fbpx

V Praze roste zájem o bydlení v nájmu. Jak jsou na tom sousední metropole? 1 fotografie
V Česku prostě chceme bydlet "ve svém".

Bytová krize v hlavním městě žene lidi do nájmů. A to i přesto, že bydlení "ve svém" je v Česku pořád s velkou převahou preferovaná záležitost

Zveřejněno: 14. 7. 2019

Vlastní bydlení v Praze je v posledních letech zvlášť pro Čechy dost drahou záležitostí. Cena bytů se vyšplhala do absurdních výšin díky řetězci důvodů: Byty jsou drahé, protože je jich málo. Bytů je málo, protože se u nás na stavební povolení čeká stejně dlouho jako v Čadu nebo Nigeru. Zpřísňují se podmínky pro poskytování hypoték. Jedním z největších problémů je také komplikovanost stavebního řízení.

Praha má například 57 městských částí a 22 stavebních úřadů. Do finálního mixu přidejte ještě spekulanty a "byty na investice" a máte příčiny současné tristní situace v kostce. Češi se přesto seč můžou, vyhýbají bydlení v nájmech. Zejména proto, že jim rodiče řekli, jak je bydlení v bytě, který není jejich, nevýhodné. Ve vlastním bydlí bezmála 80 procent Čechů. V Praze pak přibližně 69 procent.

Nejpožadovanější v Praze je byt 2+kk. Stojí cca 17 čistých ročních průměrných platů.

Dostupnost vlastního bydlení se ale v Česku zhoršuje také kvůli tomu, že ceny bytů rostou daleko rychleji než příjmy. Za metr čtvereční v novém pražském bytě zaplatíte neskutečných 106 tisíc korun. Nájemní bydlení je tak nejvyhledávanější alternativou k pořízení vlastního bytu. V Praze je nejvyhledávanější velikost bytu 2+kk o ploše zhruba 60 metrů čtverečních. Na ten si zájemce musí připravit přes 17 čistých ročních průměrných platů. Dříve bylo v metropoli bydlení v nájmu záležitostí pro méně majetné vrstvy či pro studenty, nikoli však pro střední třídu. Dnes už ale mnoho lidí ze střední třídy na vlastnické bydlení zkrátka nedosáhne.

Cena bydlení Praha, 60 m2, centrum města

Cena bytu: 7 560 000 Kč

Cena pronájmu: 18 400 Kč na měsíc

Německo: Kvalitní standard

Na rozdíl od Česka vnímají například obyvatelé sousedního Německa nájemní bydlení jako něco naprosto přirozeného. Podíl vlastnického bydlení zde v současnosti činí 46 % a ve velkých městech méně než 30 %. V hlavním městě Berlíně se jedná dokonce o pouhých 15 %. O nájemní bydlení je dnes v německých metropolích velký zájem. Nájemce proto musí zpravidla pronajímateli předložit doklad o svém příjmu a potvrzení o bezdlužnosti. Výhodou při více uchazečích o nájem je i reference od předchozího pronajímatele.

Standardy německých nájemních bytů jsou na dobré úrovni – Němci tak nemusejí investovat do vlastního bytu kvůli tomu, aby vůbec mohli kvalitně bydlet. Minusem vlastnického bydlení je v Německu i to, že poplatky spojené s nákupem nemovitosti jsou poměrně vysoké (daň z nabytí nemovitosti plus notářské poplatky mohou celkem dosáhnout až 15 % ceny včetně zdanění). Vlastnické bydlení nyní nijak nepodporuje ani stát.

Cena bydlení Berlín, 60 m2, centrum města

Cena bytu: 9 225 000 Kč

Cena pronájmu: 23 800 Kč

Polsko: Srovnatelné s Českem

Většina obyvatel Polska preferuje bydlení v osobním vlastnictví, jehož podíl zde za posledních deset let vzrostl zhruba o pětinu. Ve svém vlastním domě či bytě tak žije přes 83 % Poláků. Vedle historické zkušenosti s vyvlastňováním majetku během období komunismu je tento trend v současnosti ovlivněn i vysokými cenami nájmů, které jsou srovnatelné s Českem.

Cena bydlení Varšava, 60 m2, centrum města

Cena bytu: 4 495 000 Kč

Cena pronájmu: 15 000 Kč

Maďarsko: Podíl vlastníků se snižuje

V porovnání s Českou republikou, Polskem a Německem je v Maďarsku nejvyšší podíl těch, kdo bydlí ve vlastním bytě (přesahuje 85 %). Od roku 2012, kdy podíl vlastnického bydlení v zemi dosáhl vrcholu (okolo 90 %), ale trvale klesá.

Cena bydlení Budapešť, 60 m2, centrum města

Cena bytu: 4 260 000 Kč

Cena pronájmu: 12 000 Kč

Související…

Hana Marvanová: Mladým pomůže družstevní bydlení. Praha poskytne pozemky
Jaromír Hasoň

foto: Shutterstock, zdroj: Numbeo.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...