fbpx

11 nejlepších triků, které vám pomůžou přežít smrtící vedra v Praze Dalších 12 fotografií v galerii
Jedním z mála pozitiv těchto veder jsou holky se zmrzlinou u větráku.

Co dělat ve dnech, kdy se ručičky teploměrů láskyplně ovíjejí okolo zarážecích kolíků?

Zveřejněno: 26. 6. 2019

Česko zasáhla vlna veder, pro která nemají teplotní mapy dostatečně červený odstín. V Praze má být větší horko než v Marrákeši, a i když děti můžou letní radovánky večer milovat (jezírka ve Stromovce jsou štěbetající drobotinou doslova obsypána), dospělým to nejenže nemusí být příjemné, a to zdaleka nemluvím jen o jízdě MHD. Tady je 11 tipů, jak přežít ta největší horka.

 

vedro siesta 773009737

Siesta by v létě měla být zakotvena v zákoníku práce.


1. Přeorganizujte si čas

Mezi jedenáctou a čtvrtou hodinou to venku bude vypadat jako uvnitř vysoké pece. Pokud na schůzku opravdu nemusíte (a oba víme, že nemusíte), navrhněte protistraně jiný termín. Nemá žádný smysl přijít na pracovní oběd nebo na schůzku s totálně propocenými šaty – navíc pracovní odpolední káva se vždycky může zvrhnout v příjemné podvečerní mojito.

 

vedra iphone teploa

Takový ten pocit, že to nejenže nejede, ale ani to neudržíte v ruce, jak je to horký.


2. Chraňte si telefon

Představte si situaci, kdy z vás stříkají proudy potu, chcete si zavolat taxíka s klimatizací, a najednou se na telefonu objeví hláška: „iPhone potřebuje před použitím vychladnout.“ Pokud můžete, noste telefon v kabelce nebo tašce – v kapse totiž může absorbovat ještě vaši tělesnou teplotu. A víte o tom, že přehřívané telefony mohou také explodovat?

 

vedro vlasy x

Už Thoros z Myru věděl, že man bun je skvělej.


3. Vyčesejte si vlasy nahoru

Dlouhé vlasy působí jako další vrstva oblečení. Pokud jste tedy hrdými majiteli vlasů dostatečně dlouhých na to, abyste používali hřebínek, vyčesejte si je nahoru – budete lépe větrat a snížíte tak tělesnou teplotu aspoň o kousek, což se ale stále počítá. Navíc vyčesané vlasy jsou dnes moderní, a nejen u dam. Pánové – nestyďte se vyčesat si „man bun“!

 

zmrzlina 206564830

Dneska můžete. Co se do vás vejde.


4. Dejte si k obědu zmrzlinu

V takovém šíleném vedru vypotíte i to, co jste nevěděli, že máte. Jednou z výhod teplot nad 40 stupňů je tedy fakt, že můžete sníst zmrzliny, kolik chcete, a vašemu úsilí „shodit do plavek“, které by teď někdy mělo kulminovat, to nikterak neuškodí. Takže k obědu si objednejte ten největší kyblík zmrzliny – ta má navíc v sobě spoustu energie, kterou budete v unaveném vedru sakra potřebovat.

 

vedro vejir 299970350

Jsme na všechno dva. Na vedro, na zpocený podpaždí, na lapání po dechu, na jeden vějíř – dva.


5. Pořiďte si vějíř

Mají ho v každém hračkářství nebo papírnictví. Obyčejný rozkládací vějíř za pár korun dokáže neuvěřitelné věci a v těch největších vedrech se budete až sami divit, jak moc umí tak jednoduchá věc zpříjemnit život. Navíc je to unikátní příležitost, jak sbalit dámu/pána svého srdce: „Ahoj, vidím, že je ti strašný vedro, můžu tě chvíli ovívat?“

 

 

vedro nakup 289585190

Proč vytahovat paty z domu, když vám alkohol přivezou až před dveře?


6. Nakupujte po internetu

Nekonečné fronty. Zpocení lidé. Kabinky se stoličkami potřísněnými potem. Prudká světla. Předimenzovaná klimatizace, takže když ze 40 stupňů přejdete do 18, dostanete okamžitě chřipku. V každém nákupním centru to vypadá úplně stejně – tak proč se tomu všemu nevyhnout a nenakupovat pohodlně z domova, na pár kliků? Za těch pár korun dopravného to stojí, věřte nám.

Pokud máte doma nebo v práci klimatizaci, nastavte ji na max. -5 °C oproti teplotě venku. Tak se vyhnete nebezpečí chřipky či nachlazení při změně z neklimatizovaného na klimatizované prostředí. Pokud klimatizaci nemáte, zvažte alespoň pořízení výkonného ventilátoru, který je oproti klimatizaci podstatně levnější. Ventilátor vzduch nechladí, ale víří jej, což pohodlně stačí k tomu, aby se vám ve vedrech lépe dýchalo a vzduch vás lehce ochlazoval.

vedro piti 594096464

Pramenitá voda v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.


7. Pijte, pijte, pijte (ne alkohol)

Voda má úžasnou chladivou schopnost. Čím větší horko, tím více vody se z těla odpařuje, takže je jasné, že budete potřebovat vody daleko více než obvykle. Láhev s vodou noste u sebe prakticky neustále, zvláště pokud budete někde pít přes den alkohol, který dehydruje sám o sobě. A to samé platí o kofeinu. Když budete dehydrovaní, můžete na ulice zkolabovat – a to fakt nechcete.

 

vedro obleceni 210464695

Zapomeňte na rady z módních časopisů. Cokoliv, co připomíná pytel, je fajn.


8. Noste jednoduché vzdušné šaty

Volné šaty jsou v létě základ. Zlepšují cirkulaci vzduchu a ochlazování těla, navíc některé modely vypadají opravdu po čertech dobře. Zvláště když k tomu přidáte další letní modely, například sluneční brýle nebo letní klobouk.

 

vedro meloun 101350021

Meloun, okurka, rajče. A ze všeho se dá mimochodem dělat gazpacho.


9. Jezte hodně ovoce a zeleniny

Základní dietetická poučka má v horkých dnech další bonus: vodu, kterou vypijete, dokážou vlákniny v ovoci a zelenině zadržet v těle déle, takže nebudete podléhat dehydrataci tak rychle. Okurka a meloun obsahují až 96 % vody, ananas a borůvky 95 %, rajče 94 %... do rozpáleného dne rozhodně lepší než burgery, hranolky nebo pizza z hladového okénka.

 

vedro zaclony 454070395

Slunce je nepřítel. Rozumíte? Nepřítel!


10. Zavřete okna, zatáhněte záclony

V těch opravdu extrémních vedrech rychle vyvětrejte a hned poté zatáhněte závěsy a zavřete okna, kterými se dovnitř může dostat horký vzduch. Důležité je také zvolit vhodnou barvu záclon a závěsů: čím tmavší odstín, tím více světla a tepla pohltí a tím více se bude váš byt ohřívat. Volte bílou nebo světlou klasiku. A až ta největší vedra přejdou, nezapomeňte zase vyvětrat.

 

 

vedro pes 1402388186

Haf. Haf. HAFHAFHAFHAF!


Bonus

Nikdy, v žádném případě a za žádných okolností nenechávejte pejsky nebo děti v autě. My víme, že se vrátíte za 10 minut – a vy víte, že to může být hodina. Co se může s mazlíčky všeho druhu v rozpáleném autě stát, víme všichni.

Související…

Vedro opravdu zpomaluje mozek. Lidé bez klimatizace jsou v nevýhodě
Jan Handl

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...