fbpx

Už dávno nejste v pubertě, ale vaše pleť s tím nesouhlasí? Trápí vás akné, mastný lesk, černé tečky či rozšířené póry? Je čas to změnit! V tomto článku vám poradíme, jak správně pečovat o problematickou pleť

Zveřejněno: 15. 3. 2021

Problematická pleť má obvykle zvýšenou činnost mazových žláz a tendence k zánětům. Přebytečný kožní maz ucpává póry, objevují se nedokonalosti a problematická pleť potřebuje více péče. Je chybou se domnívat, že základem péče o problémovou pleť je pouze boj proti mastnotě a nedokonalostem (akné, černé tečky atd.). Mastná a problematická pleť vyžaduje také hydrataci, výživu a ochranu. Je důležité dodržet správný postup v péči a pořídit si pečující kosmetiku, která bude opravdu účinná.

Před tím, než začnete s aktivní péčí, byste měli zjistit příčinu mastnoty a vzniku nedokonalostí. Může to být vyvoláno nesprávnou péčí, životním stylem, stravou či hormonálními poruchami, ale také faktory, které dokáže identifikovat pouze lékař. Někdy je příčina ukryta uvnitř.

Výběr pečující kosmetiky

Základem zdravé pleti je správně vybraná kosmetika, například od značky Bioderma. Kosmetické přípravky by neměly v žádném případě vyvolávat jakékoliv alergické reakce nebo podráždění.

Hydratace je pro problematickou pleť nutná. Je důležité najít přípravek, který ji bude intenzivně hydratovat, a přitom normalizovat činnost mazových žláz, stahovat póry a léčit nedokonalosti.

Kosmetika by měla být zaměřená na řešení konkrétních problémů s pletí. Kosmetické značky proto vyvíjejí celé řady určené právě pro problematickou pleť.

Odličování 

K odstranění make-upu z problematické pleti je nejlepší použít micelární vodu. Jemně rozpustí kosmetiku a odstraní veškeré nečistoty z povrchu pleti, aniž by na obličeji zanechala nepříjemný film. Micelární voda perfektně připraví pleť na další péči.

Čištění

Pro čištění problematické pleti vybírejte kosmetické přípravky s velmi jemnou lehkou texturou a s antibakteriálním účinkem. Měly by regulovat činnost mazových žláz, intenzivně hydratovat a vyživovat, ale v žádném případě nesmí pleť přesušovat. Specialisté doporučují vyhýbat se kosmetice, v jejímž složení je alkohol. Ten pleť zbytečně přesuší a může způsobit podráždění.

Tonizace

Pokud chcete pleti dodat jas a normalizovat její pH, potřebujete použít tonikum. Obnovuje rovnováhu, neutralizuje účinek čisticího přípravku a tvrdé vody, odstraňuje zbytky nečistot a také zvyšuje účinek následujícího kosmetického přípravku.

Hydratace

Hydratace je pro problematickou pleť nutná. Je důležité najít přípravek, který ji bude intenzivně hydratovat, a přitom normalizovat činnost mazových žláz, stahovat póry a léčit nedokonalosti. Hlavními aktivními látkami v boji proti akné jsou například síra a zinek.

Kyselina salicylová dobře exfoliuje, má antibakteriální, protizánětlivý účinek, pomáhá urychlit proces hojení. Skvěle působí i proti černým tečkám a pigmentovým skvrnám. Ve složení také mohou být vitamíny A (účinně obnovují pleť a stimulují produkci kolagenu) a E (vynikající antioxidant, který chrání pokožku, zpomaluje proces stárnutí a udržuje vlhkost uvnitř kůže). 

Nezapomínejte zařadit do své péče o pleť pleťovou masku. Na pleť působí intenzivněji a oproti krému obsahuje větší množství účinných látek.

Související…

Co všechno dokáže životodárný nektar od včel? Omlaďte pleť medem
Natalie A. Rollko

foto: Pexels, zdroj: Makeup.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...