Pandemie nového typu koronaviru se šíří a situace si vyžaduje stále přísnější opatření. Ta v noci z neděle na pondělí v Česku vyvrcholila zavedením celostátní karantény omezující volný pohyb osob. Do přírody a parků lidé ale zatím podle všeho chodit mohou. A mohou i zrychlit do běhu. Je to ale bezpečné?

Vzdát se běhu?

Patříte mezi milovníky sportu a nedokážete si bez procházky nebo alespoň půlhodinového běhu představit svůj den? Nařízené omezení volného pohybu osob se nevztahuje na pobyt v přírodě, který naopak lékaři pro posilování imunity doporučují.

Venku se nemusíte ničeho dotýkat, jste ve velkém prostoru, na čerstvém proudícím vzduchu. I tak je ale za současné situace rozumné vzít si i na procházku nebo běh roušku.

Americký magazín zdravého životního stylu The Prevention vyzpovídal dva odborníky, lékaře, kteří se problematikou zabývají. Z odpovědí Davida Niemana, profesora působícího na Appalachian State University v Severní Karolíně, a Briana Labuse, docenta Školy veřejného zdraví na univerzitě v Nevadě, vyplývá, že běhání a sportu na zdravém vzduchu se vzdávat nemáme. Chce to je dodržet pár doporučení.

Je bezpečné běhat venku?

Pokud jde o přenos nemoci, je pobyt venku dokonce bezpečnější než uvnitř. Když se totiž lidé sejdou v uzavřeném prostoru a někdo z nich zakašle nebo kýchne, kapičky viru se dostanou na předměty. A potom už je to jako nekonečný kolotoč: Sáhneme si na infikovaný povrch, neumyjeme si ruce, nakazíme se. To je samozřejmě ten nejhorší možný scénář. 

Proto je i bezpečnější jít se projít ven, do přírody, ideálně sám nebo s partnerem či jiným rodinným příslušníkem. Venku se nemusíte ničeho dotýkat, jste ve velkém prostoru, na čerstvém proudícím vzduchu. I tak je ale za současné situace rozumné vzít si na procházku nebo běh roušku – pokud to udělá každý, budeme se tak všichni chránit navzájem. A pokud chceme této situace docílit, měli bychom jít příkladem.

Je dobré běhat s kamarádem nebo s přáteli?

Pravidla karantény jsou jasná. Mělo by se zamezit sdružování lidí. Pokud se někdo domnívá, jak chytré a šikovné je všemožná omezení obejít a vydat se na pořádný výšlap s partou přátel, nedělá dobře a ubližuje tak nejen sobě, ale i ostatním. Pokud lze šíření viru zamezit jen tím, že se nějaký čas omezíme a budeme se vídat jen s těmi nejbližšími, měli bychom to udělat.

Třicet až šedesát minut mírné až svižné fyzické aktivity pomáhá imunitnímu systému držet viry na uzdě.

To platí i v případě pohybu venku. Pokud si chcete jít zaběhat nebo vyrazit na procházku, vezměte si roušku a určitě běžte. Více než jednoho nebo dva parťáky s sebou ale neberte. Je zbytečné chodit riziku naproti, když bychom se měli snažit o opak.

Můžete vyrazit ven, když jste v karanténě?

Lidé s cestovatelskou anamnézou a další, kterým byla ustavena karanténa, by se skutečně měli, pokud možno, co nejvíce izolovat. To znamená, že by z domova neměli vycházet vůbec, natož pak na procházky nebo běhat. A to ani v případě, že si vezmou roušku nebo respirátor. Pokud se ale tito jedinci cítí dobře a zdravě, není důvod, aby se cvičení nevěnovali v klidu domova. Třicet až šedesát minut mírné až svižné fyzické aktivity pomáhá imunitnímu systému držet viry na uzdě.

I doma máte spoustu možností, jak svůj příděl pohybu splnit, což podporuje i řada lektorů, kterým byly kvůli mimořádným opatřením zrušeny lekce. Internet je nyní plný online tréninků, stačí si jen vybrat, který vám bude vyhovovat. A pokud inspiraci nepotřebujete, věnujte se józe, běhejte doma nebo sedněte na cyklistický nebo jiný trenažer, pokud jím disponujete.

Měli bychom se vyhnout dotyku dopravních tlačítek?

I když jsou venku, měli byste k dopravním tlačítkům přistupovat stejně jako ke kterémukoliv jinému povrchu. Pokud tedy není zbytí, zmáčkněte je, ale nesahejte si potom do tváře, a jakmile přijdete domů, pořádně si umyjte ruce. Pokud máte po ruce dezinfekční prostředek, můžete jej použít bezprostředně poté, co se tlačítka dotknete. Nebo to můžete udělat mazaně: Použijte k dotyku rukavice, rukáv nebo třeba loket.

Je imunitní systém po náročném tréninku narušený?

Když vyčerpáte zásoby glykogenu (zásobní cukr uložený ve svalech a játrech), k čemuž při náročném tréninku dochází, je imunitní systém opravdu slabší, a tím pádem náchylnější k nakažení. S tím jde ruku v ruce i zátěž psychická, která s náročným tréninkem také souvisí a která obranyschopnost organismu taktéž oslabuje.

Rozhodně není bezpečné nebo žádoucí plivat, nebo dokonce smrkat na zem.

Proto byste se měli vyhnout dlouhým a intenzivním běhům, dokud se situace nevrátí k normálu. To rozhodně neznamená, že byste měli přestat běhat nebo cvičit úplně, jen byste zkrátka měli zvolnit, a než se koronavirová bouře přežene, najet na pohodový režim.

Je nebezpečné venku plivat?

S přihlédnutím k faktu, že ven by se nyní mělo vycházet pouze s rouškou nebo jinak zakrytými ústy, nosem a ideálně i očima (sluneční nebo ochranné brýle), je vlastně technicky vzato plivat nemožné. I v případě, že by ale nutnost nosit roušky pominula, rozhodně není bezpečné nebo žádoucí plivat, nebo dokonce smrkat na zem.

Je lepší vždy použít kapesník, ideálně jednorázový papírový, a ten při nejbližší příležitosti vyhodit. Z hlenu, který na zem vypustíte ústy nebo nosem, se totiž mohou viry šířit kapičkami, které mohou zasáhnout sliznice jiných lidí. Buďme proto ohleduplní.

Související…

Šije se ručně, na stroji i na síti. Designérka o tom, jak strhnout masy k šití roušek
Michaela Šedo

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention