelné používání ricinového oleje pomohlo dosáhnout jejich cílů v oblasti hubnutí. Například tiktokerka Phoenix Alazamová tvrdila, že díky aplikaci ricinového oleje do pupíku zhubla během sedmi týdnů 6,4 kilogramu – v komentářích nicméně uvedla, že během této doby vyřadila rafinovaný cukr a ultra zpracované potraviny.

Proč zrovna pupík?

Olejování pupíku – takzvaná metoda pechoti – je praktika, která je součástí tradiční indické holistické praxe zvané ájurvéda. Obvykle se pupek naplní olejem před spaním a nechá se vstřebat přes noc, vysvětluje v rozhovoru pro Forbes ájurvédská praktička a ředitelka přijímacího oddělení Ájurvédského institutu v Severní Karolíně Nishita Shahová. Podle ájurvédské teorie žláza pechoti, která se nachází v blízkosti pupku, umožňuje vstřebávat látky do těla. „Pupek je středem těla člověka a jedním z nejdůležitějších zdrojů výživy a růstu. Tato metoda může podpořit celkový omlazující a zdravý životní styl,“ tvrdí ájurvédský lékař Smit Naram v rozhovoru pro The Indian Express.

Neexistují žádné vědecké studie, které by spojovaly olejování pupíku s hubnutím, ačkoliv některé výzkumy tvrdí, že podporuje efekt takzvaného kalorického deficitu, tedy že zkonzumujete méně kalorií, než tělo denně spálí.

Také podle Shahové je pupík považován za oblast s velkým potenciálem, protože je centrem trupu a trávicího traktu. Oleje, kterými se potírá, jsou pak určeny k léčbě různých onemocnění. 

Co na to věda?

Odborný článek publikovaný v časopise EPMA v roce 2014 upozornil na omezenost výzkumů a neoficiálních důkazů o ájurvédě. Podle něj jsou vědecké důkazy na podporu této praxe „extrémně slabé“. V době, kdy byl tento článek napsán, byla ájurvéda zkoumána pouze v jedné vědecké studii – a od té doby toho nebylo publikováno mnoho nového.

Certifikovaná lékařka Jen Caudleová řekla časopisu Rolling Stone, že neví o žádných důkazech, které by naznačovaly, že ricinový olej může pomoci řešit zdravotní problémy. „Zejména aplikace oleje na pupík nedává smysl, protože po odpojení pupeční šňůry se vše uzavře a změní na vazy,“ dodává profesorka porodnictví na Western Sydney University Hannah Dahlenová v rozhovoru pro australské Associated Press. „Vzhledem k tomu, že pupík je uzavřený otvor, není jeho mazání olejem podle mého názoru o moc jiné než nanášení olejů na předloktí, zadní stranu kolena, loket nebo cokoli podobného,“ souhlasí v rozhovoru pro deník USA Today klinický bylinkář David Harder. Podle portálu Healthline, zabývajícím se zdravotnictvím, také neexistují žádné důkazy, že žláza pechoti skutečně existuje.

Esenciální oleje mohou při použití aromaterapie pomoci zmírnit stres, bolesti hlavy, nespavost, bolesti svalů, dýchací problémy a deprese. 

Neexistují ani žádné vědecké studie, které by spojovaly olejování pupíku s hubnutím, ačkoliv některé výzkumy tvrdí, že podporuje efekt takzvaného kalorického deficitu, tedy že zkonzumujete méně kalorií, než tělo denně spálí. Existují také výzkumy, které naznačují, že esenciální oleje mohou při použití aromaterapie pomoci zmírnit stres, bolesti hlavy, nespavost, bolesti svalů, dýchací problémy a deprese. A je tu i kosmetická výhoda – olejování pupíku může pomoci uvolnit nečistoty, podotýká pro Yahoo Canada dermatolog Benjamin Barankin.

Jak na to?

Healthline nicméně uvádí, že i přes vědecky neprokázané účinky je metoda pechoti bezpečná, a tak ji minimálně můžete vyzkoušet. „Jen na pupík netlačte příliš silně, protože v těchto místech je velké množství nervů a tlak by mohl být bolestivý,“ upozorňuje autor článku Tim Jewell. Před aplikací oleje se také nejprve ujistěte, že na složky v něm nejste alergičtí. Vyhýbejte se také kontaktu esenciálního oleje s oblastmi úst nebo očí.

A jak tedy na to? Pokud používáte esenciální olej, zřeďte jej s nosným olejem. Ty esenciální jsou totiž silné a při aplikaci přímo na kůži by způsobily podráždění. Následně si lehněte na pohodlné místo, naneste několik kapek oleje do pupíku a nechte jej vstřebat do pokožky, radí Healthline. Přes pupík si pak dejte čistý ručník, abyste se ho nedotýkali přímo, a jemně zatlačte oběma palci nebo ukazováčkem, prostředníčkem a prsteníčkem najednou. Poté přejděte na oblasti kolem pupíku a postupujte stejně. Nakonec si asi minutu dlaní hlaďte břicho ve směru hodinových ručiček.

Někteří holističtí lékaři podle Evie Magazinu doporučují nechat olej v pupíku vstřebávat patnáct až dvacet minut a poté přebytek setřít, jiní uvádějí, že si pupík můžete zakrýt vatovým tamponem a nechat olej působit přes noc. Jeden z lékařů ovšem podle portálu varoval, že ponechání ricinového oleje delší dobu může způsobit zažívací potíže kvůli jeho silným detoxikačním, tedy i projímavým vlastnostem. U výběru ricinového oleje také záleží na kvalitě – volte proto organickou odrůdu bez hexanu a lisovaný za studena, abyste si zajistili nejvyšší standardy bezpečnosti.

Související…

Bolestivá menstruace reprezentuje náš tlak na sebe sama, říká Susy Nana
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...