fbpx

Podle Indexu dostupnosti bydlení je na tom česká metropole mezi středoevropskými hlavními městy zdaleka nejhůř. Obyvatelé vydělávají na běžný sedmdesátimetrový byt v průměru 14,1 roku

Zveřejněno: 4. 12. 2019

Praha patří mezi evropská nejatraktivnější města, co se týče investic do bydlení. Přesto chce stále více a více obyvatel bydlet v nájmu. Nebo spíš musí. Dostupnost bydlení je totiž v hlavním městě suverénně nejhorší mezi středoevropskými metropolemi. Pražan vydělává na nový byt 14,1 roku, zatímco v Mnichově je to o tři roky a ve Vídni dokonce o pět let méně. Vyplývá to z Indexu dostupnosti bydlení CG Index, který zveřejnil developer Central Group.

pic1

Jak dlouho se vydělává na byt v Praze a jak dlouho v ostatních středoevropských městech

Hlavní příčinou vysokých cen je velmi nízký počet dostupných bytů. Průměrná cena nového bytu tak přesahuje 100 tisíc korun za metr čtvereční. Nedostatečný počet nových bytů je podle Central Group důsledkem přísných podmínek pro udělování hypoték a také komplikovaného stavebního řízení.

pic2

Počet povolených bytů na 1000 obyvatel

„Při pohledu na počty povolených bytů v Praze a na srovnání s okolními metropolemi je zřejmé, že Praha velmi zaostává. Na tisíc obyvatel se v našem hlavním městě loni povolilo jen 3,2 bytu. Například ve Vídni to bylo 7,9, v Mnichově 8,5 a ve Varšavě dokonce 14 bytů na tisíc obyvatel. A není to tím, že by nebylo kde brát. V Praze je podle našich nejnovějších dat v přípravě téměř 109 tisíc bytů v 735 projektech,“ říká Dušan Kunovský, ředitel Central Group.

pic4

Pololetní srovnání indexu dostupnosti bydlení (CG Index)

Situace s dostupností bytů se ale na konci roku mírně zlepšila. Pokud se v tomto smyslu tedy dá vůbec o zlepšení mluvit – v květnu by Pražan s průměrným platem podle CG Indexu na nový byt dosáhl se 14,6 ročními platy, díky současnému vývoji mezd by na to Pražané na konci roku vydělávali už „pouze“ 14,1 roku.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze je 45 246 korun a cena průměrného nového pražského bytu více než 7,6 milionu korun.

Platy se zvedly o 6,5 procenta, cena nemovitostí přitom stoupla o „pouhých“ 2,9 procenta. Na byt o velikosti 70 metrů čtverečních je však stále potřeba přes 14 ročních hrubých mezd. Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze je 45 246 korun a cena průměrného nového pražského bytu více než 7,6 milionu korun.

Související…

Bydlení v Praze? Hypotéka je pořád výhodnější než nájem, i když jsou byty drahé
Eva Miklíčková

zdroj: CG-Index

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...