fbpx

Řada vlivných osobností se rozhodla podpořit projekt, který bude inspirovat vývoj hlavního města v příštích třiceti letech

Zveřejněno: 13. 6. 2019

Společnost, která se v pondělí 10. června setkala ve Francouzské restauraci Obecního domu, byla velmi různorodá a náhodný kolemjdoucí by si asi řekl: Co takovou paletu osobností mohlo přivést k jednomu stolu?

V čele zaujal místo Jan Struž, předseda sdružení nejvýznamnějších českých firem Czech Top 100, doprovázený Pavlem Antonínem Stehlíkem, který byl mimo jiné komisařem výstavy Expo v Šanghaji, a Janem Müllerem, ředitelem Flowee.

Spolu s nimi u stolu debatovali generální ředitel PRE Pavel Elis, slavný scénárista a režisér Michal Caban, Martin Brix, generální ředitel LeasePlanu, české pobočky globální jedničky v leasingu aut, předseda Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza, zakladatelka hnutí mateřských center Rut Kolínská, zakladatel populárního startupu Liftago Ondřej Krátký, Roman Werner z agentury GreyDot, který pro magistrát zpracovává model Prahy v rozšířené realitě, Martin Charvát, zakladatel renomované komunikační agentury Konektor, ředitel největší české agentury pro výzkum trhu NMS Ondřej Veis, Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland, a Lukáš Sedláček, zakladatel Týdne inovací a prestižního vzdělávacího institutu ELAI.

Pražští vizionáři se shodli, že je potřeba uvažovat bez předsudků a otevřeně, v diskuzi s lidmi ze zcela jiných sociálních bublin a že je potřeba myslet dál než v horizontu volebního období. 

Tito lidé utvořili neformální „komitét“ pražských vizionářů. Spolu s nimi v komitétu zasedají také rektor Karlovy univerzity Pavel Zima a rektor ČVUT Vojtěch Petráček, kteří v pondělí nemohli být kvůli pracovnímu vytížení přítomní.

Děti 2050

Pestrou společnost spojuje jeden zájem: třicet let po sametové revoluci vytyčit vizi pro rozvoj Prahy na dalších třicet let, tedy v horizontu roku 2050. V úvodu setkání Pavel Antonín Stehlík představil jedenáctibodovou osnovu vize, která se stala základem pro další práci na projektu. Vize Praha 2050 je koncipována záměrně mezioborově a mezigeneračně a také bez přímého vztahu na aktuální politickou situaci. Pražští vizionáři se shodli, že je potřeba uvažovat bez předsudků a otevřeně, v diskuzi s lidmi ze zcela jiných sociálních bublin a že je potřeba myslet dál než v horizontu volebního období. 

vize 2050 fin zel 0308

Rut Kolínská (Síť pro rodinu): "Jsem matka pěti dětí a babička několika vnoučat. Chci vidět budoucnost, která čeká další generace."


V následné debatě se účastníci shodli, že jde o projekt, který nechce kritizovat, co je dnes v Praze špatně a kdo za to může, ale chce se naopak ptát, jak udělat Prahu tím nejlepším místem k životu. Kolem stolu znělo, že pokud chceme mít z Prahy živoucí organismus, ve kterém budou moci na jednom místě koexistovat starousedlíci s turisty, cyklisté s automobilisty, moderní technologie a historická architektura, musíme do tvorby vize zapojit úplně všechny. A to třeba včetně teenegerů, protože mluvíme o roku 2050, kdy město bude patřit hlavně jim.

Proto také Flowee city připravuje se Sítí mateřských center, kterou založila Rut Kolínská, soutěž Moje město, až vyrostu. „Jako matka pěti dětí a babička několika vnoučat chci vidět i budoucnost, která čeká další generace,“ říká Rut Kolínská, která je rovněž jednou z členek Vize Praha 2050.

Vizionářské rozhovory

Pavel Antonín Stehlík, komisař projektu Vize 2050, zmínil, že na začátku je vždy odvaha něco změnit. Že vize pro Prahu jsou hlavně o inspiraci: „Evropa má 57 států a 41 jich je menších než Česká republika. Je to tedy jen v českých hlavách, že se sami omezujeme a já mám strašnou radost, že tady se mnou sedí lidé, kteří toto omezení nemají.“  

vize 2050 fin zel 0479

Roman Verner, GreyDot: "Máme k dispozici enormní množství dat a potřebujeme se rozhodnout, která z nich budeme sbírat a jak s nimi pak budeme nakládat."


Čtenáři Flowee city budou mít šanci názory vizionářů lépe poznat, připravujeme totiž sérii vizionářských rozhovorů, na podzim je naplánovaná konference a na začátek příštího roku kniha o budoucí Praze.

Související…

Vize Praha 2050: Co musí Praha zvládnout, aby byla nejlepším městem v Evropě
Pavel Antonín Stehlík

foto: Tomáš Železný

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...