fbpx

Celoevropská akce na podporu aktivních a pro město šetrných způsobů dopravy začíná 16. září v Praze

Zveřejněno: 16. 9. 2020

Pásmo vzdělávacích i zábavných aktivit pro občany metropole, jejichž cílem je ukázat, že i po Praze lze cestovat udržitelně, potrvá do 22. září. Tématem letošního ročníku je Bezemisní mobilita pro všechny a provází ho slogan „Tvůj styl, tvoje volba“. „Hlavním cílem je populárně naučnou cestou ukázat lidem, jaké způsoby cestování po městě vůbec existují,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy. A Praha připravila bohatý program. Pro všechny zdarma je otevřené muzeum MHD, město nabízí bezplatný cykloservis, probíhat bude oblíbená sousedská akce Zažít město jinak nebo již tradiční podzimní výzva na podporu cyklodopravy Do práce na kole, případně je tu i podpora pěší přepravy v rámci akce Pěšky do školy.

 „Ve čtvrtek 17. září proběhne Den bez bariér, jehož cílem je umožnit široké veřejnosti seznámit se s pohledem na svět tak, jak ho vidí naši handicapovaní spoluobčané, a vyzkoušet si to v reálu,“ říká Jaroslav Mach z magistrátního oddělení rozvoje dopravy. Celá akce se zaměřuje na mobilitu jako celek: „Cílem týdne mobility je komunikovat principy udržitelné dopravy jako celek a ne konkrétní komerční řešení,“ dodává Jaroslav Mach.

banner praha.eu 740x333

Vyvrcholením celé kampaně je pak Den bez aut, který proběhne v sobotu 19. září. Na vybraných místech bude uzavřená doprava a vybrané městské části na ní uspořádají doprovodný program s informacemi o udržitelné dopravě. „Letos se přihlásily čtyři městské části – Suchdol, kde bude uzavřena ulice Internacionální, Dolní Měcholupy uzavřou ulici Dolnoměcholupskou, na Újezdě bude uzavřená ulice Formanská a v Praze 3 ulice Ondříčkova,“ říká Dominika Marešová z magistrátního oddělení rozvoje dopravy.

Města po celém světě si uvědomují, že musíme pracovat na vylepšení životního prostředí – Adam Scheinherr

Hlavní město bude mít prezentaci v žižkovské části, ukázat chce hlavně aktivity v oblasti ekologie a městské dopravy. Účastnit se budou také Správa železnic, ROPID, IPR, Dopravní podnik Praha a za magistrát pak odbor dopravy. Ve stejný den proběhne v 85 lokalitách oblíbená sousedská akce „Zažít město jinak“, kterou pořádá spolek na podporu cyklistické dopravy Auto*mat.

banner praha.eu dba 740x333

V průběhu týdne bude pod názvem Čistou stopou Prahou nabízen bezplatný servis jízdních kol. Lokality se budou každý den měnit, aktuální polohu najdou zájemci vždy na webu. V úterý 22. září proběhne na Smíchově Autodieta – diskuze s odborníky, kteří se snaží používat auto co nejméně. Z hlediska rozvoje města bude pak zajímavá konference CargoBike Live, kde se bude jednat o možnosti využití elektrokol pro přepravu zboží a zajištění městské logistiky.

„Města po celém světě si uvědomují, že musíme pracovat na vylepšení životního prostředí,“ dodává Adam Scheinherr. „Bez toho, abychom přecházeli k zelenějším způsobům dopravy, to nepůjde.“ Kompletní program Evropského týdne mobility najdete na hlavním webu akce.

Související…

Přes 90 % emisí je z aut, donutí vás to sednout na kolo?
Karin Šnýdrová

foto: Profimedia a Evropský týden mobility, zdroj: Evropský týden mobility

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...