Mindfulness (všímavost či bdělá pozornost) nám již podle stovek vědeckých studií a výzkumů dělá dobře. Přináší nám zklidnění, uvolněnost a odstup od našich myšlenek a emocí. Ulevuje od stresu a napětí. Jedná se o wellness mysli, pomocí něhož se stáváme více pozorovatelem sebe, svého těla a pocitů, ostatních lidí a situací, a to bez hodnocení. A i pro děti má obrovský význam. 

V rodičovství nám mindfulness pomáhá setrvávat v přítomnosti a více prožívat jednotlivé okamžiky, ze kterých se život skládá. „Všímavý“ rodič si dokáže vybírat adekvátní reakce namísto unáhlených, impulzivních konání, kterých později litujeme.

Pozitivní přínosy mindfulness u dětí potvrzuje již řada výzkumů: zvýšená pozornost, rychlé zklidnění, když jsou děti naštvané, lepší rozhodování, emoční sebe-regulace. Jinými slovy si děti lépe uvědomují vnitřní a vnější prožitky, rozpoznávají myšlenky jako pouhé myšlenky, chápou, jak se projevují emoce v těle, poznají, kdy jim pozornost pochoduje pryč, a mají obšancované nástroje proti impulzivnímu chování.

Mindfulness potřebuje pravidelný trénink

Efektivní forma trénování je spolu s vašimi dětmi. Níže popisujeme 3 jednoduché kroky, jak začít s mindfulness u vašich dětí. 

Dýchací kámoš – vše začíná a končí u dechu. Dech je prvním a nejdůležitějším krokem k lepšímu životu. Položte dětem jejich oblíbeného plyšáka na bříško, když leží. Počítejte vždy pomalu do tří pro nádech a do tří zase pro výdech. Děti dýchají podle vašeho počítání a vnímají při tom plyšáka.

Spidermanovy SuperSmysly – Spiderman má perfektně vycvičené smysly. To ví přece každé dítě a vy pomůžete vašim dětem vycvičit jejich smysly také tak! Potřebujete k tomu kostičku čokolády, kytku nebo cokoliv přírodního, jemně vonícího, zvoneček nebo cokoliv, co vydává déle jemný zvuk. Začneme zvonečkem, který po společném klidném nádechu a výdechu rozzvoníme a necháme děti potichu poslouchat zvuk až do úúúúplného konce… Potom vezmeme kousek čokoládky, který necháme po společném nádechu a výdechu poooomaaaaluuuuu rozpouštět na jazyku až do úplně posledního kousínku. S kytičkou nebo lístkem či kouskem dřívka si hrajeme v rukou a vnímáme, jak je to cítit mezi prsty, jaká je textura, a pozorujeme každičký detail lístku či kůry. Potom velkým nosem předmět očicháme, jak nejvíc to umíme, po vzoru zvířátek či stopujících Super Hrdinů. Tak!! A zítra zase nanovo, SpiderMan přece také trénuje každý den!

Pro začátek stačí s dětmi jen sedět a dýchat.

Pizza masáž – tělo je kotvou do přítomného okamžiku. S dětmi začneme u masáže šíje, krku a zad. Zábavná je tzv. pizza masáž, kdy krouživými pohyby masírujeme dětem šíji a krk a klidně i celá záda. Jako bychom váleli těsto na pizzu. Děti baví dělat masáž sobě navzájem nebo dospělým. Řekněte dětem, ať zavřou oči a uvědomují si masírované části.

Netlačte na sebe ani na děti a neberte mindfulness jako povinnost, bez které se děti nyní neobejdou. Začněte pomalu i vy sami, když máte chvilku, poseďte si jen tak a věnujte pozornost svému dechu. Nejlépe hned po ránu, po probuzení, před zapnutím všech technologií. Já si takto denně posedím minimálně 10 minut a věnuji svou pozornost dýchání. Děti si ke mně často přisednou a pár minut jen tak sedí a dýchají se mnou. A ono to úplně postačí.

foto: Věra Švach, zdroj: Happier