fbpx

Web Interesting Engineering přinesl skvělý přehled osobností historie internetu, bez nichž by dnes svět vypadal úplně jinak

Zveřejněno: 28. 4. 2018

Ada Lovelaceová, Alan Turing, Hedy Lamarrová a další hvězdy, které mohou za to, že dnes existují úžasné technologie. Seznamte se s jejich jmény a zjistěte, co přinesly světu.

Ada Lovelaceová někdy po roce 1840 napsala první počítačový program, vlastně algoritmus pro počítací stroj. Alan Turing je hrdinou druhé světové války, i když nikde nebojoval. Byl kryptoanalytikem, lámal nacistické kódy a po válce tento britský génius stavěl základy počítačové vědy. Hedy Lamarrovou znají i filmoví fandové, tato předválečná hvězda Hollywoodu přišla s konceptem FHSS (přeskakování mezi frekvencemi), z něhož později vyšly Bluetooth a WiFi.

Související…

Metro, vlak, letadlo. Teď můžete číst Flowee i bez internetu
Daniel Dočekal

Grace Hopperová byla vysoce postavenou příslušnicí amerického námořnictva a nadaná vědkyně. Koncipovala programovací jazyky a stála u vzniku jazyka COBOL, podobného angličtině. Ken Thompson přinesl světu operační systém Unix, na kterém pracoval i Brian Kernigan. Niklaus Wirth vymyslel několik klíčových programovacích jazyků. Adele Goldbergová inspirovala Steva Jobse v tom, jak by měl vypadat použitelný osobní počítač a desktopové prostředí, Steve Wozniak pro Jobse zase postavil vlastníma rukama první počítač Macintosh v roce 1976.

V seznamu nechybí ani Mark Zuckerberg, nyní nenáviděný tvůrce Facebooku a asi nejvlivnější programátor současnosti.

Donald Knuth je pionýrem moderního programování, který zjednodušil a zpřístupnil masám. Radia Perlmanová je žena, která vynalezla protokol STP a umožnila fungování sítí, James Gosling dal světu jazyk Java. Bjarne Stroupstrup je otcem dodnes velmi rozšířeného programovacího jazyka C++, Richard Stallman je aktivistou za volný software.

Guido van Rossum je autorem programovacího jazyka Python, Anders Hejlsberg má na svědomí J++ a Typescript. Denis Ritchie kromě práce na Unixu dal světu programovací jazyk C. Lunus Torvalds stojí za Linuxem, volně dostupným operačním systémem. A v seznamu nechybí ani Mark Zuckerberg, nyní nenáviděný tvůrce Facebooku a asi nejvlivnější programátor současnosti.

foto: Profimedia, zdroj: Interesting Engineering

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...